2017. okt 26.

A magas érzelmi intelligencia 7 jele

írta: Hellokarrierista
A magas érzelmi intelligencia 7 jele

...és hogy miért fontos ez a karrieredben. IS.

Mára már közismert, bizonyított tény, hogy az érzelmi intelligencia nemhogy ugyanolyan fontos a boldoguláshoz, mint a „klasszikus” IQ, hanem még fontosabb is és sokkal megbízhatóbban vetíti elő, hogy az adott ember mennyire lesz sikeres az életben.

Az EQ, ami nem más, mint az érzelmek pontos érzékelésének, megértésének, kezelésének, sőt, a gondolkodás érzelmek segítségével történő előmozdításának képessége. Nem vitás, hogy mind társként, szülőként, #hellokarrieristaként, vezetőként és beosztottként is kritikus jelentőségű.

 

iceberg-wallpaper-2.jpg

 

Szerencsére az EQ fejleszthető, ráadásul gyorsabban, könnyebben és nagyobb mértékben, mint az IQ. De coachként, vezetőként ugyanúgy elengedhetetlen az empátia, az önismeret, a jó kapcsolatteremtő készség, reziliencia és önfegyelem (illetve a felelősség képességének vállalása ezekért), amelyek a magas EQ mintegy „melléktermékei”, még ha mérni nehezebb is, mint az IQ-t.

Ha benne vagy egy kis játékban, nézd végig a következő 7 tényezőt (Daniel Goleman amerikai pszichológus, kutató zseniális könyve, az "Érzelmi intelligencia" nyomán) és tedd fel magadnak a kérdést: melyeknél ismertél magadra? Ahol nem, ott pedig hogyan tudnád fejleszteni magad, hogy sikeresebb, kiegyensúlyozottabb legyél, nagyszerű emberi kapcsolatokkal?

  1. Érted a non-verbális kommunikációt, testbeszédet és megfelelően reagálni is tudsz rá.
  2. Érdekelnek más emberek érzései, gondolatai.
  3. Érzelmileg reziliens vagy. (azaz pszichikai ellenálló képességed a szükségszerűen bekövetkező rossz eseményekkel szemben magas)
  4. Tudod, miben kell fejlődnöd és ezért felelősséget is vállalsz. (ba-dumm-tss!)
  5. Tudatos vagy a saját érzelmeiddel kapcsolatban. (azaz amikor éppen elöntené a kaki az agyadat, mert a héten harmadjára cseszeget meg a főnök, akkor nem borítod rá az asztalt, hanem egyet (kettőt, százat..) hátralépsz és tudatosítod magadban, hogy "most éppen iszonyat ideges vagyok". Ettől az egyszerű gyakorlattól, automatikusan csökkenni fog benned a feszültség)
  6. Magas az önbecsülésed. (egyfajta egészséges, szeretetteljes hajlandóság önmagad megtapasztalására)
  7. Sikerre törekszel. Vannak álmaid, céljaid, és azok eléréséhez vezető stratégiád, részcéljaid.

 

Imádom ezt a témát és Goleman könyvét, ha jobban elmélyednél a témában, szívből ajánlom a könyveit, én rengeteget tanultam belőlük. Ha esetleg Neked is van kedvenc, hasonló témájú könyved, blogod, weboldalad, oszd meg velünk akár kommentben, akár a hellokarrierista@gmail.com címen.

hk_logo_eps.jpg

 

Szólj hozzá

siker karrier érzelmi intelligencia EQ hellokarrierista