Karrieristáknak. Neked.

Hello, Karrierista!

4 módszer és Te leszel a legkarizmatikusabb ember, ahol csak megjelensz

2018. augusztus 16. - Hellokarrierista

Szóval múlthéten belebotlottam egy volt főiskolás csoporttársamba, nevezzük Bendegúznak. Anno jóban voltunk, emlékeztem, hogy egy erőteljes, jó kisugárzású, jó kiállású, vicces, nagyszájú gyerek, aki, sose felejtem el, úgy szedett össze kettest makroökonómiából, hogy ÖSSZESEN nem töltött ki 60%-nyi feladatot. És ez annnnnnyira tipikusan jellemző volt. A tanárok kedvence volt, még ha csak nagy ritkán kóválygott is be órára (és akkor is valószínűleg csak azért, mert eltévedt..:D), mindenki kedvence volt.

 

Most utólag tudom csak, hogy a “siker” már akkor is bele volt kódolva ebbe a srácba. Lehet, hogy akkor sokan nem hitték volna, hogy sokra viszi, hiszen semmilyen képessége vagy tulajdonsága nem volt különösebben kiemelkedő, mégis gyönyörű karrierje van és ami a legfontosabb, nemcsak külső mércével (fizetés, beosztás) az, hanem igazán jól is érzi magát a bőrében, a munkahelyén. A nap végén pedig úgyis ez számít legtöbbet.

 adult-beard-blur-551657.jpg

Ki merem mondani: Bendegúz karizmatikus ember. A téma örök, többször írtam már itt a blogon is róla (itt és itt), de gondoltam, néhány nagyon konkrét tippet összeszedek, aminek gyakorlásával, szokássá tételével minket is jobban észrevesznek, ha belépünk egy terembe, és a hátunk mögött rólunk is elismerően csak annyit fognak mondani: “Hmm basszus, ez a csaj/srác igazán karizmatikus”.

 

Persze azt már tudjuk, hogy a karizmatikus személyiség titka nem az, hogy Ő mennyire vicces, intelligens, jófej vagy érdekes. Hanem hogy a hallgatóságával, azaz Veled sikerül-e éreztetnie, hogy te vagy a világon a legviccesebb, legintelligensebb, legjobbfej emberkéje.

 

Nyilván nincsenek itt nagy megfejtések, (mint általában) a figyelem, a visszajelzés, a humor, testbeszéd körül szemezgetünk majd.

 

Szemkontaktus


Persze, az természetes(nek hangzik), hogy beszélgetés közben a másik ember szemébe nézünk, ezzel is kifejezve, hogy aktív figyelmünkkel tiszteljük meg. De ha egy akármilyen beszélgetés után, legyen az egy belépőkártya kérése a lenti recepciósnál, vettél húsz deka párizsit a boltban és a kasszásnál fizettél, épp bemutattak egy új kollégának és váltottatok néhány szót.. tehát egy ilyen hétköznapi beszélgetés után, ha megkérdezné valaki, milyen színű volt a másik szeme, minden esetben meg tudnád mondani? Ugye, hogy aljas? Szóval egy használható kis praktika: ha beszélgetsz valakivel, akárkivel, figyeld meg, milyen színű a szeme. Nyilván, nem kell bámulni és lehetőleg ezt ne 4 centiméterről tedd és lehetőleg ne hívj rá egy olyan megjegyzéssel, hogy milyen cukin kancsal, amikor nagyon koncentrál, szimplán, csak a szeme színét próbáld megjegyezni.

 

Haladó technika, angolul ezt “flick”-nek hívják, nézz az egyik szemébe, majd a másikba és kis idő múlva vissza. Még mielőtt feszengésbe menne át, nézz picit el, de ne a szoba másik végébe vagy a cipődre, elég, ha csak a fül szélére rápillantasz.

 adult-beard-blur-842567_1.jpg

Visszajelzés

 

Nehéz, eleve a másik emberre figyelni nehéz, hiszen ott van jó öreg barátunk, az egonk, aki arra programoz minket, hogy ne is arra figyeljünk, amit a másik mond, hanem tűkön ülve -de csak mert belepofázni bunkóság, ugye- várjuk, hogy levegőt vegyen a beszélgetőpartnerünk, hogy VÉGRE reflektálni tudjunk és megmondani, kimondani, hogy NEKÜNK milyen brilliáns gondolatok fogalmazódtak meg a fejünkben, amíg ő éppen magyarázott.
Szóval próbáld meg a következőket: tarts szünetet, miután ő befejezte, és mielőtt te belekezdesz. Elég 2-3 másodperc (ha ezalatt ismét rázendít, mosolyogj egyet magadban és hadd folytassa, hacsak nem egetrengető fontosságú a beszélgetés témája). Ha pedig szerencsés vagy és van lehetőséged felszólalni, érdemes nemcsak egy ühüm-öt odabüfizni, hanem esetleg egy mondatban összefoglalni, átkeretezni a hallottakat (pl: szóval jól értem, hogy a másik csapatnál két hét alatt öten mondtak fel?”). Az sem baj, ha egy árnyalatnyival lassabban beszélsz a megszokottnál.

 

Testbeszéd

 

A karizmatikus emberről süt a csendes, nyugodt magabiztosság, nyilván az egész kiállásunknak ezt kell tükröznie. Egyenes hát, NEM leszegett fej, nem nyegleség, nem “táncolás” egyik lábról a másikra, nem másfelé fordulás, nem szorosan összefont karok.

Ja és a mosoly. Megvan? Legyen. :)

 

HUMOR

Ó, a kedvencem. Igen, mindenki szereti a vicces embereket. Sokakban él az a tévhit (nem is értem, őszintén), hogy “gyerekesnek” tűnhetnek, de én szentül hiszem, hogy akármilyen nagykutya CSAK nyerhet, ha elengedi a karótnyelt imidzset és (persze odaillő és soha nem mások kárára elmondott) vicc, beszólás, némi önirónia savával-borsával dobja fel a personal brandjét. Megközelíthetőbbé válik, és mégis mennyivel jobb nevetőráncokon dolgozni, mint az orrfelhúzóson. Akinek nincs humora, annak pedig a következő a tanácsom.. Csak viccelek, arra nincs gyógyír és mélységes együttérzésem, sz*r lehet.

