2019. aug 22.

6+1 tipp a munkahelyi szorongás csökkentése érdekében

írta: Hellokarrierista
6+1 tipp a munkahelyi szorongás csökkentése érdekében

 

„Inger és válasz között van némi tér. Ebben a térben található a szabadságunk és a hatalmunk, amivel megválaszthatjuk a reakciónkat. A válaszunkban rejlik a fejlődésünk és a boldogságunk." /Viktor Frankl/

 

Gyomorgörccsel lépsz ki otthon az ajtón munkába menet. Az összes autos/bkv-zó utas idegesít. Irritatív vagy. Izzadsz és nem csak a 40 fok miatt. Kalapál a szíved. Meglátod a főnököd és azonnal érzed a gombócot a torkodban. Befeszül a nyakad, fáj a fejed. Meetingen kell beszélned a 2020-as büdzséről 12 ember előtt, na emiatt már napok óta ki vagy borulva. Le kell cseszned egy embered, mert megint késett a meetingről, izzad a tenyered. Nap végén hazamész, de még mindig pörög az agyad. Lefekszel aludni, tök jó időben, de eszedbe jut a holnapi prezi és hogy egy emailt nem küldtél ki, egy órán át forgolódsz. Majd eljön a másnap és egész reggel attól parázol, hogy ott mindenki előtt megkukulsz és konkrétan pánikrohamot kapsz. Egyszóval… szorongsz.

 blur-businesswoman-caucasian-941555.jpg

Nézzük meg, mi is az a szorongás, mi a különbség a stressz és a szorongás között, miként befolyásolhatja a munkahelyen töltött napjainkat és leginkább.. mit tehetünk ellene? Stresszmenedzsment tréningek során egyébként azt tapasztaljuk, hogy sokszor szimplán a tudás, az, hogy szavaid vannak azokra a jelenségekre, amiket tapasztalsz magadon, önmagukban segítenek oldani a szorongást és a feszkót.

 Félre ne érts, sok esetben a szorongás pszichológus/pszichiáter segítségét igényli, akár gyógyszeres kezelést és semmiképpen sem olyan dolog, amit szabad félvállról venni. De a tudatosság, a mindfulness, az önismeret és néhány “trükk” ettől függetlenül nem árthat, bizonyos enyhébb esetekben pedig akár meg is oldhatja a problémát.

Szóval. Lö stressz. Hogymiisaz. Sok definíciója van, én szeretem az egyszerűséget, úh egy szóval: fenyegetettség. Azaz potenciális veszélye annak, hogy a felmerülő helyzetet nem fogod tudni kezelni és/vagy megoldani. Más szóval: felborul a homeosztázis, az egyensúly. Persze a stressz sok esetben pozitív, motiváló, néha egyenesen örömteli, gondolj csak vizsgahelyzetre, a sportolókra vagy akár amikor az első saját lakásodba költözöl. A stresszt kiváltó tényező (a stresszor) önmagában lehet külső (sodródik feléd egy busz), belső (nem mersz beszállni egy liftbe), valós (TÉNYLEG szalad feléd az oroszlán) és képzelt (amikor azt hiszed, hoyg utál a főnököd).

 

Na de szóval, van a stressz és a stresszhelyzet, amire a mi kis testünk nagyon okosan kifejlesztette a választ: mivel életet fenyegető veszélyre készül fel, leáll az emésztés, hiszen minek is az, amikor fut feléd a kardfogú tigris, ellenben a szíved pumpálni kezdi az oxigént a végtagjaidba, felszabadul egy csomó hormon, kapkodod a levegőt, az immunrendszer a várható sérülésre felkészülvén túlműködésbe lép… aztán…hát aztán nem jön a tigris. Nem kell elszaladnod (vagy lebokszolnod), kvázi benned reked a nyomás, nem zárul le a stresszkör és ha ez sokszor sok ideig ismétlődik, krónikussá válhat.

 

A lényeg: a stresszre adott reakció zsigeri, evolúciós örökségünk. Hahh! Ellenben a szorongás! Na az viszont egy tanult reakció. Igen, a stresszre adott reakció. A szorongásos zavarok (pánikbetegség, generalizált szorongás, poszt-traumás stressz-szindróma, kényszerek, fóbiák) nagyon leegyszerűsítve a stressznek olyan belső megtapasztalása, ami valós stresszor (tehát igazi veszélyhelyzet) nélkül is, hosszú távon fennmarad, annak minden túlzó biológiai és fiziológiai tünetével együtt. ☹

 close-up-composition-conceptual-626165.jpg

Most, hogy van egy halvány fogalmunk a szorongásról, nézzük meg, mik azok a változtatások, amikkel egyedül is tudsz eredményeket elérni, ha a munkahelyi (vagy bármilyen más) nyomás szorongássá súlyosbodik.

