2019. feb 07.

MUNKAHELYI STRESSZEVÉS

írta: Hellokarrierista
MUNKAHELYI STRESSZEVÉS

...és 5 tipp, amivel legyőzöd

Egy kis milka. A maradék dán keksz a céges ajándékcsomagból. Tavalyi szaloncukor minden mennyiségben és ízben. Tavalyelőtti szaloncukor. Esti pizzarendelés, amikor 10-ig bent szívtok az irodában. Hoppá, egy szülinapos a pénzügyön, hoz sütit, mindenmentes. JA, NEM.

Aztán délután egy 45 dekás ropi, amit akciósan vettél a benzinkúton, véletlenül kibontódik, egy csomag undi kólás gumicukorral együtt, amíg fagyogat az excel, közben elszürcsölsz 3 tejeskávét.

 coffee-3253354_1920.jpg

És jéééééééé, hogy mit ad Isten, mire lemegy ez az 1-2 hónapnyi év eleji agymenés, máris 3-4 kilóval nehezebb vagy. Persze nem elég büntetés, hogy “szimplán” dagi vagy, ugye az újévi fogadalmadat is elbuktad valahol a tavalyi szaloncukorra való fanyalodás környékén, duplán fáj az élet.

A munkahelyi snackelés borzasztó rossz szokás. “Szokás”, annak minden kellékével együtt (1. Trigger (pl. ideges leszel egy feladat miatt, Ágota feltolja a vércukorszinted a pletykálásával, negyedjére gyilkolod le a géped a 150 megás file-al) à 2. Akció (azaz ténylegesen felbontod azt a csomag sósperecet) à 3. A jutalom (az a kis mennyiségű, aljas boldogsághormon, amit a jó íz érzése beindít)

 

Na de mit tehetünk ellene?

 

  1. Először is: figyeld meg magad. Mi a trigger? Ha felbosszantanak? Vagy amikor unatkozol? Vagy ha nagyon sok a dolog hirtelen és befeszülsz? Van tipikus időszak, amikor rádjön? (egyébként van, és ez a délután közepe felé jön el a többségnél)
  2. Szabadulj meg a gonosztól! Nagyon egyszerű: az akaraterőnk, akár csak egy izom (haha, és hát..nem a legerősebb izom..) elfárad a sok használatban. Ha az asztalodon, karnyújtásnyira pihenteted azt a zsák tökmagos pogácsát, amit a pénzügyes kolléga hozott, LEHET, hogy az első 5 alkalommal, amikor ránézel, még ellent fogsz állni, de még inkább lehet, hogy a 6. alkalommal már nem. Nem lehet. Biztos. Kutatások bizonyítják, hogy ha legalább a fiókodba elteszed, sokkal kevesebb eséllyel fogsz bűnözni. De szívesen bebizonyítom bárkinek azt is, hogy a legjobb az, ha véletlenül sem kerül az a pogácsa sem a szemed, sem a kezed közelébe.

    stress-eating-food-work-office-burger-gettyimages-518905244.jpg
  3. A céges szüli-névnapok valós veszélyforrások, hiszen kinek van pofája nemet mondani Erzsikének, amikor ANNYIRA és tényleg annyira szívélyesen kínál a hétvégi 60. szüllinapi ünneplésről maradt másfél kilónyi képviselőfánkkal. De be lehet vezetni azt is, hogy ilyenkor mondjuk mindenki cukormentes, egészséges(ebb) tortát kap, vagy még jobb: egy csokor virágot, közös mozizást, könyvet, de nem snacket.


  4. A rendes, teljes értékű ebéddel már sokat tehetsz a délután esetlegesen beköszöntő stresszevés ellen. Aki munka közben, íróasztalnál eszik, annak külön bugyra lesz a pokolban, csak mondom, de ha még netán egy egyszerű szénhidrátoktól mentes, sok rost tartalmazó, urambocsá’ normális főtt étellel tiszteled meg a tested, a snackelés iránti vágyad is visszafogottabb lesz.


  5. Helyettesíts! Amikor érzed a kényszert, és hirtelen olyan huncutul kacsintgat rád az a keksz, amit nem is értek, miért van még mindig látótávolságban (biztos valaki más tette oda..), próbáld meg végiggondolni a következőt: valójában csak pont ideges/unott vagy és ezért snackelnél (1. pont, önismeret!!!), tehát megvan a trigger. Itt a lehetőség, hogy a szokások második pontját, azaz az akciót valami egészségesre cseréld: igyál meg egy nagy pohár vizet, sétálj el a konyhába és csinálj magadnak egy teat/kávét, sétálj két percet vagy vigyél be magaddal szeletelt répát. Na azt rágcsálhatod, csak próbáld halkan, mielőtt a körülötted ülők kihajítanak az ablakon.

 

Sem a szokásaink fontosságát és erejét nem lehet eléggé hangsúlyozni, sem azt, hogy mindig érdemes holisztikusan, önismereti munkával nekiállni a megváltoztatásuknak..nem könnyű, de nem is lehetetlen.

 

Reméljük segített a fenti néhány tipp, ha tetszett a bejegyzés, kérlek segíts egy megosztással, a blogot pedig itt találod a Facebookon, ha van kedved, nyomj egy lájkot!

hk_logo_eps_1.jpg

Szólj hozzá

munka stressz diéta business szokások coaching karriertanácsadás hellokarrierista