Karrieristáknak. Neked.

Hello, Karrierista!

A magas érzelmi intelligencia 7 jele

...és hogy miért fontos ez a karrieredben. IS.

2017. október 26. - Hellokarrierista

Mára már közismert, bizonyított tény, hogy az érzelmi intelligencia nemhogy ugyanolyan fontos a boldoguláshoz, mint a „klasszikus” IQ, hanem még fontosabb is és sokkal megbízhatóbban vetíti elő, hogy az adott ember mennyire lesz sikeres az életben.

Az EQ, ami nem más, mint az érzelmek pontos érzékelésének, megértésének, kezelésének, sőt, a gondolkodás érzelmek segítségével történő előmozdításának képessége. Nem vitás, hogy mind társként, szülőként, #hellokarrieristaként, vezetőként és beosztottként is kritikus jelentőségű.

 

iceberg-wallpaper-2.jpg

 

Szerencsére az EQ fejleszthető, ráadásul gyorsabban, könnyebben és nagyobb mértékben, mint az IQ. De coachként, vezetőként ugyanúgy elengedhetetlen az empátia, az önismeret, a jó kapcsolatteremtő készség, reziliencia és önfegyelem (illetve a felelősség képességének vállalása ezekért), amelyek a magas EQ mintegy „melléktermékei”, még ha mérni nehezebb is, mint az IQ-t.

Ha benne vagy egy kis játékban, nézd végig a következő 7 tényezőt (Daniel Goleman amerikai pszichológus, kutató zseniális könyve, az "Érzelmi intelligencia" nyomán) és tedd fel magadnak a kérdést: melyeknél ismertél magadra? Ahol nem, ott pedig hogyan tudnád fejleszteni magad, hogy sikeresebb, kiegyensúlyozottabb legyél, nagyszerű emberi kapcsolatokkal?

  1. Érted a non-verbális kommunikációt, testbeszédet és megfelelően reagálni is tudsz rá.
  2. Érdekelnek más emberek érzései, gondolatai.
  3. Érzelmileg reziliens vagy. (azaz pszichikai ellenálló képességed a szükségszerűen bekövetkező rossz eseményekkel szemben magas)
  4. Tudod, miben kell fejlődnöd és ezért felelősséget is vállalsz. (ba-dumm-tss!)
  5. Tudatos vagy a saját érzelmeiddel kapcsolatban. (azaz amikor éppen elöntené a kaki az agyadat, mert a héten harmadjára cseszeget meg a főnök, akkor nem borítod rá az asztalt, hanem egyet (kettőt, százat..) hátralépsz és tudatosítod magadban, hogy "most éppen iszonyat ideges vagyok". Ettől az egyszerű gyakorlattól, automatikusan csökkenni fog benned a feszültség)
  6. Magas az önbecsülésed. (egyfajta egészséges, szeretetteljes hajlandóság önmagad megtapasztalására)
  7. Sikerre törekszel. Vannak álmaid, céljaid, és azok eléréséhez vezető stratégiád, részcéljaid.

 

Imádom ezt a témát és Goleman könyvét, ha jobban elmélyednél a témában, szívből ajánlom a könyveit, én rengeteget tanultam belőlük. Ha esetleg Neked is van kedvenc, hasonló témájú könyved, blogod, weboldalad, oszd meg velünk akár kommentben, akár a hellokarrierista@gmail.com címen.

hk_logo_eps.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellokarrierista.blog.hu/api/trackback/id/tr9813066978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jerico 2017.10.27. 11:31:58

Magyarországon az EQ -t nem ismerik, nem becsülik, nem foglalkoznak vele, nem tanitják nem ismerik el. Olyan is társadalmunk, ez nagyon látszódik rajta. Nincs szolidaritá, empátia, filantropia.