 

 

Ha találkoztál már személyesen nagyon karizmatikus emberrel, oszd meg velünk kommentben vagy dobj egy emilt a hellokarrierista@gmail.com címre, addig is, kérlek lájkold a blog facse oldalát, mert az Neked nem lesz rossz, nekem pedig jó. Win-win. :D

 

hk_logo_eps_1.jpg

Így győzöd le a döntési paralízist

FOBO - a legjobb lehetőségtől való félelem avagy "legjobb" döntés vs "elég jó" döntés

Minden áldott nap döntések ezreit hozzuk meg. Jelentékteleneket, fontosakat, mindennaposokat, életedben egyszer előfordulókat. Mit egyél (állítólag csak a kajához kapcsolódó döntések száma egy nap meghaladja a 200-at), mit mondj a meetingen, ha betalálnak valami baromsággal, aludhat-e a gyerek köztetek az ágyban, leviszed-e a kutyát esőben, megiszod-e azt a 4. felest, tegyél-e kávét a céges kávéfőzőbe vagy sunnyogj el, mintha nem nálad fogyott volna ki (válasz: igen, tegyél :D), beadd-e a válókeresetet, hova temesd édesapádat, belemenj-e a kemóba, ha úgy adódik, melyik kiskutyát válaszd az alomból, felmondj-e a munkahelyeden, megpályázd-e AZT a pozit. Ja és vagy 42 féle rohadt sampon, amiből választani kéne. Érted, negyvenkettő.

choices-decision-doors-277615.jpg

Rengeteg, tényleg nagyon különböző döntési helyzet és lehetséges kimenetel. Éééés választási lehetőség. Lenne még mindig a Wu2 sampon, megvennéd azt és kész. Nem léptél volna félre a tavalyi céges karácsonyi bulin, nem érne bilibe a kezed, hogy elválj-e vagy vele sem lesz jobb.

Tehát itt vagyunk, döntési helyzetben, ami igen hamar döntési kényszerré válik, Te pedig rástresszelsz, bestresszelsz és elkezdesz azon parázni, hogy de vajon mikor hozod meg a legjobb döntést. Mondanám, hogy X vagy Y, de az abc összes betűje nem elég a legtöbb helyzetünkben felmerülő opciók felsorakoztatására. Jó dolgunk van, ám rájövünk, hogy a túl sok -esetenként túl sok jó- lehetőség bénító hatású. Mert hogy nem lett volna-e jobb a MÁSIKAT vagy valamelyik másikmásikat választani? Ez pedig nem más, mint a FOBO (fear of better option - ~félelem egy jobb lehetőség létezésétől) jelenség. A halogatók és maximalisták Mekkája és nagyon jó tippeket ad a kezelésre, amiket lejjebb kifejtek/kiegészítek.

És mi történik akkor, ha lebénulsz? Mert döntés, az nem születik. És ahogy telik az idő (halogatsz, ugye), a két-három viszonylag jó lehetőség közül végül marad, ha marad, egy kevésbé jó, Te utálod magad, hogy halogattál, a maximalizmusod az eget verdesi, hiszen te csak nyilván a lehető legjobb lehetőséget szeretnéd --> frusztráció.

(Halogatásról írtam már itt, maximalizmusról pedig itt)

Tehát, a helyzet súlyosságától függően íme néhány tipp, amihez nyúlhatsz, ha FOBO-n kapod magad:

 1.) Fogadd el, hogy SOHA nem fogod tudni az összes lehetséges kimenetelt megvizsgálni. Ha ezzel sikerül megbékélni és elfogadni azt, hogy a "legjobb döntés helyett" egy "elég jó döntést" viszont egész biztosan meg fogsz tudni hozni, az felszabadító lehet.

battle-black-board-277092.jpg

 2.) Komoly, súlyosabb helyzetekben: írj listát a pro és kontrákról, súlyozz, gondolj rá úgy, mintha egy befektetést szeretnél "eladni" az érdekelteknek. Csak itt az érdekelt fél is Te vagy, a "befektetés" pedig idő, energia és csak harmadsorban pénz.

 

3.) Kisebb döntéseknél: engem speciel pont ezek ölnek meg. Komoly témákban sokkal könnyebben és gyorsabban hozok döntést, aztán hajlamos lennék 6 percig állni a tesco-ban a tusfürdők előtt, hogy de melyiket vegyem meg. Ilyen esetekre 3 tippem is van:

- válaszd a legelsőt, ami eszedbe jut, és pont. Így: .

- dobj fel egy érmét (nem vicc)

- nézz rá az órádra. Minden fél/harmad/negyedhez rendelj egy lehetőséget, csinálj valami mást néhány percig és egyszer csak ismét nézz rá, és ahol jár a másodperc mutató, azt választod és kész.

 

Azt hisszük tehát, hogy kezünkben a kontroll, hiszen MI választhatunk 2-3-7348912 lehetőség közül. Valójában azonban a túl sok az opció és fene jó dolgunkban, ha nem figyelünk oda, végül elszalasztjuk az igazán jó lehetőségeket. Vagy az elég jókat.

Ha van saját tapasztalatod, esetleg tipped, kérlek oszd meg velünk kommentben és dobj egy lájkot a blog facse oldalára is..!

Legyen sikeres napotok! :)

 

hk_logo_eps_1.jpg

 

 

 

 

4 dolog, amit a kutyádtól tanulhatsz

karrierről, sikerről

Néhány hete, hogy életem eddigi legnehezebb döntését meghozva, a blog szerkesztőségének Senior Vice Presidentjét, Mancsit hosszas és fájdalmas betegség után átkísértem a szivárványhídon. A lelkem egy pici része vele együtt ott nyugovóra tért, de mindennek ellenére pozitívan nézek a jövőbe és ahogy a kis bánatom nosztalgiává enyhül, úgy kezd körvonalazódni, mit is tanultam azalatt a 11 év alatt, amit mellette tölthettem. Tudjátok, hiszek a szinergiában és abban, hogy ahogy egyre jobb falkavezér lettem számára, úgy vezetőként is gazdagodtam, ezer más dolog mellett, amit a kutyáink jobban tudnak nálunk a világról, a sikerről, az életről és bizony, a karrierről.

 

Felelősség

Erős leszek és nem lövöm el a Saint-Exupéry idézet (igen, AZT), haha, de bizony ám. Felkelsz, sétálni viszed, szeded a kakit, fizeted az oltást, foglalkozol vele. Mert ezt vállaltad. Persze a mérleg másik serpenyőjében ennél jóval több van, így nem kérdés, hogy “megéri”, de bizony egy (két..) háziállat felelős tartása megtanít minket, mi fán terem a felelősség. Ha már felelős állattartás. Tudjuk, hogy pénzügyileg is tudatosan kell készülni egy kis jószág nevelésére (erről bővebben itt) és ha esetleg mostanában gondolkodsz új kuty beszerzésében, ahogy én is, akkor kérlek, nagyon figyelj oda, honnan jön az a kisnagykutya.. a szaporítókat, mint a pestist kerüld és vagy rendes tenyésztőhöz fordulj vagy még jobb, fogadj örökbe (erről bővebben a bejegyzés alján)

 

pets-office-supplies.jpg

 

Kitartás

Na neeeem, nem a klasszikus engedelmességről beszélek, lássuk be, Mancsi akkor csinált belőlem hülyét, amikor csak akart. *önirónia*. De az is igaz, hogy mikor az 5 kilós kutya teljes hátát lenyúzta egy 60 kilós bullmasztiff és az egyetem orvosai napokig egy forintot nem tettek volna arra, hogy ezt túléli.. Na EZ a kutya a 3. napon harapós kutya plecsnit kapott a ketrecére, mert nem tetszett neki a kórházi tartózkodás. Ugyanez a kutya a 4. napon a saját lábán sétált és ment pisilni. És bizony ugyanez a kutya épült fel 100%-osan (persze a cuki, tenyérnyi hiányzó szőr a hátán megmaradt szexepilnek). Ez a fajta reziliencia (ha van ilyen állatoknál), kitartás, jó értelemben vet makacsság képes hatalmas teljesítményre inspirálni.

