2017. aug 07.

Hogyan érd el a pénzügyi fittséget?

írta: Hellokarrierista
Hogyan érd el a pénzügyi fittséget?

Az 50-20-30 büdzsé szabály

Egész felnőtt életemben pénzüggyel, számvitellel foglalkoztam. Tanultam, tanulom, csináltam, dolgoztam benne, befektettem, nyertem és persze buktam. Ha szeretném összefoglalni, mi az a két legfontosabb dolog, amit megtanultam és bár fájóan egyszerű, ugyanennyire igaz, az a következő:

1. Ne költs többet, mint amennyit keresel, a különbözetet pedig fektesd be.

2. Tervezz.

Na most ez utóbbiról lesz szó :)

pexels-photo-265087.jpeg

Költségvetés. Büdzsé. Tervezés. Terv-tény elemzés (itt valószínűleg elveszítettem az olvasók felét, akik elszundikáltak a száraz szavak láttán és épp most fejelnek bele a kávéjukba... :)). Mivel Te az öntudatos, pénzügyileg felelős emberek körébe tartozol, lehet, hogy abban is egyetértünk, hogy a költségeink/bevételeink tervezése és nyomon követése, hát… szóval

KU…NAGYONFONTOS.

A költségvetés elkészítése (a vésztartalék mellett), majd persze követése és szükség esetén (és tisztázzuk, hogy „szükség” alatt NEM azt értjük, hogy megint eggyel nagyobb tévét kellett venned, mert a szomszéd is most vett) módosítása, némi rutin és önfegyelem árán a pénzügyi kultúrád szerves részévé válik és hidd el nekem, hogy nem követel több időt, mint havi fél óra. Havi. Fél. Óra. Cserébe tisztában leszel a cash-flow-ddal (azaz, hogy mennyi pénz folyik ki és be), a jövedelmeddel (bár többségünknek ez kevésbé misztikus) a költéseiddel és a kettő különbözeteként végül a megtakarításod nagyságával.

De nem ám egyszerű trackelésről beszélünk, a tervezés rész az igazán kulcsfontosságú itt.

Szóval. Hogyan is álljunk neki? Elő az Excelt, a kockás pappert, az ájfónon az appot, bármi is működjön legjobban Neked, mankóként pedig álljon itt az egyik legnépszerűbb, egyszerű de tényleg működőképes ökölszabály (dobpergés, konfetti, rózsaszirmok, aperol spritz…..) az 50-20-30, amivel sokkal gyorsabban el fogod érni a pénzügyi céljaidat.

 cbo_to_issue_analysis_of_the_president_u2019s_fy_2018_budget_on_july_13.jpg

 

A jövedelmed 50%-aalapvető költségek

Ide tartoznak azok az elemek, amik mindannyiunknál nagy valószínűséggel előfordulnak, limitált játszóteret hagyva a megtakarításra (na persze ez minket nem rettent el, ha!)

  • lakhatás (bérleti díj, rezsi, hitel)
  • élelmiszer
  • utazás (BKV bérlet, benzin/gázolaj, kocsi amortizáció)
  • gyógyszer

 

A jövedelmed 20%-a – a megtakarításod

A következő lépés a szűkösebb időkre való spórolás (de rühellem ezt a szót.. :)). Akár előtörleszteni szeretnél a lakáshitelbe, akár a gyerek jövőjét megalapozni vagy „csak” tovább gyarapítani a vésztartalékodat/nyugdíjcélú kis betétkédet, bár összegben valószínűleg ez lesz a legkisebb kupac <kivételek persze vannak>, fontosságban megelőzi a következő, 30%-ot kitévő „egyéb személyes költségeket”.

 

A jövedelmed 30%-a – a személyes költségek

A rugalmas halom. :) Szeretjük, hiszen ebből vesszük meg magunknak a kondibérletet, az újság előfizetést, a nyaralást, a lattét, a 12. farmert, a cigit, a mozijegyet, fizetjük a fodrászt, a kutya oltását és a 6-os sört, amit az esti EB selejtező nézéséhez vettél. A lista szinte a végtelenségig folytatható, érték tekintetében viszont érdemes tartani magunkat egy 30%-os maximumhoz.

 

Persze ez az 50-20-30 szabály csak egy iránymutatás. Mindannyian más élethelyzetben vagyunk, különböző jövedelemmel és célokkal, de ha sikerül hosszú távon, nagyjából tartani, máris rengeteget tettünk a pénzügyi fittségünkért.

 

Ha észrevételed, kérdésed van, hagyj komment alább vagy írj a hellokarrierista@gmail.com emailcímre!

hk_logo_eps.jpg

 

Szólj hozzá

karrier pénz business pénzügy megtakarítás businesscoaching hellokarrierista