ősbölény 2017.10.27. 11:32:15

Goleman derék újságíró, aki jó és népszerű ismeretterjesztő kiadványokat írt a témáról, az alapvető kutatásokat Joe Forgas (Forgács József) végezte, magyarul is olvasható legalább három könyve.
Azok többsége, akiket én tanítottam magyar nyelv-. és irodalomra, érettségiig elég magas szintre jutottak az EQ területén. E tantárgyak, adekvát módon tanítják, ugyanis alkalmasak arra, hogy az alábbi három, az EQ-ban alapvető szerepet játszó képességet kifejlesszék:
1. Írott vagy hallott szövegből következtessenek a ki nem mondott (eltitkolt vagy elfojtott) gondolatokra.
2. Empátia.
3. Önismeret.

Szalay Miklós 2017.10.27. 11:53:28

Egy elemző írás arról, hogy hányféleképpen lehet okos vagy buta valaki, ki a zseni, a tehetség és a bölcs:

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid038

(A legfelső sor a kép tetején, "Az értelem elemei". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

Dekatlon 2017.10.27. 11:54:29

@Jerico: akkor hatalmas előnye van annak, aki jó benne, nem?

Kültag 2017.10.27. 11:54:40

Biztos, hogy "reziliens" alatt ellenállót értünk? Az ugyanis rugalmast jelent. Az ellenálló a rezisztens lenne. Logikusabbnak is tűnik, hogy az számít, hogy jól kezelj egy nem várt eseményt, mint hogy ellenállj neki.

Nazareus 2017.10.27. 15:40:54

Szerintem az EQ ugyanolyan túlértékelt valami mint annakidején az IQ volt. Kell, kell, de nem kell túlzásba esni az értékelésénél...

Le Orme 2 2017.10.27. 15:51:08

Most (iletve már pár évtizede) épp így neveznek (EQ-nak) egy tulajdonsághalmazt. Semmi újdonságot, pluszt nem jelent.

Jerico 2017.10.27. 15:51:33

@Dekatlon: ha valakinek magas az EQ -ja egy olyan közegben , mely alacsony érzelmi intelligencia szinten áll, az szenved ettől.

Bicepsz Elek 2017.10.27. 16:12:10

Szerintem kisse felre van ertelmezve a dolog. Az empatia itt nem egyutterzest helent, hanem a masik lelkiallapotanak az ismeretet, es hogy hogyan kezeljuk ot ugy, hogy az szamunkra pozitivumot hozzon.
pl. A Rezso, a fonok ideges mert ot a nagyfonok b.zeralja, hogy minket b..ealjon es hajtson. Hadd mondja el a szokasos bullshit szoveget, ha ettol boldogabb, mi bologatunk de nem fogunk megvaltozni sz.re hu..e vagyunk ugyis fizetve!!! Nem kiabalunk vele stb csak bologatunk hadd higgye, hogy van tekintelye.

Drednaught 2017.10.27. 20:59:02

@Nazareus: Ezt kurvára jól látod, de a lényeg nem is ez.
Most feminista időket élünk, ők határozzák meg a narratívát és bármiféle értékadásnál is övék a nyitás lehetősége.
Szóval adva vannak a nők, akiknek alacsonyabb az átlagos IQ-ja, ellenben imádnak az érzelmekről pofázni, empatikusnak tartják magukat, iszonyatosan megnőtt az önbecsülésük és "Sikerre törekszenek. Vannak álmaik, céljaik,", szóval fogták magukat és megnevezték az új totemállatot, amit mindenki köteles tisztelni: EQ... mert ebben végre a nőket lehet kihozni felsőbbrendűnek.
De ezzel egybecseng egy rakás blogposzt és cikk is, pl. olyanok, mint hogy Kevesebb építészre és több gyógyítóra/gondoskodóra volna szüksége a világnak...Vagy hogy A nők jobb vezetők, mint a férfiak.

