2017. júl 06.

7 ok, amiért az Y generációs eltolja a biciklit

írta: Hellokarrierista
7 ok, amiért az Y generációs eltolja a biciklit

stocksnap_e7cd4aaef3.jpg

 

Mostmár mindenhol ott vannak. (ohh sorry, vagyunk :)) Olyan...Szemtelenül fiatalok, meg szemtelenek, job hoppereskednek itt jobbra-balra, évente új pozit szeretnének, csocsóasztalt meg állandó visszajelzést (Mondom állandót. Köszi.) Lehetőleg a világot megváltoztató projektjükbe illően.

Hmm. Mondjuk, ha jobban megnézzük, már nem is (vagyunk) feltétlenül ANNYIRA fiatalok… Sőt, ha még jobban megnézzük, pont abba a korba léptek, hogy sokan vezető pozíciót töltenek be, hiszen millennial-ok csoportjába a 21-34 éves korosztály egészét beleérthetjük. Akkor most kell velü(n)k foglalkozni?

Bizony, hogy kell. Kell, mert, bár rosszul esik, rengeteg cég nincs felkészülve ránk. Employee engagement sehol, a 20-25%-os fluktuáció viszont úgy dübörög, mintha kötelező lenne, aztán csodálkozik a CEO, hogy miért is fizetünk évente csillió forintot a recruitmentre, onboardingra és tréningre. (Tisztelet a<z egyre több> kivételnek!)

De mik a leggyakoribb okok amögött, ha az Y-Z generációs eltolja a biciklilt? (A „ha” felesleges is volt, mert nem „ha” elhagyja, hanem „amikor” … Mert el fogja hagyni, méghozzá egy szempillantás alatt és szemrebbenés nélkül, ha nem orvosoljuk legalább részben az alábbiakat.)

Az Ernst&Young minden évben publikálja a millennial-okról szóló, 2016-ban 29 országra kiterjedő, igencsak reprezentatív felmérését, amely egyenesen az arcunkba vágja: 2020-ig a 34 év alattiak (akik a munkaerőpiac jelentős részét teszik ki a baby boomerek nyugdíjba vonulásával) 2/3-a állást tervez váltani. Az is érdekes lehet, hogy akik nem, azok miért nem. Lojálisabbak lennének? A számok és a felmérés nem a hűséget találták fő oknak, hanem – nem teljesen meglepő módon- a saját gyermek létét/nem létét. A legfrissebb, idén bemutatott felmérés (immár 30 ország 8000 millennial munkavállalója nyomán) ugyan mutatott valamennyi „lenyugvást”, főleg az USA-ban és UK-ben, ezt viszont főleg az elnökválasztás és Brexit körül kialakult légkörnek tudják be.

post-20160225212637-gen-y-at-work.png

Lássuk tehát, mi az a 7 fő ok, amiért felmond az Y generációs, igazi #hellokarrierista:

  • Hogy változást hozzanak a világba (Igen. Azt.)
  • Hogy olyan munkát találjanak, ami jobban illik a személyiségükhöz, értékrendjükhöz
  • Hogy mentorálva legyenek
  • Hogy több pénzt keressenek (Sorry.)
  • Hogy rugalmasabb munkahelyen dolgozzanak (home office!)
  • Hogy többet tanulhassanak
  • Hogy hitelesebb vezetőkkel dolgozhassanak (haha, volt egy főnököm, aki szó szerint egyszer azt mondta: "elégedett vagyok, nem akarom, hogy fejlődj. Na ő NEM volt mentor. Se jó főnök.)

 

Szóval, kedves CEO-k és HR vezetők: tessék minket legalább megpróbálni megfogni, nem bánjátok meg. :) A saját (akár beosztotti, akár vezetői) és barátaim, ismerőseim tapasztalata alapján, egyet kell értenem. Talán a következő évek hoznak nagyobb volumenű változást? Ti hogy látjátok?

Hagyjatok komment vagy írjatok a hellokarrierista@gmail.com címre!

 

hk_logo_eps.jpg

 

Szólj hozzá

munka karrier ygeneráció ygen hellokarrierista