 

Asszertivitás

Az előző ponthoz szorosan kapcsolódóan.. Mancsi, amikor sz*rul volt, “szólt”. Milyen érdekes. Egy lény, akinek nem állnak rendelkezésre szavak, mégis sokkal jobban ki tudja (meri???) fejezni magát sokunknál. Fáj? Nyüszítek. Szeretlek? Hozzád bújom. Magányra van szükségem? Elvonulok. Megsimogattad Pudit a szomszédból? Odaszarok a szőnyegre, mint a szél, csak figyelj. :D Olyan egyszerű, olyan magától értetődő, egyértelmű, mégsem a másik kárára. Frenetik.

 

Mindfulness - tudatos jelenlét

Mancsi – és semelyik másik kutya sem- sosem aggódott a jövő miatt vagy pörgött a múlt eseményein. Csak nézd, mit nézd, gyönyörködj abban, hogy a gyerekhez hasonlóan mennyire mindig jelen van abban, amit csinál. Sétáltok és ő közben nem a telefonját nyomkodja, emailt ír vagy dühöng 7 órával azután, hogy nála fogyott ki a kávé az irodában vagy retteg a holnapi megbeszélés miatt. Nem. Sétál. Szagol, érzi a kapcsolatot kettőtök között és a ternészet lágy, itt-ott kutyakakis ölén. Mert az arra való.

 

Ha tünemény, vicces stílusú állatmentőket keresnél, ajánlom figyelmedbe a  Mindenki Fogadjon Örökbe Egy Kiskutyát-osokat, akik közvetlenek, imádnivalóak csakúgy, mint a mentett kutyusaik, nézz körül náluk!

 Addig is, kérlek dobj egy like-ot a blog FB oldalára, ahol hamarosan az új VP is bemutatásra kerül. ;)

 

Végezetül egy kép Mancsiról. RIP, Tipukám. <3

img_1065.JPG

 

hk_logo_eps_1.jpg

36769281_2171591899522374_6566484896519290880_n.jpg

10 ötlet karrier bakancslistához

0. ÍRJ egy karrier bakancslistát

El camino? El camino egyedül? Tetoválás? Koalamaci simogatás? Real meccs élőben? Írni egy sci-fi novellát? Mount Everest alaptábor? Saját bizniszt indítani? Vadkemping a kutyával? Csigát enni? Sörözni egy Veszprém-Szeged meccsen? Kötni egy sálat? Rúdtáncolni egy melegbárban? Ohh igen, ezek olyan bakancslistaszagúak. :)

Vannak az embernek olyan szakaszai/történései az életében, amikor kicsit eltörpöl dolgokon. Lehetnek ezek nagyon mély kérdések, mi dolgod is van ezen a Földön, de az is lehet, hogy "csak" egy könyv, egy beszélgetés indított el valamit. Vagy egy unalmas meeting, ami után hirtelen a szent listádra kívánkozik, hogy Jolánra egyszer ráborítsd a fénymásolót. És a vízautomatát. (Ne tedd. Bűncselekmény. Éééés.. khm nem is szép dolog. De főleg: bűncselekmény.  :D)

 

agenda-composition-fountain-pen-110473.jpg

 

Mindez persze nemcsak a magánélet területén, de a karrier és elhivatottság áldott, paradicsomi metszetében is rád törhet. Nekem például ilyen volt Apukám halála 21 évesen, az első vezető pozim, a 30. szülinapom, az első ultra távom lefutása, egy gyerek hospice házban töltött hétvége (Az. Na AZ kemény volt.), életem első ejtőernyős ugrása és még biztosan lesz sok alkalom, amikor érdemes lesz egy pillanatra megállni.

Szóval elkezdtem bakancslistát írni, hiszen az élet rövid, munkával azon belül viszont jóóóó sok időt töltünk, a komfortzónából pedig UGYE szeretünk kimozdulni (erről bővebben itt és itt ), így adta magát, összegyűjtsek egy csokorra valót, amiből esetleg Te is szemezgethetsz a sajátodhoz, mielőtt a remélhetőleg hosszú, felhőtlen, aktív nyugdíjas éveidhez érsz, ahol persze majd pipálhatod ki az akkorra megírt "nyugdíjasbakancslista" tételeit. Addig is még lehet, hogy hátravan néhány év/tized ezeket kihúzni a papírról. :)

 

action-adult-analog-1043512.jpg

 

1. Keress egy mentort!

2. LÉGY mentor!

3. Indíts saját bizniszt!

4. Tarts előadást minél több ember előtt!

5. Tanulj meg legalább egy idegen nyelvet magabiztosan!

6. Végezz el egy (akár ingyenes), totál nem a szakterületedhez tartozó tanfolyamot!

7. Végezz el egy, a szakterületedhez szorosan kapcsolódó tanfolyamot! (mármint.. évente minimum egyet :))

8. Szervezz sport vagy bármilyen egyéb eseményt/klubot a cégnél!

9. Kérj fizetésemelést!

10. Próbálj meg egy másik szektorban/iparban elhelyezkedni!

+1 Bocsánat kérni Jolántól a múltkori fénymásolós eset miatt.

 

A fenti néhány tételt tényleg, csak kedvcsinálónak szántam, mindannyian máshogy működünk, de azt szentül hiszem, hogy egy jól összeállított bakancslista előre fog vinni a karrrieredben. Hajrá!

Addig is, amíg a következő kávédért/teádért nyúlsz, kérlek lájkold a blog Facebook oldalát, ha pedig van ötleted a bakancslistához, oszd meg velünk! :)

hk_logo_eps_1.jpg

 

 

 

3 + 1 lépés a szokásaid megváltoztatásaidhoz

Agyban nagy 2.0. - neuroplaszticitás, szokások és siker kéz a kézben

A múltheti, az agyunk "újrahuzalozásáról" írt bejegyzésről nagyon sok pozitív visszajelzés érkezett Tőletek (itt elolvashatjátok). Úgy tűnik, sokan gondoljuk úgy, hogy nem a saját életünk elszenvedői vagyunk, sőt, az ismerős, langyos, de poshadt víz sem barátunk és hogy igenis VAN, igenis SOK eszközünk van arra, hogy sikeresebbek, egészségesebbek, kiegyensúlyozottabbak, határozottabbak, asszertívebbek legyünk. Kúl. Nadehogyan. Ugye.