Mostantól a női értékeket kell becsülni. Férfiak is akkor lehessenek csak elfogadva, ha önként kasztrálják magukat, sőt automatikusan bűntudatot is éreznek önnön csököttségük miatt.
A nővéreket fizessék meg úgy, ahogy a programozókat! Mit nekünk Marshall-kereszt, meg egyéb cisz-white-male nyomort teremtő áltudományos maszlag, igenis a férfiak adják át a helyeiket a nőknek, a fizetésüket utalják át nekik(lásd norvég fociválogatottak esetét),stb.
Csatlakozz a #heforshe-hez!!

Viszont nem kell aggódni emiatt, mert a király nagyon is meztelen és a feminista hazugságok igen hamar összeomlanak, lásd gender pay gap.
Hamarosan újra átveszi a hatalmat a nagy érzelmi hullámzástól a logika és a pragmatizmus.

bekestobbsegg 2017.10.28. 02:08:01

R&D alkalmazottakban túlteng az EQ... de csak a 6. pont miatt. ;)

randomgenerator 2017.10.28. 08:18:36

Még jó, hogy van ez az EQ téma másként felkopna a sok kócsnak az álla. (mármint nem az edzőknek akik, ugye érdemi munkát végeznek, hanem a hunglish kócsok).
Nekem nem fér a fejembe, hogy lehet ekkora áltudományos témát kitalálni, könyveket írni róla, beszélni róla éveket. Tényleg szeretném érteni, hogy mi a fenéért akarná bárki az érzelmeket analizálni, csoportosítani, mérni (!), esetleg irányítani másokban (akkor vagy tuti ha ezt vagy azt érzed adott szituációban). Mármint ez kísértetiesen a női manipulációra emlékeztet, de lehet, hogy ez csak véletlen, ennyire egyszerű nem lehet a magyarázat...

Dzsontra Volta 2017.10.28. 08:18:55

Sajnos nálunk az EQ eléggé félrecsúszott a fogalmatlan menedzsertréningeken felnőtt generáció jóvoltából. A valódi EQ nem mindenféle buziságról szól, hanem a másik fél reakcióinak helyes értelmezéséről, a másik fél "profilozásáról". Aki valóban érti, hogy valójában miről van szó, annak jellemzően az iq-ja sincs 150 alatt...

felső határ nincs 2017.10.28. 08:19:17

jézus ezt úgy mondta hogy tedd azt az emberekkel, amit szeretnél hogy veled tegyenek

/mellesleg azokból a zemberekből lesz vmi akik ráborítják a főnökre az asztalt, nem azokból akik hátralépnek/

sakkosfx 2017.10.28. 12:07:19

Ez a kérek engedélyt meghúnyászkodni nekem nem jön be! Egyszerüen az igazság érzetem nem hagyja! Már az szív melengető érzés, hogy vissza adhatom, legyen az bárki! Egy KTSZ-nél dolgoztam és úgy hozta a sors, hogy összevesztem az elnökkel, mert szemembe hazudott! Erre leköptem természetesen turhával! Egy alacsony fószer volt, de egy métert biztos ugrott helyből! Kirugtak ez nem kérdés, de a lelki békém rögtön helyre állt! És annál nincs fontosabb!

Tsteinar 2017.10.28. 12:28:08

Coach, trainer, wannabe recruiter...akiknek munkaundora van és semmihez sem értenek.

stim 2017.10.28. 20:41:54

Az életünk nagyobb részét töltjük el a munkatársainkkal, mint a családunkkal és nem mindegy milyen légkörben. A munkakultúrához hozzátartozik, hogy jó együtt lenni... mert... és itt jön az érzelmi intelligencia.

Az érzelmi intelligencián kívül pedig az, hogy jó esetben az ember azt csinálja amit szeret, olyan tempóba ami emberhez méltó, olyan körülmények között ami embernek való és annyiért ami neki megfelel.