 

  1. SPORT/MOZGÁS
    Annyira alap, hogy nem is szégyellem még egyszer leírni: sport. Futás, séta, gyúrás, jóga, crossfit, zumba. Bármi, amit tudsz és szeretsz csinálni, mert akkor jó eséllyel hosszú távon is az életed részévé válik. Jobb alvás, növekvő reziliencia, általános jobb közérzet, sikerélmény, egészséges testsúly, mobilitás, flow-élmény megtapasztalása. Első osztályú és nagyon hatásos fegyver a krónikus stressz és a szorongás ellen.

  2. ALVÁS
    “Könnyű mondani..” mormolod magadban, amikor már harmadik éjjel nem tudtál 4 óránál többet aludni és igazad is van. DE. Mindent megtettél a legalább elfogadható alvásminőség érdekében? Pl. igyekszel tartani a rutinodat, mindig ugyanakkor ágyba kerülni (lehetőleg éjfél előtt), lefekvés előtt 1-2 órán át már nem telefont nyomkodni, kerülni a kávét, nem ránézni az órára, ha mégsem jönik az álommanó, meditálni/sétálni/jógázgatni este?

  3. ÉTKEZÉS
    Tudom én, hogy egészségesen étkezel. Nem snackelsz orrba-szájba, ugye, nem stressz-zabálsz ropit, pizzát és 40 deka gumicukrot az 5. és 6. kávéd között, megiszod a napi 2-3 liter cukormentes folyadékot stb. De képzeld, és most kapaszkodj meg, van, aki nem így cselekszik!! #megőrülsz
    Na ez a pont nekik szól.

  4. TUDATOS JELENLÉT
    Az ítélkezésmentes, tudatos megélése a jelen pillanatnak, azaz a mindfulness, nemcsak egy “módszer”. Hanem gyógyír, életmód, szemlélet…Vállaltan vagyok pro-mindfulness, személyes tapasztalatom, hogy igazi game-changer. Akár depresszióval küzdesz, akár burnouttal vagy egy krónikus betegséggel… Érdemes lehet utánaolvasni vagy akár profi tréner, sőt pszichológus segítségével végigcsinálni egy 8 hetes MBSR (mindfulness-based stress reduction) tanfolyamot. Én megcsináltam és őszintén, rengeteget adott, rövid és hosszú távon is.

  5. HATÁROK
    Ha véget ér a munka…érjen véget a munka. Nagy a csábítás, de otthon már ne nézz rá a céges emailekre, sőt, az értesítéseket is nyugodtan kikapcsolhatod. Ha gondod van a “dolgozósból otthonissá” váltással, jó ötlet lehet bizonyos kis rituálék kialakítása, hogy hamarabb át tudd kapcsolni a nagy piros gombodat. Segíthet, ha egyből hazaérkezés után elmész egy rövidet sétálni, leviszed a kutyát, vagy átöltözöl, még ha egyébként farmeres-pólós helyen is dolgozol.

  6. BESZÉLJ RÓLA!
    Szerencsés esetben, akár a főnöködhöz, egy jófej kollégához vagy a HR-hez tudsz fordulni a problémáddal. Az ő érdekük is az, hogy ne dőlj ki egy esetleges mentális lerobbanás következtében és mielőbb segítséget tudjanak számodra nyújtani. Ha valakivel meg tudod osztani az érzéseidet, már önmagában egy lépéssel távolabb kerülhetsz a problémától vagy segíthetnek új megközelítésbe helyezni az egészet.

  7. Végül pedig: KÉRJ SEGÍTSÉGET!
    A szorongás nagyon széles spektrumon mozog, de ha úgy érzed, heteken vagy akár hónapokon át, tényleges negatív hatással van az életedre vagy az egészségedre a mentális állapotod, ne szégyelj segítséget kérni.  

 

Ha Neked is van tapasztalatod a szorongással kapcsolatban, kérlek oszd meg velünk! Ha pedig tetszett a bejegyzés, gyere, nézz el a blog Facebook oldalára is és dobj egy lájkot az oldalra, hogy ne maradj le a hasznos, érdekes és/vagy vicces bejegyzésekről!

 

hk_logo_eps_1.jpg

Szólj hozzá

karrier pszichológia tudatosság coaching karriertanácsadás mindfulness businesscoaching