NE FELEJTSÉTEK! Most vasárnap indul a 7 napos kis kihívásunk a Facsén, ahol minden nap egy új "gyakorlattal" fogjuk serkenteni agyunk vérkeringését, ITT találsz bővebb leírást, gyere, csatlakozz! :)

Mert ott volt a január elseje is, amikor elhatároztad, hogy heti 3x lejársz edzeni, sőt, a legutóbbi gyökérkezelés alkalmával, a kezelés után hangosan is megesküdtél volna, hogy ezentúl minden nap fogselymezel, HA tudtál volna befélni, de... ugye nem tudtál. És persze amikor lemész a lattédért, hetente 1-2x azért lecsúszik egy fánkocska, amit leöblítesz egy jó blázzal az udvaron, mert sok a meló és az neked jár. Közben idén nyolcadjára is megígéred muternak, hogy többet fogsz hazalátogatni és "bánatodban" hazafele még veszel a kaja mellé valami totálisan felesleges cuccot is. Lehetőleg ruhát, mert a fánkból senki nem szedte ki ráolvasással a kalóriákat úgyhogy válthatsz egy számmal nagyobbra. Ja, és duplán jogos a bánatod, mert a munkahelyen is izé, szóval megint úgy érzed, beszólt Jolán a beszerzésről.

 

bite-breakfast-cake-1166418.jpg

 

Na EZT. Ezt mindet felismerheted, kézbe veheted és megváltoztathatod. A nagyokosok számításai szerint tetteink kb 40%-a nem tudatos döntés eredménye, hanem automatizmus - értsd: szokás. Érthető, hogy az agy miért alakít ki automatizmusokat, hiszen akkor sokkal kevesebb energiájába kerül foglalkozni vele. Fair enough. Ez a 40% azonban nem kevés, érdemes szemügyre venni és kicsit trenírozni az agyunkat, akár mindenféle érdekes, vicces, komfortzónán kívül eső új szokáskezdeménnyel. (Hiszen nyilván, berögzült, új, jó/hasznos szokáshoz csak tudatos, szívós munkával és gyakorlással jutunk el.)

 

4 LÉPÉS A SZOKÁSAID MEGVÁLTOZTATÁSÁHOZ

1. Értsd meg, hogyan működik

Szóval. Szokásanatómia gyorstalpaló: trigger > cselekedet > jutalom. Ha ezeket azonosítani tudod, megtetted az első lépést (a következő három lépés ehhez a három részhez fog kapcsolódni).

A trigger lesz a kiváltó ok (egyébként sokszor szimplán az unalom vagy a stressz), például egy húzós nap és persze Jolán, ami miatt hazaérsz és ledöglesz a kanapéra (ez a cselekedet), a kétes, de könnyen elérhető "jutalmad" pedig 4 rész a Westworldből, amit megnéztél, ahelyett, hogy olvastál/sportoltál/gyerekkel játszottál volna.

 

2. Kerüld el/csökkentsd a kiváltó okot

Helyzettől függően, ha egyszerűen nem azon az utcán sétálsz a megállóig, ahol mindig megállsz muffinozni vagy jelzésértékűen előző este kikészíted az edzéscuccodat (vizuális trigger az új szokás elősegítésére!), máris megszabadulsz a kísértéstől. Ne vegyél muffint otthonra. Vedd le még a rezgést/kapcsold ki az értesítéseket is a telefonodon, amikor tudod, hogy tényleg fókuszálnod kell a munkára. Persze stresszt "csak úgy" nem tudsz mindig csökkenteni, de ha tudatosítod magadban, hogy éppen azért készülsz leüvölteni a gyerek fejét, mert amúgy kaki napod volt, máris nyertél két másodpercet, hogy lenyugodj, mielőtt a "cselekedet" részhez érnél.

 

painted-lightbulb--creativity-and-imagination-concept--abstrac.jpg

 

3. Keress jobb alternatívát/jutalmat

Állítólag "csak úgy", a semmiből új szokást kialakítani még nehezebb, mint egy meglévő rosszat jóra cserélni, még szerencse, hogy legtöbbünknek azért akaaaaaaad ott 1-2 csúnyácska szokás, amitől szabadulnánk. Konkrét példa: ebéd utáni kávé-cigi az udvaron a kollégákkal. Te pedig leszoknál. Két jutalom is van ilyenkor: a nikotin és az endorfin, amit a szociális érintkezés szabadít fel. Az utóbbi jó, de az elsőtől szabadulnánk. Alternatíva: ebéd utáni rövid SÉTA a kedvenc munkatársakkal.

Megint nyitogatod a hűtőt, pedig pontosan tudod, hogy nem vagy éhes? Igyál egy nagy pohár vizet de rögvest. És úgysincs benne fánk, csak mondom. :D

 

+1. Légy türelmes magaddal

Teljesen mindegy, hogy mit mond a matek: hogy új szokást 21, 30 vagy 60 nap alatt alakítunk-e ki, blabla. Csak számok. Ami igazán fontos, az az, hogy ameddig nem válik a mindennapjaid szerves részévé, hogy fogselymezel rögtön fogmosás után, hetente kétszer felhívod a nagymutikát miközben sétáltatod a kutyát, hogy vegyél 5 nagy levegőt, mielőtt (szerencsésebb helyzetben AHELYETT :D), hogy Jolánra ráborítod az asztalt/gyártósort, hogy cukor nélkül kéred a lattéd, hogy sétálni mész a cigizés helyett, hogy heti 2x munka előtt gyúrni menj, hogy havonta elolvass egy könyvet, na addig: tudatosan, türelemmel, nyitottsággal és kedvesen fordulj magad és a szokásaid felé.

 Amennyiben Téged is érdekel a téma, katt a közelgő Facebook agyturbózó kihívásra és ha tetszik a blog, feltétlenül lájkold a blog oldalát, ahol mindenféle egyéb érdekességgel igyekszem jobb kedvre deríteni a karrieristákat ;)

Sőt, a blog 1. szülinapját és elért 1400 követőt megünneplendő, egy ajándék coaching alkalmat sorsolok ki a blog oldalának megosztói között!

hk_logo_eps_1.jpg

 

 

AGYBAN NAGY

így huzalozd újra az agyadat a siker érdekében I.

Haha, a mai címnél kreatívabbat 2018-ban már biztosan nem alkotok. *önirónia*

Tehát.

Tudjátok, hogy két nagy kedvenc témám a szokások és általában, a “siker”, annak a legtágabb értelmében és hogy arról is mindig csillogó szemekkel, csöppet nyáladzva beszélek vadidegeneknek is a metrópótló megállójában, hogy mennyire mélyen hiszek abban, hogy aki magánemberként kiegyensúlyozott és rendben van, az a karrierjére is hatással lesz és persze vice versa. (Hogy először vicA versa-nak írtam-e? Lehet.)

Azt is gondolom, hogy ezek nemcsak hogy hatással vannak egymásra, hanem erősítik is és így lesz 1+1=3, de legalábbis hármas alá az egyenletünkben.

painted-lightbulb--creativity-and-imagination-concept--abstrac.jpg

Legfőképpen pedig abban hiszek, hogy ennek az egésznek egyetlen titka van: a kíváncsi, nyitott, szelíd odafordulás. Azaz a tanulás. Bármit, bármikor, bármilyen mélységben tanulsz, az hétszentség, hogy -ha nem is direkt és nem is instant- jobb szülő, kolléga, szakember, szomszéd, gyerek, vezető, beosztott, EMBER leszel.

Más szóval sikeresebb, a saját definíciód és mércéd szerint boldogabb, kiegyensúlyozottabb lehetsz, ehhez pedig van egy ház nagyságú adu a kezedben: a szokásaid.

