2017. nov 06.

Így gondolkozz előre a NYUGDÍJAS éveidre!

írta: Hellokarrierista
Így gondolkozz előre a NYUGDÍJAS éveidre!

Tanulj. Tájékozódj. Legfőképpen pedig: kezdd el.

Minap beszélgettem a mamikámmal. 80 éves, kisnyugdíjas, cuki, na meg persze a világ legfinomabb diós bejglijét csinálná, ha még bírná ízületekkel (és NEM, nem a Te mamid csinálja a legjobbat!!! Esetleg, talán a mákosat. Talán.)

A héten volt fogászaton, ami nem két fillér volt, megbeszéltük, hogyan spórolt rá stb., gondoltam nézzünk körbe, mint felelős, előre gondolkodó hellokarrieristák, hogy milyen lehetőségünk is van kifejezetten nyugdíjcélú megtakarítások tekintetében, ma, ebben az országban. Amiből majd gond nélkül csengetjük ki a koronáinkra valót.

Nem vagyok a nyugdíjtéma szakértője (bár könyvelő, adótanácsadó és bérszámfejtő végzettségem van) és semmilyen módon nem szeretném egyik „terméket” sem reklámozni. Olvass, tanulj utána, hogy Neked melyik a legmegfelelőbb, ez csak tájékoztatásul szolgál..! :)

 

media_caspianmedia_comimage4964e3f6fe5960245493bd696fdb9d48-e7981f3a8bc78afdf93b58a08f035388e28fe4ba.jpg

 

Mi a közös a nyugdíjcélú megtakarításokban?

…szóval azt akármelyik korlátolt döntéshozó honatyánk belátja, hogy a jelenlegi magyar nyugdíjrendszer és a születésszámok nem annyira kompatibilisek egymással, és legalább odáig eljutottunk, hogy ezt mindenféle kedvezménnyel próbálják támogatni.

  • Adókedvezmény: befizetéseid után 20% visszaigényelhető
  • Bizonyos feltételek mellett kamatadó-mentesen kivehető lesz (kamatadó=a kamat utáni SZJA)



Nyugdíj előtakarékossági számla
Speciális értékpapírszámla a nyugdíjcélú megtakarításoknak. ÉRTÉKPAPÍRszámla, azaz pénzügyi alapismeretek nélkül (bár ez ugye mindenre igaz) ne vágjunk bele. Számlavezetési és kereskedési díjjal kell számolni (ez utóbbit néhány banknál ki lehet kerülni), de főleg ha még bőven van időnk nyugdíjig, érdemes lehet számolni vele.

Önkéntes nyugdíjpénztár

Egyszerű, szaktudást nem igénylő, viszonylag alacsony költséggel fenntartható, de pont emiatt rugalmatlanabb, államilag erősen szabályozott konstrukció.

Nyugdíjbiztosítás

Valamiért az elmúlt években sokan keltették rossz hírét a nyugdíjbiztosításoknak, általában a magas költségekre hivatkozva. Az biztos, hogy nagyon körül kell nézni a piacon, de nagyfokú biztonság és nem éppen rossz hozam várhat rád.

ekem személy szerint NYESZ-em és önkéntes nyugdíjpénztáram is van, biztosításom nincs, de ez nem jelenti, hogy nem is lesz soha. A fenti 2-3 mondat tényleg konyhanyelven megfogalmazott kivonat, ami döntéshozáshoz nem, tájékozódáshoz, kiindulási alapnak azonban jó lehet. :)

Egyetlen dolgot kérek: tájékozódj és tanulj! Igen, rá kell szánnod némi időt és agysejtet, de a nyugdíj és a megtakarítás legalább annyira nem játék, mint a medve és minden, ebbe a témába fektetett energiád sokszorosan megtérül. Az interneten rengeteg kalkulátort és bővebb leírást, összehasonlítást találsz, használd a guglit bátran és kérdőjelezz meg mindent. Meg annak az ellenkezőjét is. :)

 

Néhány szempont, amit érdemes figyelembe venned:

  • Hány éved van még hátra (mármint a nyugdíjig :)), havonta milyen összeget tudsz félretenni, milyen a kockázatvállalási hajlandóságod
  • Indítás feltétele (milyen kezdő befizetés)
  • Maximum igényelhető adókedvezmény (20%, de abszolút értékben is meg van határozva)
  • KÖLTSÉG (számlavezetési, kereskedési, visszavásárlási stb)
  • Lejárat előtt milyen feltételekkel férhetsz hozzá

 

Ha bármilyen hozzászólásod, kérdésed van, dobj emilt a hellokarrierista@gmail.com címre vagy hagyj komment alább. És légyszi lájkold a blog Facebook oldalát is!

 

hk_logo_eps.jpg

Szólj hozzá

pénz pénzügy megtakarítás hellokarrierista