2017. aug 10.

6 módszer, hogy újra beleszeress a munkádba

írta: Hellokarrierista
6 módszer, hogy újra beleszeress a munkádba

Olyan szépen indult. Izgalmas, kihívásokkal teli. Alig vártad, hogy kívül-belül megismerd…Igazi talány, amolyan húzd meg-ereszd meg játék. Tisztelted, de néha feszegetted a határokat is. Szeretted, de volt egy kis hiszti is néha. Majd teltek a hónapok, az izgalmat felváltotta a hétköznapok szürkesége. Unatkozni kezdtél. Nem vagy „olyan” típus, nyugtattad magad. Majd néhány hét múlva szembejött Ő. És elvarázsolt. Tudtad, hogy baj lehet belőle, de egyre csak vonzott.  Tudtad, de te mégis felmentél a Profession-re. :D

Na de mit is lehet tenni, ha úgy döntesz, megpróbálod megmenteni a munkád/munkáltatód iránti elkötelezettséged? Párterápiára –szerencsére- a karriereddel nem tudsz elmenni, de azért van néhány tipp, amit érdemes lehet kipróbálni, mielőtt beadod a „válópert” (azaz a felmondásod).

 bored-bpo-cat.png

  • Tanulj valami újat

Olasztanfolyam indul a cégnél? Ingyé’ (na mármint persze tanulmányi szerződésért cserébe „ingyen”, de most nem ez a lényeg) jogsi targoncára? Esetleg könyvelő vagy és cicázol az ACCA gondolatával? Vagy heti office-yoga/előadássorozat? Vagy a karrieredtől függetlenül, érdekel a lakberendezés? Vagy egy személyi edzői tanfolyam? Esetleg egy új pozi nyílik a társterületen, ami lehet, hogy nem „előléptetés”, de mégis tanulhatnál új dolgokat? MI TART VISSZA? :)

  • Változtass apró dolgokon

Cserélj helyet valakivel. Vigyél be egy új növényt. (Az enyémet Bendgúznak hívják, és 2 év után derült ki, hogy a csapatom "titokban" locsolja.. :D) Menj új helyre ebédelni. Tartsd keddenként a team-meetinget, ne hétfőnként. Ha tudsz, járj fél órával később/korábban, mint szoktál. Rendezd át az asztalod. Takarítsd ki az inboxod. Ülj 1-1 nap fitballon a szék helyett. Menj másokkal ebédelni (az új helyre :)), mint szoktál. Menj másik útvonalon melóba vagy szállj le egy megállóval előbb. Próbáld ki, hogy csak két óránként kapcsolod be az outlookot.

  • Szünetelj!

Naponta több rövid szünet (és igen, az egy óra hosszú kávészünetre mindenki csúnyán fog nézni, úh itt nem arról van szó :D), egy gyors séta a friss levegőn, egy lépcsőzés a büféig ugyanúgy fontos, mint hogy ne az asztalodnál told be az arcba az ebéded két email megírása között vagy hogy rendes szabadságra is elmenj. Ha van lehetőséged két egybefüggő hétre menni, még jobb. Én egyszer voltam, tavaly, és azóta értékelem csak igazán, mennyire is jó az. (Oké, hat éve is 2 hétre voltam, de abból a 2. hét már itthon telt legionárius betegségtől fetrengve, így azt nem számolom.)

  • Csinálj többet abból, amit a legjobban szeretsz

Persze, legtöbbünk átlagos munkanapja nem csupa cukorka és felhőcske, amikor önmagunkat a hivatásunknak az önkívületig átadva csináljuk az akármit is mind a 8-10-akárhány órában. Még akkor sem, ha vállalkozók vagyunk, lássuk be, van kevésbé diadalmas része a munkánknak. Ha ezt elfogadjuk és megpróbálunk a lehetőségeinkhez mérten  a legtöbbet azzal foglalkozni, amit szeretünk, máris sokat tettünk általános közérzetünkért. :) Nézd át a feladataidat, beszélj a főnököddel, munkatársaiddal, hátha tudtok újraallokálni bizonyos dolgokat.

ext.jpg

  • Gondold át a „miértjeidet”

Persze, belesimultál a mindennapokba. Már szinte nem is emlékszel, miért szeretted ezt a munkahelyedet, a feladataidat, a környezeted… Abban nem hiszek, hogy hosszú távon lenne értelme belegyógyulni a nosztalgiába, de néha nem árt ezt végiggondolni, hátha új meglátásba tudod helyezni ezt az egész kérdéskört…

 

  • Kezdj valami újba „mellékesként”

Akár az 1. pontban felvázolt tanulást választod, akár még valami mást, jó eséllyel tudod felturbózni az általános közérzetedet, ami könnyen kihathat a munkahelyen töltött X órádra is. :) Ne adj’ Isten még pénzt is kereshetsz (de nyilván nem feltétlenül ez a célod), ha elkezdesz angolt tanítani, mesét olvasni egy gyerekkórházban, menhelyen segédkezni, sálakat szőni –eladásra, el se akartam hinni, amikor MBA-t végzett, felsővezetőből vállalkozóvá vált kedves ismerősöm idegei lenyugtatása céljából szőni kezdett, és egy hónap múlva márkát alapított, egyszerűen óriási :D.

 

Ha bármilyen kérdésed vagy hozzáfűznivalód lenne, hagyj komment alább vagy írj a hellokarrierista@gmail.com címre. Vagy mindkettő.

hk_logo_eps.jpg

Szólj hozzá

munka karrier coaching hellokarrierista