A szokásaid, amiket fel- és megismerve, majd szükség szerint kitartó munkával megváltoztatva, új dolgokat tanulva, az agyadat folyamatosan új ingereknek kitéve terítik le a vörös szőnyeget a céljaidhoz. Mit leterítik, illatos, fehér kis rózsaszirmokkal szórják tele, neked csak végig kell rajta sétálnod. Néhányszor. 

És el is értünk a neuroplaszticitás fogalmához, más szóval az agy -gyakorlás, inger és sajnos gyakran trauma esetén bekövetkező – kémiai/strukturális/funkcionális változásának képességéhez . Nem vagyok agykutató, sem pszichiáter, de szerencsére mostmár nekünk, földi halandóknak is elérhetőek a kutatási eredmények.

Kicsit érthetőbben: az agyunk felnőtt korunkban is képes újrahuzalozni a neuronokat összekötő hálózatot (sőt, újakat létrehozni is, ez a neurogenezis). Pontosan ez történik, amikor -és ezt személyesen is láttam- a súlyos stroke-ot szenvedett ember a teljes kómából felébred és újra elkezd beszélni, de akár Cameron Mott (itt), akinek egy ritka és súlyos betegség miatt 6 éves korában a fél agya eltávolításra került, most pedig matektanárnak készül.

 52871508-brain-hemispheres-right-is-emotions-intuitions-creativity-left-is-logic-reason-verbal-.jpg

Az agyunk szerencsére azonban nemcsak súlyos baleset/betegség esetén képes hasonló csodákra és nemcsak gyerekkorban. Hanem akkor is, amikor új pozira vágysz, karriert váltanál vagy egyszerűen (haha, “egyszerűen”) csak (haha, “csak”) szeretnél sikeresebb lenni. A zárójeles megjegyzésekkel persze arra próbáltam célozni, hogy ez nem egy nap alatt és nem a kanapén heverészve, önsajnálatba süllyedve fog bárkivel is megtörténni, de apró babystep-ekkel, következetességgel… menni fog. Ohh ezzaaaaz, itt elsüthetem a kedvenc mondatomat: nem sprint, maraton. Már ezért megérte ma felkelni. :D

Rengeteg kutatást, cikket, könyvet olvastam és több tanfolyamot is hallgattam a témában az elmúlt fél évben, de annyira kimeríthetetlen, hogy ebből biz' posztsorozat fog készülni. Most pedig légyszi mondd ki hangosan, 3x egymás után gyorsan azt a szót, hogy "posztsorozat". Köszi. :D)

A Hello, Karrierista Facebook oldalán (itt, ha arra jársz, kérlek dobj egy like-ot és egy pacsit!) megosztottam néhány egyszerű "bemelegítő" gyakorlatot, ami új ingert jelenthet az agynak. Ezeket itt is leírom és a következő hetekben még sokkal jobban elmélyedünk a témában. Ezek egy részét biztosan ismered, próbáltad már, esetleg ösztönösen keresed a lehetőséget egy kis bréjntréningre, úh ha van ötleted, akár itt, akár a Facebook oldalon, oszd meg velünk!

 

olvass fel valakinek valamit (gyerek, barát/nő, haver, NAGYI!! / mese, újságcikk, recept, Biblia vagy TVR7 a maminak..nem tudsz hibázni!)

simogass meg egy idegen kutyát (a szomszéd néni örökké játékos Fifikéje értékelni fogja, hidd el!)

engedj előre egy valakit a sorban/liftnél (ott úgyis mindig mindenki ideges)

készítsd el a reggeli kávédat - a nem domináns kezedet használva (ez engem reggel 5-kor konkrétan besokkolt, persze a jó értelemben, de besokkolt...főleg a kavargatás, azt is direkt ellenkező irányba csináltam, hahh!)

moss fogat - csukott szemmel (és utána mosd le a szemöldököd)

írj le három jó dolgot (mármint kézzel...tudod, papírra. Fura, tudom.), ami aznap történt veled

 

Szerencsére csilliárd ilyen "gyakorlat" van (némelyik egyébként aljasul kitaszít a komfortzónán kívülre, de önismerettel, szívóssággal, gyakorlással és főleg tanulni vágyással már rövid távon is kézzelfogható lesz a fejlődés.

Addig is, örüljünk, hogy kispéntek van, azaz 2 alvás és kb 7 csésze kávé választ el a szombat reggeltől, amikor is egész biztosan csukott szemmel fogok kávét csinálni. Vagymi.

hk_logo_eps_1.jpg

 

 

 

6 tipp a munka-magánélet egyensúlyért

Egyensúly és határ a két terület között

Oké, kezeket fel. Ki NEM vezette még le soha a kölkön/a feleségén/egy tábla csokin a melóhelyen felgyülemlett feszültséget? Khm, egy tábla oreo-s milkán ÉS egy egész csomag sajtos talléron, mint én tegnap..? Vagy szabi alatt nézett rá az outlookra a telefonon és stresszelt be totálisan attól, hogy még csak 3. napja sütteti a hasát Porecben, de már 250 olvasatlan levele van? Vagy fordítva. Nem kívántad sosem a pokolra az amúgy tünemény Erzsikét és Erzsike kérdéseit, pedig valójában csak rohadt fáradt voltál, mert a kölök egy hete CSAK reszelt sajt hajlandó enni és Erzsike heti meetingen elhangzó, amúgy tök jó kérdései csak megzavarnak a glicerines végbélkúp esti várható beadására történő csendes ráhangolódásodban? (Ezt a mondatot 4x elolvastam, hogy értelmes lett-e. Kb igen és ez nekem most elég is. :D)

 

639817224.jpg

 

Szóval munka és magánélet. Lö balansz. Persze, papíron mindenhol fontos, persze, papíron Neked is. Talán túl is van ez az egész hype-olva, hiszen lehet, hogy nem 8 órát dolgozol egy nap, hanem 10-et (tehát a matek nem adja ki), mégis általában nyugodtan mész haza. Mi van, ha szigorúan 8 órás műszakjaid vannak targoncásként, de egy rossz főnök, a körülmények úgy beeszik magukat a bőröd alá, hogy még órákig nem tudod letenni a munkát.

Tehát a kérdés. A kettő közötti “egyensúly” vagy a kettő közötti “határ” a fontosabb? (Csak a félreértések elkerülése végett, itt és most az egyensúly jelentsen egyfajta mennyiségi korlátot, a határ pedig inkább minőségit.) Persze ha huzamosabb ideig 16 órákat dolgozol, az akkor is az egészséged (mentális, fizikális, spirituális) rovására fog menni, ha amúgy szereted csinálni, de most ne a végletekben gondolkozzunk, hanem nézzük meg, hogyan lehet megkönnyíteni a határátkelést, milyen SZOKÁSOK (aww, a kedvenc témám!!!), rituálék segíthetnek abban, hogy sikeresen átállj fejben. :)

Ami pedig a legszuperebb: aktuális lehetőségeidhez, hangulatodhoz és energiaszintedhez mérten, tetszőlegesen kombinálhatod őket. Tesztelve, nekem mind működik, nem a világot akarom megváltani a lenti listával, de ha EGY embernek is segítettem vele, már megérte megenni a sajtos tallért, miközben írtam. Ez kérem, lö balansz.

