2017. dec 07.

Nem sprint, maraton

írta: Hellokarrierista
Nem sprint, maraton

Így állítsd össze pénzügyi "edzéstervedet"!

„Nem sprint, maraton.” – ismétlem unásig (és még utána is :D) itt a blogon, legyen szó akár személyes pénzügyekről, akár szokásokról, személyes fejlődésről.

Éppen ezért, amikor ma elkezdtem nézegetni a 2018-as versenynaptárat, majd 30 kellemes percet töltöttem a legmélyebb önsajnálattal/ban, hogy mennyire nem vagyok formában és mennyire k gyorsan el kell kezdenem a felkészülést a március végi Öböl félmaratonra, megfogalmazódott bennem, hogy mi is a közös a (fél)maratonban és a személyes pénzügyekben. Mármint azon kívül, hogy egyik sem sprint. Ugye. :D

running-runner-long-distance-fitness-40751.jpeg

  • Lépésről lépésre

Szó szerint. Nem fog egyik napról a másikra menni, hogy lefuss 21 km-t, ahogy –valószínűleg- az sem, hogy holnaptól a jövedelmed 20%-át elkezdd félretenni. Először kocogsz 2 percet, majd sétálsz ugyanennyit, szépen lassan eljutsz odáig, hogy a 2-ből 30 perc lesz, a 30 perc alatt lekocogott 4 km-ből pedig tempós 6, szépen, lassan, mindig csak kicsit tolva a határokon.

  • Edzésterv

Jó, hogy ha van kéznél egy edzésterv illetve edzésnapló, ahol a végcélt szem előtt tartva (lefutni 21 km-t 2 óra alatt, vagy éppen összegyűjteni 300,000 forint vésztartalékot) tervezheted hónapról hónapra a munkát és mérheted vissza a fejlődést. Fontos persze, hogy SMART célokat találj magadnak, mind tudjuk jól, hogy egy odavetett „jajaja, egyszer maj’ lefutom”-ból nem sok örömkönny született még. Lefutod? Nagyszerű! Melyiket? Mikor? Milyen idővel tervezed? Milyen mérföldköveknek (részcéloknak) kell addig teljesülniük? Na ebben lesz segítségedre a budget, erről itt írtam hosszabban.

  • Ünnepeld meg a sikereidet!

Összegyűlt. Megvetted. Kifizetted az utsó törlesztőt. Befektetted. Befejezted. Lefutottad. Mindenféleképpen ünnepeld meg a kitartásodat, a szívósságodat, Magadat! Én például egészen biztosan mekis sajtburgerrel és nutellás palacsintával fogom kiheverni a két órán belüli félmaraton okozta fáradtságot. Mert kizárt, hogy ne sikerüljön. :)

24956851_10214451910593370_881335587_o.png

 Tehát akárcsak a sportban, a pénzügyekben is fontos a tervezés, az alapozó időszak, a fegyelmezett, okos felkészülés, némi izzadság.. és a katarzis sem fog elmaradni.

Ha bármilyen észrevételed, kérdésed lenne, dobj mélt a hellokarrierista@gmail.com címre vagy írj kommentet, hadd okosodjunk mindannyian. ;) Addig is pedig, lájkold kérlek a blog Facebook oldalát és ha már ott vagy, Pongicartoons-nál is érdemes körülnézned!

hk_logo_eps.jpg

Szólj hozzá

sport pénzügy maraton megtakarítás személyes fejlődés hellokarrierista