2017. nov 09.

Így ismered fel a passzív-agresszív kollégát

írta: Hellokarrierista
Így ismered fel a passzív-agresszív kollégát

8 kifejezés, amit tipikusan ők használnak

„Jó, tökmindegy.” A mondat, ami egyik kollégám száját igen gyakran hagyja el, amikor kifogy az érvekből és mivel igazi passzív-agresszív pukkancs, általában részéről így "zárja" le a vitákat. Vitákat, amik nem vitának indultak, de ő egyetlen pillanat alatt képes azzá varázsolni. Hiába, ez is egy skill. :) A főnöke jó barátom, hát őt nem irigylem, hogy ezzel a durcás kismalaccal kell szenvednie.

Szinte mindenkinek vagy egy ilyen „tökmindegyes” kollégája (ne adj’ Isten főnöke vagy akár mi magunk…), aki néha véletlenül lefelejt téged egy fontos emailről, véletlenül elfelejt megjelenni a meetingen, amit megígért. Befeszül, de agresszióját nem képes nyíltan kifejezni, nem tud kiállni magáért, ezért más eszközökhöz nyúl az érdekérvényesítés rögös útján. Szabotálnak, utolsó pillanatban mondanak le megbeszéléseket, gyakran késnek, halogatnak, pletykálnak vagy szándékosan végeznek pongyola munkát. Vagy ezt mind. :D

23468106_10214225870222502_1905602184_o.png

Ez a fajta viselkedés – és ne felejtsük el- a passzív-agresszív embernek sem kellemes, mégis, mindenkire nézve súlyosan mérgező módja a konfliktusokkal való valamilyen szintű megbirkózásnak. Maga a kifejezés egyébként katonák esetében vált széleskörűen elterjedtté, hiszen nekik a parancsot muszáj volt teljesíteni, viszont azzal sok esetben nem értetettek egyet – az ő esetükben tehát valóban ez az egy módszer „maradt” a véleményük kifejezésére.

Na de honnan lehet felismerni az ilyet – hiszen sajnos sokszor igen jól palástolják, hogy passzív-agresszívek? Gondoltam, csokorba szedek néhány tipikus kifejezés a passzív-agresszív szótárból.

  • Jó, mindegy…
  • Csak mondom, hogy…
  • Ne vedd sértésnek, de…
  • Nem tudom, észrevetted-e, de…
  • Oké, majd akkor én megoldom...
  • Néhányan említették/mondták/kérdezték, hogy…
  • Ohh nem tudtam, hogy így/ekkorra értetted/gondoltad...
  • Azt hittem, tudod...

 

Természetesen nem mindig és nem mindegyik lesz a s*ggfej kolléga szavajárása, sőt, ha igazán peches vagy, ettől függetlenül lehet nagyon jó szakember, akit -csakúgy, mint a bevezetőben említett barátom beosztottját - még csak kitenni sem lehet a cégtől. Mégis jó ezeket ismerni és felismerni, hogy aztán Te is jobban fel tudj készülni az esetleges kihívásokra.

 Ha Te is megosztanád velünk a tapasztalataidat, hagyj komment vagy írj a hellokarrierista@gmail.com címre. Addig is kérlek lájkold a Hello, Karrierista! blog és kedvenc képregényrajzolónk, Pongicartoons Facebook oldalát, akinek ezúton is köszönet a zseniális rajzért!

hk_logo_eps.jpg

Szólj hozzá

munka karrier konfliktus passzív-agresszív hellokarrierista