 

 1. SÉTA hazafelé

Akár egy megállóval előbb szállsz le vagy amint lerakod a kocsit, teszel egy 5 perces sétát, mielőtt a lakásba tennéd a lábad

 

 1. Mindfulness gyakorlat

Néhány perces légzőgyakorlat, meditáció, akár az imént említett sétával egybekötve, hidd el, csodákat fog tenni. Tudatosan irányítsd a figyelmed a lépés apró mozzanataira.. Ahogy felemeled a lábad, előre lépsz vele, milyen hangot hallasz, ahogy a földre lépsz, érzed-e, ahogy valamid megfeszül, ahogy végiggördülsz a talpadon..Vagy akár csak számold a lépéseket.

 697895326.jpg

 1. Természetközelség

Ni, már megint itt vagyunk, a seta például pazar megoldást jelent erre is. Sőt, továbbmegyek, nekem személy szerint az vált be eddig a legjobban, hogy amint hazaérek, AZONNAL leviszem a kutyát egy 10 perces sétára. Séta pipa, légzőgyakorlat pipa, természetközelség a seta ÉS a kutya miatt, pi-pa.

 

 1. Öltözz át!

Bár nyáron, amíg a kocsiból/megállóból felérsz a másodikra, úgyis Afrika térképet izzadsz a hátadra, mégis: amint hazaérsz, akkor is dobd le a szépruhád (így egybe), ha az nem öltöny-nyakkendő, hanem valami lazább. Macinacit fel.

 

 1. Digitális kikapcs

Outlook ki, podcast be. Akár Balázsékat hallgatod, angolt tanulsz, híreket hallgatsz, self-developmentről vagy kedvenc blogodról gyűjtöd az infót. És ami szuper: mindezt pazarul kivitelezheted, amíg az ebet sétáltatod vagy felérsz/átöltözöl/iszol egy kávét/elmosod a bögrét.

 

 1. Családi rítus

Nálunk ez vált be (tényleg): délutáni kávé/vacsi mellett mindenki felsorol 3 jó dolgot a napjából. Lehet akármilyen apróság (HAHA a 3-ból 2 általában kajához kötődik, most, hogy belegondolok), azaz máris van lehetőség picit ventillálni a napodról, miközben megmarad a pozitív mindset. Jó fél éve kezdtük el, mai napig minden nap megbeszéljük és tényleg működik, mégsem olyan mértékű elköteleződés, ami fárasztó lenne.

 34561802_10215965216625075_7000188701204545536_n.png

Ha van olyan tipp, praktika, ami legalábbis megtűrt a magyar jogrendben és szívesen megosztanátok másokkal, osszátok meg kommentben és persze lájkoljátok a blog FB oldalát, mert oda posztolok rövideket. Tényleg.

A rajz pedig ismét Pongicartoons keze munkáját dícséri!

 

Ps: nem kaptam értesítést az előző két poszthoz tartozó kommentekről, úh tegnap jóváhagytam őket, elnzézést és köszönöm. Kivéve azokét, akik szerint azért blogolok, mert unatkozó, elkényeztetett, nyafka, életképtelen, HR-es sorosbérenc vagyok, és kicsi a péniszem. Őket szeretettel várom coachingra.

...és nem kicsi.

 

hk_logo_eps_1.jpg

HOVÁ LETT A PÉNZÜGYI KULTÚRA?

konkrét módszer, amivel a tájékozatlanság ELLEN tehetünk

Oké, szóval eredetileg a karrierváltás témakörében szerettem volna írni. Szerettétek ezt a tavaly szeptemberi írást és bőven lenne mit fejtegetni még a témában, de hát mi történt velem a minap.

Szóval én esküszöm erről akartam írni, de akkor megtörtént „Az eset” pünkösdnek hétfőjén, ami mellett nem mehetek el csak úgy. Tehát a történet: gyakran megkeresnek ismerősök/rokonok/kollégák tanácsért. Általában karrier (business coach végzettségem van és a 8-5-ig munkám mellett, amennyire időm engedi, hobbiból szeretem is csinálni) és pénzügy (tudják, hogy értek hozzá, de ami fontos, hogy sokkal fegyelmezettebb és óvatosabb vagyok annál, mint amilyen hozzáértő :D) témában.

adult-agreement-beverage-423368.jpg

Na (még most is nehezebben veszem a levegőt, ha eszembe jut) ezen az ominózus hétőn is ez történt, amikor egy rokonom (őszintén szeretném ezt letagadni, de mutikám visszakézből adná a nyaklevest, amiért megtagadom a távoli kuzint, haha), feltette a kérdést (60+, már nyugdíjas, amúgy cuki hölgyről van szó és bármilyen hihetetlen, nem is teljesen ostoba és számolni is tud, egyszerűen -hiába egyszerű számszakilag a példa- leblokkol a témában):

 • Hallottam a híradóban, hogy gyengül a forint és jól jár, aki most vesz eurót, nem nyáron, mit gondolsz, ha vennék X százezer forintért, nem tudom, nyerhetnék rajta valamennyit?

Itt dobtam egy hátast, leizzadtam, kiszaladt a vér az arcomból, instant ősz hajszálak jelentek meg a fejemen és csikorgatni kezdtem a fogaimat, de nagyon távoli, középkorú, a témában nagyon nem jártas kuzin nénjére való tekintettel összeszedtem magam és megkérdeztem:

 • Ha 1 euró 300 forint és Te 1000 eurót szeretnél venni ilyen spekulatív célból, az mennyibe fog neked kerülni?

 

Csönd. Először csak sima csönd, aztán vicces, amolyan „jajjjólvanelégvoltaviccbőlmostmármondd” fajta csönd, majd.. kínzó csönd. Fájó, égető csönd.

És b*szki nem tudta megmondani. Nyilván elbukott a beugró kérdésen, úgyhogy odáig már nem jutottunk el, hogy mikor gyengébb a forint, ha 300 huf 1 eur vagy ha 310, odáig meg végképp nem, hogy ugye van eladási és vételi árfolyam és UGYE nem Musztafánál váltjuk a hasitasiból a valutát, de még egyszer: nem tudta megmondani.

Igazából csak azért írtam ezt le (mert egyrészt még mindig nem ért le teljesen nekem sem, hogy ilyen létezik), hogy mindenkiben tudatosuljon…iszonyat tájékozatlanok az emberek pénzügyi szempontból.

És egy ilyen Marika néni lesz, aki halál jóhiszeműen kiváltja a hitelkártyát, mer az 1%-ot visszatérít minden vásárlásból (jaaaa, hogy figyelni kellene, hogy tűpontosan vissza legyen törlesztve?), és csak hogy nehogy azt higgye bárki is, hogy ez nem érint minden generációt, Marika néni amúgy főiskolát végzett, 24 éves szomszédja, Petike lesz, aki azt gondolja, hogy a 400 bruttó-s fizuból „simán” összespórolja a havi 150 ezres kocsitörlesztőt és Petike 37 éves kollégája lesz az, akinek sikerül a nyakába varrni egy olyan, iszonyat költséges életbiztosítást (ismét: van, amikor nagyon jó választás az életbiztosítás!), amiből kénytelen lesz 3 év múlva kiszállni a váláskor.

