2018. jún 28.

3 + 1 lépés a szokásaid megváltoztatásaidhoz

írta: Hellokarrierista
3 + 1 lépés a szokásaid megváltoztatásaidhoz

Agyban nagy 2.0. - neuroplaszticitás, szokások és siker kéz a kézben

A múltheti, az agyunk "újrahuzalozásáról" írt bejegyzésről nagyon sok pozitív visszajelzés érkezett Tőletek (itt elolvashatjátok). Úgy tűnik, sokan gondoljuk úgy, hogy nem a saját életünk elszenvedői vagyunk, sőt, az ismerős, langyos, de poshadt víz sem barátunk és hogy igenis VAN, igenis SOK eszközünk van arra, hogy sikeresebbek, egészségesebbek, kiegyensúlyozottabbak, határozottabbak, asszertívebbek legyünk. Kúl. Nadehogyan. Ugye.

NE FELEJTSÉTEK! Most vasárnap indul a 7 napos kis kihívásunk a Facsén, ahol minden nap egy új "gyakorlattal" fogjuk serkenteni agyunk vérkeringését, ITT találsz bővebb leírást, gyere, csatlakozz! :)

Mert ott volt a január elseje is, amikor elhatároztad, hogy heti 3x lejársz edzeni, sőt, a legutóbbi gyökérkezelés alkalmával, a kezelés után hangosan is megesküdtél volna, hogy ezentúl minden nap fogselymezel, HA tudtál volna befélni, de... ugye nem tudtál. És persze amikor lemész a lattédért, hetente 1-2x azért lecsúszik egy fánkocska, amit leöblítesz egy jó blázzal az udvaron, mert sok a meló és az neked jár. Közben idén nyolcadjára is megígéred muternak, hogy többet fogsz hazalátogatni és "bánatodban" hazafele még veszel a kaja mellé valami totálisan felesleges cuccot is. Lehetőleg ruhát, mert a fánkból senki nem szedte ki ráolvasással a kalóriákat úgyhogy válthatsz egy számmal nagyobbra. Ja, és duplán jogos a bánatod, mert a munkahelyen is izé, szóval megint úgy érzed, beszólt Jolán a beszerzésről.

 

bite-breakfast-cake-1166418.jpg

 

Na EZT. Ezt mindet felismerheted, kézbe veheted és megváltoztathatod. A nagyokosok számításai szerint tetteink kb 40%-a nem tudatos döntés eredménye, hanem automatizmus - értsd: szokás. Érthető, hogy az agy miért alakít ki automatizmusokat, hiszen akkor sokkal kevesebb energiájába kerül foglalkozni vele. Fair enough. Ez a 40% azonban nem kevés, érdemes szemügyre venni és kicsit trenírozni az agyunkat, akár mindenféle érdekes, vicces, komfortzónán kívül eső új szokáskezdeménnyel. (Hiszen nyilván, berögzült, új, jó/hasznos szokáshoz csak tudatos, szívós munkával és gyakorlással jutunk el.)

 

4 LÉPÉS A SZOKÁSAID MEGVÁLTOZTATÁSÁHOZ

1. Értsd meg, hogyan működik

Szóval. Szokásanatómia gyorstalpaló: trigger > cselekedet > jutalom. Ha ezeket azonosítani tudod, megtetted az első lépést (a következő három lépés ehhez a három részhez fog kapcsolódni).

A trigger lesz a kiváltó ok (egyébként sokszor szimplán az unalom vagy a stressz), például egy húzós nap és persze Jolán, ami miatt hazaérsz és ledöglesz a kanapéra (ez a cselekedet), a kétes, de könnyen elérhető "jutalmad" pedig 4 rész a Westworldből, amit megnéztél, ahelyett, hogy olvastál/sportoltál/gyerekkel játszottál volna.

 

2. Kerüld el/csökkentsd a kiváltó okot

Helyzettől függően, ha egyszerűen nem azon az utcán sétálsz a megállóig, ahol mindig megállsz muffinozni vagy jelzésértékűen előző este kikészíted az edzéscuccodat (vizuális trigger az új szokás elősegítésére!), máris megszabadulsz a kísértéstől. Ne vegyél muffint otthonra. Vedd le még a rezgést/kapcsold ki az értesítéseket is a telefonodon, amikor tudod, hogy tényleg fókuszálnod kell a munkára. Persze stresszt "csak úgy" nem tudsz mindig csökkenteni, de ha tudatosítod magadban, hogy éppen azért készülsz leüvölteni a gyerek fejét, mert amúgy kaki napod volt, máris nyertél két másodpercet, hogy lenyugodj, mielőtt a "cselekedet" részhez érnél.

 

painted-lightbulb--creativity-and-imagination-concept--abstrac.jpg

 

3. Keress jobb alternatívát/jutalmat

Állítólag "csak úgy", a semmiből új szokást kialakítani még nehezebb, mint egy meglévő rosszat jóra cserélni, még szerencse, hogy legtöbbünknek azért akaaaaaaad ott 1-2 csúnyácska szokás, amitől szabadulnánk. Konkrét példa: ebéd utáni kávé-cigi az udvaron a kollégákkal. Te pedig leszoknál. Két jutalom is van ilyenkor: a nikotin és az endorfin, amit a szociális érintkezés szabadít fel. Az utóbbi jó, de az elsőtől szabadulnánk. Alternatíva: ebéd utáni rövid SÉTA a kedvenc munkatársakkal.

Megint nyitogatod a hűtőt, pedig pontosan tudod, hogy nem vagy éhes? Igyál egy nagy pohár vizet de rögvest. És úgysincs benne fánk, csak mondom. :D

 

+1. Légy türelmes magaddal

Teljesen mindegy, hogy mit mond a matek: hogy új szokást 21, 30 vagy 60 nap alatt alakítunk-e ki, blabla. Csak számok. Ami igazán fontos, az az, hogy ameddig nem válik a mindennapjaid szerves részévé, hogy fogselymezel rögtön fogmosás után, hetente kétszer felhívod a nagymutikát miközben sétáltatod a kutyát, hogy vegyél 5 nagy levegőt, mielőtt (szerencsésebb helyzetben AHELYETT :D), hogy Jolánra ráborítod az asztalt/gyártósort, hogy cukor nélkül kéred a lattéd, hogy sétálni mész a cigizés helyett, hogy heti 2x munka előtt gyúrni menj, hogy havonta elolvass egy könyvet, na addig: tudatosan, türelemmel, nyitottsággal és kedvesen fordulj magad és a szokásaid felé.

 Amennyiben Téged is érdekel a téma, katt a közelgő Facebook agyturbózó kihívásra és ha tetszik a blog, feltétlenül lájkold a blog oldalát, ahol mindenféle egyéb érdekességgel igyekszem jobb kedvre deríteni a karrieristákat ;)

Sőt, a blog 1. szülinapját és elért 1400 követőt megünneplendő, egy ajándék coaching alkalmat sorsolok ki a blog oldalának megosztói között!

hk_logo_eps_1.jpg

 

 

Szólj hozzá

blog munka siker karrier szokások coaching karriertanácsadás businesscoaching hellokarrierista