2017. júl 13.

Mi is az a karizma és hogyan fejleszd?

írta: Hellokarrierista
Mi is az a karizma és hogyan fejleszd?

A karizmatikus ember 3 jellemzője

Jól emlékszem Józsi bácsira, életem egyik nagy példaképére, gyerekkori barátom nagypapájára. Igazi badass volt. Jófej, vicces, figyelmes, értelmes, tetovált exkatona, tekintélyt kiváltó megjelenéssel, hanghordozással.

Tudod, akire mindig hallgattál, bizalmat ébresztett és tudtad, hogy ha gond van, rá számíthatsz. Utólag tudom, mit szerettem annyira Józsi bácsiban. Magamat. És mostmár azt is meg is tudom nevezni, miért. Mert Józsi bá rettenet karizmatikus volt. És még mindig az, közel a hetvenhez. :)

 charisma.jpg

Csakúgy, Oprah, Gandhi, Bill Clinton, Marilyn Monroe, Teréz Anya, George Clooney, The Rock, Jennifer Lawrence stb. Rendben, őket talán többen ismerik, de értitek, mire gondolok.. hogy vannak emberek, akik a puszta jelenlétükkel betöltik a teret.

..akinek, egyébként úgy tűnik, sok mindenki szeret a társaságában/csapatában/meetingjén lenni. Erőteljes, de nem próbál dominálni, figyelmes, ám nem tolakodó, magabiztos, de nem dölyfös, melegséget áraszt, mégsem bizalmaskodó.

Egyszóval: karizmatikus.

Ilyennek született? Tanulta? Megjátssza?  A tizenhetedik céges „asszertív kommunikáció” tréningen sajátította el? (Nem.) Vonzó? Óóóó, igen. Fejleszthető? Állítólag. ;)

Nagyon érdekes dolog a karizma(tikusság) pszichológiája. Hiszen mi is történik, amikor kellemesen, biztonságban érzed magad egy ilyen ember társaságában? Ő lenne annyira különleges, erős? Vagy esetleg arról van szó, hogy TE érzed magad különlegesnek őmellette?

Kutatások szerint inkább ez utóbbiról van szó. Egy erőteljes karizmával megáldott ember olyan kisugárzással bír, ami a körülötte lévőket fogja felemelni – és befolyásolni.

Ahhoz, hogy megtudjuk, hogyan lehet fejleszteni, próbáljuk meg összetevőire bontani ezt a óriási misztikumot körülötte. Mit is takar pontosan, mi az a titokzatos X vegyszer?

 

  • ERŐ (~magabiztosság)
    Amikor először találkozunk valakivel, evolúciós örökségünk azonnal megpróbálni felmérni, hogy a másik ember erősebb vagy gyengébb nálunk, potenciális barát vagy ellenség, érdemes-e a kedvében járni vagy sem. A karizmatikus ember az igazi falkavezér. Az erős, a bátor római gladiátor, ennélfogva színtiszta érdekünk az ilyen egyén közelében lenni.

    Hogyan: bár talán a magabiztosság az, amit a legmelósabb fejleszteni, ezt business coachként is tudom, a szemkontaktus, kihúzott vállak instant segítséget jelentenek.

 

  • MELEGSÉG (~kedvesség)
    A fentebb említett erő önmagában azonban csak annyit fog eredményezni, hogy megértsük: érdemes, hasznos XY-nal  maradni, azt viszont nem fogja garantálni, hogy az élvezetes is lesz számunkra. Az autokratikus személyt a karizmatikustól a melegség fogja megkülönböztetni.

    Hogyan: mosoly. mosoly. mosoly. szemkontaktus. mosoly. szemkontaktus.

 

  • JELENLÉT (~éber figyelem)
    Tudatos jelenlét, teljes fókusz a másik emberre. Testbeszéddel is kifejezve, felé fordulva, közben nem telefont nyomkodva, hanem a szemébe nézve.. és legtöbbször csak hallgatva. Hidd el, nincs hozzászokva. Amikor a beszélgetés alatt (mármint.. ameddig Ő beszél…) NEM azon gondolkodsz, hogy mi lesz a TE válaszod. Amikor közben nem azon gondolkodsz, hogy mit tudnál hozzáfűzni, kérdezni vagy kötekedni. Csak meghallgatod, amit mondani szeretne.

    Hogyan: szemkontaktus. csönd. figyelem. szemkontaktus. odafordulás.

 80d167c895eb7cb15a12e5d66ca28986.jpg

Bill Clintonról lehet sok helyen olvasni (nem, nem aaaazt, kis kópé!), hogy ha beszélgetett valakivel (akárkivel!), annyira neki szentelte a figyelmét, hogy az ember úgy érezte magát a társaságában, mintha az egyetlen lenne a Földön. Az egyetlen, de a legszórakoztatóbb, a legfontosabb, a legokosabb, leglegleg. Valójában nem ő volt a „jófej”. Csak úgy érezted magad mellette, hogy Te az vagy

A fenti 3 összetevő persze nem mindig egyenlő arányban van jelen, sőt, egy adott beállítottságú ember is sokszor helyzetre/partnerre szabottan tudja „adagolni” az egyes alkotórészeket. A Dalai Láma esetében a melegség dominál, Bill Gates tipikusan lézerfókuszú, míg Colin Powellnél az erő a legmarkánsabb.

 

Ti hány ilyen embert ismertek? Volt szerencsétek karizmatikus vezetőhöz, peer-hez vagy éppen beosztotthoz?

Írjátok meg kommentben vagy dobjatok egy emailt a hellokarrierista@gmail.com címre, vagy látogassatok el a #hellokarrierista Facebook oldalára.

hk_logo_eps.jpg

Szólj hozzá

karrier business pszichológia coaching karizma hellokarrierista