2021. már 06.

5 kérdés a teljesítményértékeléshez

írta: Hellokarrierista
5 kérdés a teljesítményértékeléshez

...amit tegyél fel magadnak

Itt a március eleje, lassan eljönnek az éves értékelések, performance review-k, 2020-as gólok, sikerek, tanulságok, khmm, bónuszok megbeszélésének ideje.

 

A szakirodalom annak kapcsán, hogy akár főnökként, akár beosztottként hogyan adjunk/fogadjunk JÓL visszajelzést, mondhatni tengernyi. Sokan vagyunk rommá trénelve a témában, perszepersze, forgatod a szemed te is (én is): mindiiig konkrét példákat hozunk fel, és sosem személyiséget, hanem mindiiig viselkedést/eredményeket (vagy éppen azok hiányát) minősítünk, sose tudhatod biztosra a másik tettei mögött rejlő szándékot, értő figyelemmel próbáljuk párbeszéddé alakítani az egész beszélgetést stb. Kívülről megy ez.

 performance-review-phrases.jpg

 

Ha szerencsénk van, még komolyan is veszik ezt az egész visszajelzősdit, felettünk és igazán építő jellegű tapasztalattal lehetünk gazdagabbak (előjeltől amúgy kb. függetlenül igaz ez). Ha IGAZÁN szerencsések vagyunk, akkor pedig ráadásul folyamatosan kapunk és adunk visszajelzést, és szabadon, tisztelettel mondhatja el mindenki a véleményét. Mármint... egész évben. De most ezektől a formális, intézményes keretektől kicsit távolabbra tekintve, nézzünk meg néhány olyan kérdést, amit nemcsak a neked riportáló kollégáidnak, de saját magadnak is érdemes feltenned a 2020-as évet átgondolva (vagy éppen készülve „AZ” értékelésre!), mert olyan önreflexióra, elmélyülésre hívnak, amit aztán könnyen forgathatsz át a saját 2021-es fejlesztési tervedbe.

 

  1. MIT csináltam?

Naaaa, ide jöhetnek a konkrétumok kérem. Milyen eredményt értél el? Sikerült valahol valamit gyorsabban/olcsóbban megcsinálnod, mint eddig? Betréneltél két új kollégát? Sikerült a leltár folyamatát egy nappal lerövidítened? Automatizálnod egy excel file-t? Megírtál 60 db cikket?  Hetekig túlóráztál márciusban, amíg sikerült az egész céget home office-ra állítani? Vagy amíg a kollégád fekvőgipszben szenvedett otthon? Listára fel! (Pro tipp: mivel igen nehéz visszaemlékezni, hogy is volt AZ a dolog tavaly február elején, ami most idekívánkozna, az emailt sem találod róla, amiben a a nagyfőnök is éppen bronzszobrot ígér, nekem például van egy word dokumentumom, amibe év közben, frissen ropogósan felviszem ezeket az eredményeket.)

 

  1. HOGYAN csináltam?

Ez a kérdés nem elsősorban a technikai részleteket vizsgálja. Hanem hogy TE magad, milyen értékeket képviseltél a fenti eredmények elérése érdekében, során? Milyen volt a hozzáállásod? A cég mely értékeit, elveit érzed leginkább, legkevésbé hitelesnek?  Légy őszinte magadhoz, ez a kis revízió elsősorban befelé készül, nem megosztásra. Ha úgy érzed, paraszt/türelmetlen/lassú voltál néhányszor, jöjjön ide az is, kíméletlenül! (Pro tipp: itt érdemes lehet külön ránézni, hogy a saját és a cég értékei közül melyeket tudtad (vagy éppen nem tudtad) érvényesíteni)

 

 

  1. Mit csinálnék másképp?

Bármit. Akár ami a tetteidet, viselkedésedet illeti, akár technikai, formai dolgot? Van bármi, amit bánsz? Egy elhamarkodott email, egy csúnya késés, egy elfelejtett határidő, megbántott kolléga, benézett kalkuláció? Jövőre sokkal átgondoltabban tervezed meg a szabadságolást? Jöhet. (Pro tipp: még ha erre nem is kérdez rá direkt a főnököd, nyugodtan hozz fel neki is majd 1-2 példát. Érezni fogja belőle, hogy magadba néztél, képes vagy a belátásra és hajlandó változtatni is. Hiszen senki sem tökéletes.)

 

 

  1. Mi a legnagyobb tanulásom az évből?

Ennek a kérdésnek a megválaszolásával az előző kettőre adott pontjaidat tudod tovább konkretizálni, kihangosítani. Sokszor csak sodródunk az árral, a teendőkkel, a környezettel év közben, de hasonló önreflexióval ollllyan felismerésekre juthatsz ilyenkor, hogy őrület. Legnagyobb tanulásom? Rájöttem, hogy sokszor a nyelvtudásom akadályoz dolgokban. Vagy hogy baromi jó vagyok excel-masszírozásban (igen, ez egy tök valid kifejezés :D). Vagy hogy bizonyos kérdésekkel feltűnően sok kolléga hozzám fordul segítségért, esetleg az átlagnál jobban szót értek a sales-es, IT-s, matematikus, akármilyen kollégákkal. Sőt... itt akár mélyebb összefüggéseket is megláthatsz, ami, bár nem biztos, hogy jól fog esni, de hasznodra fog válni. Például, ha felismered, hogy bizony vannak előítéleteid. Vagy konkrét jellemhibáid.    

 

 

  1. Hogyan leszek több/jobb jövő év végére?

Ohhóóó, ugye nem hitted, hogy csak itt kellemesen, egy kávé mellett ücsörögve, munkaidőben lamentálgatunk a múlton?! Denemám. Ez itt az AKCIÓ és a TERVEK ideje!!!! Feltettél és őszintén megválaszoltál magadnak 4 kérdést... és ha jól csináltad, akkor ezen a pontos jöhetnek a magadnak kitűzött célok, dátumokkal... Azt már tudni fogod, mi értelme volt az egésznek. :) De hogyan is tervezzük meg a jobb 2021-es szakmai énünket? Nézz körül, kivel tudnál beszélgetni erről? Egy coach, egy mentor? Vagy csak Klárika a könyvelésről, akibe a világ összes bölcsessége beleszorult és szívesen meghallgatnád a véleményét? Egy jó könyv, valamilyen tanfolyam... Havi egy fix beszélgetés az összes beosztottaddal? Akkor bizony itt az ideje most betenni a naptárba a meghívókat, akár egész évre előre... Vagy blokkolsz magadnak heti fél órát, amiben rendszerezed a gondolataid, ötleteid? (Pro tipp: tegyük fel, hogy 2022 január vége van. Pontosan honnan fogod tudni, hogy megvalósítottad a fenti vállalásaidat? Honnan fogja mindenki más is észrevenni, hogy „egy jobb Te” lettél? Válaszold meg ezeket a kérdéseket, a lehető legtöbb konkrét részletre kitérve... és máris hatalmas lépést tettél.)

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg és ura.. oh wait, ez most nem az, szóval akkor jer a blog oldalára! https://www.facebook.com/hellokarrierista

 

hk_logo_eps_1.jpg

Szólj hozzá

karrier munkahely karriertanácsadás businesscoaching hellokarrierista