Szóval, ha már karrierváltás: rohadjak meg, írok egy könyvet a témáról és elmegyek akárhova a témában trénelni, mert ez tragédia, tényleg, sírvaröhögök (így egybe) a nagyzás, felelőtlenség, tájékozatlanság elképesztő mértékén (reméljük, egyszerre legalább csak az egyik...). És tudjátok, még csak nem is hibáztatom teljes mértékben se Petikét, se Marika nénit, se senkit, hiszen javarészt eszköztelenek vagyunk, nincs egészséges pénzügyi kultúra, sem tájékoztatás, sem tanítás.

Egyetlen egy dolgot szeretnék kérni mindenkitől, akinek van egy Marika nénije vagy aki maga fontos pénzügyi döntést kíván meghozni és ezt nagyon őszintén és szeretetből mondom: GONDOLKOZZ. Olvass utána, tájékozódj, ne higgy el semmit feltétel nélkül.

apple-devices-books-business-572056.jpg

Nem „érteni” kell ahhoz, hogy milyen befektetési alapok vannak, hogyan adózol a tőkejövedelem után, mennyibe fáj előtörleszteni a hitelt lakáskasszából vagy hogy milyen összetevői vannak az prémium magyar állampapír kamatának. Mert én sem értek a vízvezeték-szereléshez, a térdműtétekhez vagy hogy hogyan verjem bele 16 évesek fejébe Arany János önéletrajzát és ez így teljesen rendben is van.

Nem ez a dolgunk. A mi dolgunk "MEGÉRTENI", hogy tudatosan, kíváncsian, a józan paraszti eszünket használva, hosszú távú céljainkat szem előtt tartva, felkészülten vágjunk bele a döntéshozatalba. �

És csak hogy ez az írás legalább picit több legyen az akut panaszáradatnál, belinkelek néhány oldalt/könyvet, ahol szerintem érdemes lehet körülnézni, ha kérdésed van (személyes vélemény, NEM reklám)

 

 

 

BLOGOK

Itt egyből íme egy gyűjtemény az 50 legjobb személyes pénzügy témával foglalkozó blogról

Itt pedig egy másik, 11 oldalt felsorakoztatva

És itt is érdemes lehet körülnézned, a Hello, Karrierstán

 

 

Ps.: a rokont megeskettem, hogy soha semmilyen akciózásba nem kezd, amíg él, anélkül, hogy megkérdezne. :D

 

Ha kedveled a blogot, kérlek dobj egy lájkot a FB oldalunkra is, ahol többek között „hibbant szakemberek” sorozatot és karrier/munka témájú rövid, vicces szösszeneteket is találsz.

hk_logo_eps_1.jpg

4 biztosan működő tipp a bosszantó kollégával szemben

Mindannyiunknak van. Így kezeljük őket sikeresen!

Mind találkoztunk… velük.

Van, aki notóriusan késik a meetingekről.

Van, akinél ha kifogy a kávé, VÉLETLENÜL se töltene utána. Soha.

Van, aki a konyha helyett az asztalánál eszi a gluténmentes ráksziromját 4000 decibellel.

Van, aki az open office-ban ejti meg szokásos napközbeni telefonját a férjével, úh 4 évre visszamenőleg tudod, mit ebédelt az ember.

Van, aki állandóan kifelejti a reply to all-ból az ‘all’-t, pedig nem vèletlenül cc-zted bele őket a levélbe.

Van, aki melletted ül, de inkább rádír chaten, semhogy szólna.

Van, aki, bár 2 éve vagytok munkakapcsolatban, még mindig keveri a kereszt- és vezetéknevedet.

Van, aki keveri ÉS helyesen leírni se tudja (Hi, Kovasc!)

Van, aki azt lesi, más hány percig volt cigiszüneten.

...

És a legrosszabb, akinek külön bugyor van a pokolban: aki megissza a névvel ellátott laktózmentes tejedet.

 

adult-business-businessman-630835.jpg

 

Mind találkoztunk velük. Óóó, sőt, ha kellően kíméletlen önkritikát gyakorlok, úristen, ezdefáj, szóval néha – vagy valaki számára- én is lehettem az a kolléga (bár azt itt és most szeretném leszögezni, hogy más céges tejéhez soha nem nyúltam, az biztos és késni se késtem soha. :D)

Ne adj’ Isten egyszer-egyszer, rossz napodon, amikor nyűgös volt a gyerek, 4 napja nem aludtál, kiújult a lumbágód, beteg volt a macska és különben is, szóval hogy akár Te is lehettél aznap az a munkatárs, aki nyomogatta valaki más gombját.

Van ez így, túléljük, egy szemöldökráncolásba még senki nem halt bele. Na de mi van akkor, ha egy munkatársad -legalábbis te úgy érzed- nemhogy nyomogatja, hanem egyenesen RÁFEKÜDT a gombodra és akár a kommunikációs stílusa, akár a viselkedése vagy csak egy amúgy nem eget rengetően jelentős szokása egyszerűen… irritál? Együtt dolgozni pedig kell, meg amúgy is, asszertivitás mindenek felett, tehát miért is ne próbálnál meg jófej lenni (na és nem mellékesen megkönnyíteni a saját mindennapjaidat), úh álljon itt néhány tipp, hogy ne vakard le az arcod.

 

 • Beszélj vele

Tudom, tudom, kellemetlen, kényelmetlen, meg mégis, milyen szavakat használj, sőt, elismerem, sokszor lehet olyan a helyzet, hogy egyszerűen nem éri meg belemenni egy beszélgetésbe és kockáztatni, hogy őt a „sérelmeiddel”. De sokszor meg mégis. Mert mennyivel egyszerűbb valakit szépen, a 3. bosszantó alkalom után négyszemközt megkérni, hogy ha magánügyben telefonál, fáradjon már ki a folyosóra, mert nem tudsz nem rá figyelni, vagy normális stílusban megjegyezni, hogy észrevetted, hogy az utolsó 4 alkalommal 8 percet késett a meetingről, ami pont megzavarta a menetét a dolgoknak és megkérni, hogy figyeljen oda jobban, mint főni a levedben és szentségelni a következő években?

 

 • Csak nyugodtan!

Akár beszélsz vele, akár végül úgy döntesz (még) nem, másnak és magadnak is tartozol annyival, hogy nem hagyod, hogy felmenjen a pumpa a rohadt rákszirom (könyörgöm, egy rákszirom :D) miatt. A tisztelet jár másnak is és neked is. Mivel neki valószínűleg halvány fogalma sincs róla, hogy az a két perc késés, amíg becsattog a megbeszélésre, ennyire zavar Téged, ráadásul mindig is így csinálta, ha egyszer egy sz*r napodon PONT elszakad a cérna és PONT ráborítod az asztalt (Isten bocsá’ cinikusan, mások előtt, atom passzív-agresszíven odaszúrod, hogy „köszi, hogy csatlakoztál”, azt sem érteni, sem megérteni nem fogja, ez garantált.