Az ember társas lény ezért alap, hogy a társas lények jobban érzik magukat társaságban.
Van, hogy valakinek olyan cukorfalat stílusa van, hogy rengeteg emberben tud jó érzést kelteni. Lehet, hogy figyelmes, lehet, hogy szórakoztató mert ő a humorzsák, a bohóc, a szóvivő...akik tudnak adni magukból. Ugyanakkor a legnagyobb hivatali planktonok is simabeszédű cukorborsók mert a kedvességük öröm a környezetüknek és nem csak munkaerő kell egy cégbe de kellemes hangulat is ezért a hangulatfelelősök is hasznosak, főleg ha dolgoznak is. Hiszen több időt töltünk a munkahelyünkön a kollégákkal mint a családdal ezért az egymáshoz való viszonyunk meghatározza az életminőségünket. És mivel sokat vagyunk együtt szükségszerűen barátságok, jó kapcsolatok alakulnak ki.

Aztán vannak a gályázók. A jó szakemberek akik viszik a hátukon a céget. Az ilyen embert szakmailag mindenhol elismerik mert ahol ő van ott előre mozdulnak a dolgok. Ha valaki emelett meg van áldva érzelmi intelligenciával vagyis jó vele lenni akkor ők lesznek a vezetők. A vezetők ugyanis nemcsak a szakmához kell, hogy értsenek de az emberekhez is. Egy vezetőnek kellek "soft skill-ek". Ez az érzelmi intelligencia. Tudni kell ráérezni arra, hogy kitől lehet kérni, kit kell magára hagyni és önállóan is dolgozik, kit kell presszionálni mert magától lusta de egyébként értékes munkaerő ha nyomás alatt van. Ki az aki igényli a törődést mert akkor kibomlik, felszabadul és örömében jobban dolgozik és ki az akit békén kell hagyni mert mufurc, magának való és terhes neki a többi emberrel foglalkozni.

Felelősségvállalás. Az irányítás bizalom kérdése hiszen mások munkája miatt vállal egy vezető felelősséget. Ezért ha meg akar bennük bízni akkor jó szakemberekkel dolgozik és olyan emberekkel akik azt csinálják amit kérnek tőlük. Kölcsönös a bizalom ha a kérés észszerű és a teljesítés is követi a kérést. A bizalom önbizalom kérdése is. Aki nem tud magában sem bízni az másban sem tud. Az ilyen ember nem is lesz alkalmas vezetőnek. A maga munkájáért majd vállalja a felelősséget de a máséért nem biztos, hogy meri.

Tudni kell különbséget tenni a sima modor és az egyenes jelem között is. Az, hogy valaki kellemes az tök jó dolog de nem biztos, hogy nem tör a pozíciómra viszont ha valaki néha nyersen őszinte az az őszinteség és nem a neheztelés jele. Aki meri venni a bátorságot elismeréshez és kritikához az elég bátor őszintének lenni. Néha a nyers emberek a legmegbízhatóbbak mert nem veszik a fáradtságot csomagolni a mondanivalójukat. Ugyanakkor a nyers emberek ritkán népszerűek hiszen mindenki szereti ha veszik a fáradtságot, hogy szépen beszéljenek vele.

Aki kellően empatikus vagyis érzi és veszi is rá a fáradtságot, hogy foglalkozzon másokkal az kellemes kolléga és jobban halad előre. Van aki belerakja ezt a plusszt van aki a szakmát szereti és inkább azzal foglalkozik.

Élni és élni hagyni. Csak egy Sith gondolkozik végletekben. Vannak akik radikálisok és a rajongok érte vagy neheztelek rá között nincsenek a hozzáállásában árnyalatok. Minél több embert ismerünk meg annál inkább rájövünk, hogy van akivel kijönni kell, van akit békén hagyni, van akivel öröm együtt lenni és hogy ki mennyi kapcsolatot, figyelmet igényel. Van akivel hasonló az érdeklődési körünk ezért keressük egymás társaságát; ez szakmabelieknél elég gyakori:) A bagósok keresik egymás társaságát. A sportolók szintén. Akiknek a szakmán túl hasonló a végzettségük, a hobbijuk azok szintén örülnek egymásnak mert a másikban felismerik azokat az értékeket amik bennük is megvannak ésönmagukban is értékesnek tartanak.

