2018. ápr 26.

Két garantáltan működő módszer a halogatás ellen

írta: Hellokarrierista
Két garantáltan működő módszer a halogatás ellen

Avagy a halogatás halála - örökre

Halogatás. A szó, ami hallatán tikkelni kezd a szemed, viszketni kezd a rég gyógyultnak hit gyulladt szőrtüsződ a ..ott és ránézésre megmondja bárki a pontos pulzusodat a nyakadon dülledő érre nézve, ha egy méteren belül van.

Tudod (TUDOD), hogy az élet megkeserítője, szorongáskeltő anti-antidepresszáns, csúszik a deadline, mint a dominó csúszik minden más is és bár amikor éppen bárki más halogat, biztosra veszed (és reméled), hogy a pokolban külön bugyor van a halogatóknak, aztán egyszercsak azon kapod magad, hogy.. haha, szóval halogatsz.

 

apartment-architecture-business-265129.jpg

 

A fogorvost, úh egy sima tömés helyett majd SOS gyökérkezelhet egy rezidens a Mária utcában szombat éjjel. A blog indítását, pedig tudod, hogy örömöd lelnéd benne. Azt, hogy felhívd a tinderes fiút/lányt, hogy megmondd, bocs, mégsem te vagy az élete párja, ezért inkább sunnyogsz és ghostingolsz, ami miatt -jogosan- szégyelled majd magad remélem életed végéig. Az adóbevallást, úh jön a bünti. A riport/projekt leadását, azzal áltatva magad, hogy még van időd és azzal nyugtatva, hogy DE TE ISMERED (hahaha igen, tényleg hallottam már ilyen ordas nagy önámítást, mondanom sem kell, hogy csúfos vége let ugye?) magad, és úgyis nyomás alatt teljesítesz majd jól, úh utolsó pillanatban kezded el. Azaz… halogatsz.

 A (fals) magabiztosságtól pedig igen rövid és lejtős az út a totális pánikig. :)

Na persze erről ezer éve szeretnél leszokni (nem Te, de egyik ismerősöd), úh nem egy, hanem egyből KÉT módszert is leírok (egy rövidebbet és egy hosszabbat), hogy a saját működésedhez/stílusodhoz jobban illőt tudd kiválasztani és ha már ott vagy (azaz nem Te, de az egyik ismerősöd), rögvest bevezetni az életedbe. De ha úgy tetszik, megpróbálhatod az elsővel és ha esetleg nem sikerül, ott a második, néhány egyéb trükkel és további segítséggel.

 

A rövid módszer

HAGYD. ABBA.

Nem viccelek. Szedd össze magad, figyelj befelé és amikor látod/érzed, hogy ííííí, ez egy nemszeretem feladat, amit a régi énem tuti halogatással “kezelne”, csakazértis ülj neki. Azt vedd egyenesen legelölre. Gondolj arra, mennyire jó lesz túllenni rajta és megúszni a SOKKAL kellemetlenebb következményeket. Ha pedig tényleg rövid, 5 percen belül megoldható a probléma (értsd: egy rövid mondattal megválaszolható az email, egy 3 perces telefon bejelentkezni végre az okmányirodába, 5 perc alatt bedobálod az egy hónapja az előszobában használatlanul lógó téli kabátokat: csak csináld meg. Azonnal.

 

design-desk-display-313690.jpg

 

 A kicsit hosszabb módszer

- Lehetőleg keress másik (ne adj’ isten belső) motivációt a határidő helyett. Engem az a gondola, hogy “tudom, mennyire megkönnyebbülve fogom magma érezni, amikor túlleszek rajta” önmagában bármilyen halogatás eretnek gondolatát törli az agyamból.

- Állíts fel apróbb, jobban megfogható, pontos részcélokat, természetesen hozzájuk tartozó egyéni határidővel. Pl: nyaralni indulok egy hónap múlva, a fogam pedig fájogat/érzékeny fél éve, TUTI, hogy ott fog beütni, ezért: következő hétre kérek időpontot konzultációra, így ha nemcsak sima tömés lesz, és vissza kell mennem 1-2 héten belül, még akkor is jó vagyok. Vagy. Fel kell építenem egy rohadt nagy, összetett template-et két hét múlvára, ehhez első körben összeszeded, kiktől kell input, azt bekéred, amíg az befut, elkezded kidolgozni a részletesebb vázát, ha egy excel képlet használatában nem vagy biztos, utánanézel.

- Keress egy “accountability partnert”, egy társat, akinek el kell számolnod valamilyen szinten– ezért működnek jól a facebook/insta fogyiklubok, még ha csak virtuálisak is. Ezért nem sunnyogod el a keddi edzést, ha tudod, hogy 3 kollégád vár rád (ők is elsunnyognák, de azt hiszik, hogy te vársz rájuk, haha).

- Némi extra önismeret. Ha végiggondolod, mi az igazi, mélyebb oka a halogatásnak (rühelled a főnököd, aki azt a riportot kérte tőled? Valójában nem is érted a feladatot? Nem bunkó akarsz lenni, csak a konfliktuskerülés patológiás esete vagy, ezért nem írsz a tinderes lánynak? Nem bízol magadban, ezért nem kezded el írni azt a blogot? Félsz? Jogos kérdések ezek, amiket érdemes lehet feltenni néha.

 


..vagy…csak…HAGYD. ABBA. Akárhogyan is, sok sikert hozzá! Addig is pedig kérlek, lájkold a blog facebook oldalát!

 hk_logo_eps_1.jpg

Szólj hozzá

siker karrier önismeret halogatás hellokarrierista