2017. aug 28.

Így lépsz a hatékonyság következő szintjére!

írta: Hellokarrierista
Így lépsz a hatékonyság következő szintjére!

Hatékonyság. Kimaxolva.

Hatékonyság. Time-management. Listák. Amíg a gyerek úszáson van, beszaladok a bevásárlást elintézni. Amíg sétáltatom a kutyát, felhívom a nagymutert. 4 hét múlva államvizsga. Akkor az napi 6 darab tétel. Jövő hétfőn éves értékelés a beosztottaimnak. Addig meg kell írnom mindegyikre. Ohh, francba, tényleg, magamra is. Hm, jógára vajon odaérek reggel 7-re?

Gondolatok, érzések, vélt vagy valós, többé vagy kevésbé fontos feladatok. Stressz (vélt vagy valós, erről megint évekig lehetne beszélgetni), rohanás, de legalábbis csöndes sietés.

HATÉKONYSÁG. Az egyik legnagyobb piaci értékkel bíró készség/képesség. Felfoghatatlanul értékes időt nyerünk vele, és messze nem csak a karrier terén.

multitasking_in_customer_service.png

Szóval hogyan is működnek az átlagosnál hatékonyabb emberek? (A kávén kívül, haha)

  • A legnehezebb feladattal kezdenek. Az ember úgy van programozva, hogy kudarcként éli meg, ha valamit nem fejez be, amit elkezdett (ezt egyébként Zeigarnik-hatásnak hívják), az egyén akaratereje azonban véges, a trükk egyszerű: ESS TÚL RAJTA. A nagyobb feladatokat pedig mindig érdemes kisebb, kiszámítható, sikerélménnyel kecsegtető kisebb részfeladatokra osztani – természetesen hozzájuk „illő” határidővel. :)
  • Klasszis zenészekkel végzett kísérletek bizonyították: a hatékony, szakmájukban sikeres emberek nem feltétlenül gyakorolnak időben többet, viszont azt sokkal fókuszáltabban Persze csellózás közben kisebb a csábítás, hogy a telefonod és a Facebook után nyúlj, mint miközben éppen az értékesítési riportot tákolod össze a főnöknek 4. órája, mert mindig valami módosítást kér, de a gyógyír egyszerű: nincs multitasking. Nincs telefon. Nincs takarítás. Nincs felhívom az egyébként 15 éve nem látott kuzint. Nincs játszom a kutyával.

 

  • Persze a figyelem (csakúgy, mint az akaraterő) véges, ezért a hatékony ember tudja, mikor kell pihenni: maximum 90 percnyi koncentrált munka után 10-20 perces szünet, friss levegő, kis séta Fifikével kelleni fog.

 

Nektek van valamilyen hatékonyságnövelő tippetek? Írjátok meg kommentben vagy dobjatok egy mélt a hellokarrierista@gmail.com címre.

hk_logo_eps.jpg

 

Szólj hozzá

munka hatékonyság karrier business hellokarrierista