Aztán vannak még a panaszkodósok, az autonómok, a klikkesedők és ezen kívül is sokféle megoldás létezik mert sokfélék vagyunk. Hosszú is lenne mindent végigzongorázni. Sok helyen dolgoztam már, sokféle cégfelépítést láttam és sok jó embert ismertem meg:)

csakférfi 2017.10.29. 16:56:03

@felső határ nincs:
Jézus megvetette a pénzt és a kereskedelmet.
"Könnyebb egy tevének àtjutni a tü fokàn, mint egy gazdagnak bejutni a mennyek orszàgàba."
Aki a posztban emlegetett EQ birtokosa az nem hasznàlja sajàt egoista céljai elérésére.
"Dicsőség, szégyen: egyforma félelem.
A rang: az élet legnagyobb csapása.
Dicsőség, szégyen: mért csak félelem?
Mert a dicsőséget a közemberek
szorongva nyerik el,
szorongva vesztik el.
A dicsőség is, szégyen is, csak puszta félelem.
A rang mért az élet csapása?
Mert legnagyobb csapás
az önszeretet.
Ha nincs bennem önszeretet,
ugyan mi bajom lehet?
Ezért:
a világért élő kiválóságra
bízható a világ;
és a világért élő jóságra
építhet a világ."
Lao Ce.

csakférfi 2017.10.29. 16:56:36

Van néhàny ellenvetésem.
1. Az EQ nem arra valò amire a cikk asszociàl.
2. A viselkedésünk a gondolataink kivàltotta érzelmek összessége. Érzelem és érzet közt òriàsi különbség van. Ezt a poszt és a vezetö pszichomòkus keveri ìgy csak közhelyes.
Ezért az àllítàsok többsége hamis.
Azaz hazugsàg.
Ebböl kifolyòlag kàoszt teremt az olvasò amúgy is zavaros téveszméiben.
Ez pedig újabb viselkedési anomàliàkat okoz.

csakférfi 2017.10.29. 16:56:47

@sakkosfx:
Jò döntés!
Bölcs cselekedet.
:)

CoolKoon 2017.10.30. 05:49:12

@Dekatlon: Igen is meg nem is. Az EQ hiánya ugyanis azt jelenti, hogy teljesen érzéketlen, szociopatikus és pszichopatikus tüneteket magukon viselő szörnyetegek uralkodnak (na jó, basáskodnak) az alkalmazottak felett a legtöbb cégnél. Amit magas(abb) EQ-val egy bizonyos szintig (talán) kezelni lehet, de azon felül már felőrli az embert, bármennyire is magas az EQ-ja. Példákért elég végigolvasni a Tékozló Homár (vagy a Munkahelyi Terror) blog szinte tetszőleges bejegyzését.

CoolKoon 2017.10.30. 05:52:24

@felső határ nincs: "mellesleg azokból a zemberekből lesz vmi akik ráborítják a főnökre az asztalt, nem azokból akik hátralépnek" - Egyrészt ügyesebb dolog a megfelelő pillanatban ráborítani az asztalt (amikor már megvan az új helyed), nem pedig meggondolatlanságból. Másrészt pedig szerintem sokkal murisabb, ha az ember (természetesen szintén a kilépéskor) olyan ügyesen idegesíti fel a főnökét, hogy az (lehetőleg minél több szemtanú előtt) kezet emeljen rá (illetve megpróbálja), hogy aztán elégedetten, ledületből rúghassa gyomorszájon. Kicsit talán pszichopatikusan hangzik, de bizony erről is szól az EQ (tehát hogy az ember "ráérez" a másik gondolataira, és annak megfelelően reagál).

CoolKoon 2017.11.10. 11:23:53

@bekestobbsegg: Ami azt illeti, sokszor azokat a legnehezebb kezelni, mert nem elég, hogy aszociálisak, még el is vannak szállva önnön nagyságuktól. EQ-juk pedig nincs, mivel az egójukon kívül álló világ némelyikük számára egyszerűen nem létezik (igen, enyhe autisták).