 

 • …és kedvesen

Empátiával. Nagy valószínűséggel alanyod egyik reggel sem úgy, sem azért kel fel az ágyból, hogy Téged bosszantson (kicsit rosszul is esik, hogy nem mindig rólunk szól más élete, mi? hahaha :D). Csak egy rossz szokás. Csak egy rossz nap. Csak egy rossz periódus. Próbálj meg hozzá tudatosan empátiával fordulni. Lehet, hogy ő kamaszkora óta próbálja leküzdeni azt a borzalmas szokását, hogy mindig mindenhonnan elkéssen, és egészen jól haladt, de lehet egy olyan elhúzódó magánéleti válság, betegség, bármi, ami miatt az energiái átcsoportosulnak és erre… egyszerűen nem jut.

 

 • …és szeretetteljes kíváncsisággal

Próbálj vele, ha nem is „A” beszélgetést megejteni, de csak úgy… beszélgetni. Kiderülhet, hogy mi az ok (lásd 3. pont) és átkattanhat benned egyetlen másodperc alatt az egész történet, amikor megtudod, hogy egyébként egy hozzátartozóját ápolja 3 hónapja. Na egyből nem fog számítani az a deci tej. Lehet, hogy megtudod róla, hogy van egy hasonló hobbitok és amint megvan a kapcsolódási pont, Te is könnyebben viseled majd a mindennapokat.

 

Ha pedig nem… Lásd 1. pont. :)

Amennyiben Neked is van jó tipped, jó sztorid, magadba ne fojtsd, oszd meg velünk itt vagy a Facsén és kérlek, lájkold a blog FB oldalát!

hk_logo_eps_1.jpg

 

Két garantáltan működő módszer a halogatás ellen

Avagy a halogatás halála - örökre

Halogatás. A szó, ami hallatán tikkelni kezd a szemed, viszketni kezd a rég gyógyultnak hit gyulladt szőrtüsződ a ..ott és ránézésre megmondja bárki a pontos pulzusodat a nyakadon dülledő érre nézve, ha egy méteren belül van.

Tudod (TUDOD), hogy az élet megkeserítője, szorongáskeltő anti-antidepresszáns, csúszik a deadline, mint a dominó csúszik minden más is és bár amikor éppen bárki más halogat, biztosra veszed (és reméled), hogy a pokolban külön bugyor van a halogatóknak, aztán egyszercsak azon kapod magad, hogy.. haha, szóval halogatsz.

 

apartment-architecture-business-265129.jpg

 

A fogorvost, úh egy sima tömés helyett majd SOS gyökérkezelhet egy rezidens a Mária utcában szombat éjjel. A blog indítását, pedig tudod, hogy örömöd lelnéd benne. Azt, hogy felhívd a tinderes fiút/lányt, hogy megmondd, bocs, mégsem te vagy az élete párja, ezért inkább sunnyogsz és ghostingolsz, ami miatt -jogosan- szégyelled majd magad remélem életed végéig. Az adóbevallást, úh jön a bünti. A riport/projekt leadását, azzal áltatva magad, hogy még van időd és azzal nyugtatva, hogy DE TE ISMERED (hahaha igen, tényleg hallottam már ilyen ordas nagy önámítást, mondanom sem kell, hogy csúfos vége let ugye?) magad, és úgyis nyomás alatt teljesítesz majd jól, úh utolsó pillanatban kezded el. Azaz… halogatsz.

 A (fals) magabiztosságtól pedig igen rövid és lejtős az út a totális pánikig. :)

Na persze erről ezer éve szeretnél leszokni (nem Te, de egyik ismerősöd), úh nem egy, hanem egyből KÉT módszert is leírok (egy rövidebbet és egy hosszabbat), hogy a saját működésedhez/stílusodhoz jobban illőt tudd kiválasztani és ha már ott vagy (azaz nem Te, de az egyik ismerősöd), rögvest bevezetni az életedbe. De ha úgy tetszik, megpróbálhatod az elsővel és ha esetleg nem sikerül, ott a második, néhány egyéb trükkel és további segítséggel.

 

A rövid módszer

HAGYD. ABBA.

Nem viccelek. Szedd össze magad, figyelj befelé és amikor látod/érzed, hogy ííííí, ez egy nemszeretem feladat, amit a régi énem tuti halogatással “kezelne”, csakazértis ülj neki. Azt vedd egyenesen legelölre. Gondolj arra, mennyire jó lesz túllenni rajta és megúszni a SOKKAL kellemetlenebb következményeket. Ha pedig tényleg rövid, 5 percen belül megoldható a probléma (értsd: egy rövid mondattal megválaszolható az email, egy 3 perces telefon bejelentkezni végre az okmányirodába, 5 perc alatt bedobálod az egy hónapja az előszobában használatlanul lógó téli kabátokat: csak csináld meg. Azonnal.

 

design-desk-display-313690.jpg

 

 A kicsit hosszabb módszer

- Lehetőleg keress másik (ne adj’ isten belső) motivációt a határidő helyett. Engem az a gondola, hogy “tudom, mennyire megkönnyebbülve fogom magma érezni, amikor túlleszek rajta” önmagában bármilyen halogatás eretnek gondolatát törli az agyamból.

- Állíts fel apróbb, jobban megfogható, pontos részcélokat, természetesen hozzájuk tartozó egyéni határidővel. Pl: nyaralni indulok egy hónap múlva, a fogam pedig fájogat/érzékeny fél éve, TUTI, hogy ott fog beütni, ezért: következő hétre kérek időpontot konzultációra, így ha nemcsak sima tömés lesz, és vissza kell mennem 1-2 héten belül, még akkor is jó vagyok. Vagy. Fel kell építenem egy rohadt nagy, összetett template-et két hét múlvára, ehhez első körben összeszeded, kiktől kell input, azt bekéred, amíg az befut, elkezded kidolgozni a részletesebb vázát, ha egy excel képlet használatában nem vagy biztos, utánanézel.

- Keress egy “accountability partnert”, egy társat, akinek el kell számolnod valamilyen szinten– ezért működnek jól a facebook/insta fogyiklubok, még ha csak virtuálisak is. Ezért nem sunnyogod el a keddi edzést, ha tudod, hogy 3 kollégád vár rád (ők is elsunnyognák, de azt hiszik, hogy te vársz rájuk, haha).

- Némi extra önismeret. Ha végiggondolod, mi az igazi, mélyebb oka a halogatásnak (rühelled a főnököd, aki azt a riportot kérte tőled? Valójában nem is érted a feladatot? Nem bunkó akarsz lenni, csak a konfliktuskerülés patológiás esete vagy, ezért nem írsz a tinderes lánynak? Nem bízol magadban, ezért nem kezded el írni azt a blogot? Félsz? Jogos kérdések ezek, amiket érdemes lehet feltenni néha.

 


..vagy…csak…HAGYD. ABBA. Akárhogyan is, sok sikert hozzá! Addig is pedig kérlek, lájkold a blog facebook oldalát!

 hk_logo_eps_1.jpg