2017. okt 12.

Tudatos jelenlét a munkahelyen

írta: Hellokarrierista
Tudatos jelenlét a munkahelyen

Így segít a mindfulness a karriered során!

Mindfulness, tudatos jelenlét: divat, hóbort, „spiri cucc”, de mi is van mögötte? Évek óta rajongója és gyakorlója vagyok a mindfulnessnek, így bevallottan elfogult véleményt fogtok tőlem hallani. :) De első kézből tapasztaltam, hogy a mindennapokban a meditáció és egyéb gyakorlatok hogyan tudják JELENTŐSEN növelni a jól-létet, a lelki békét akár gyógyíthatatlan krónikus betegség miatt szenvedsz, akár „csak” a karriered vagy önként vállalt maximalizmusod emészt föl.

harmony-1229893_1920.jpg

A mindfulness atyja, Jon Kabat-Zinn definíciója áll hozzám a legközelebb: a jelen pillanat szándékos, tudatos és ítélkezésmentes megélése.

A kulcsszavakat kiemelve látjátok, de érdemes lehet kicsit boncolgatni őket.

JELEN: persze, ez olyan nagyon egyértelműnek tűnik. De időnk vajon hány százalékában töprengünk a múlton vagy éppen szorongunk a jövő miatt? A gyönyörű őszi napsütésben sétálva épp egy munkahelyi vitát idézünk fel vagy aggódunk, hogy a gyerek holnap hányasra írja meg a töri dolgozatot…? Naugye.

TUDATOS: éber, szándékos, célzott, aktív jelenlét. A legtöbb ember nem „csak úgy” mindful. Hanem előre eldönti, hogy ezt a reggeli finom kávét márpedig egy kis én-időként, egyedül, az illatoknak, érzeteknek, tapintásnak, íznek magát teljesen átadva fogja elfogyasztani.

ÍTÉLKEZÉSMENTES: ohh igen, itt jön be a tudatos jelenlét terápiában (például krónikus vagy rákos betegeknél, depresszióval szenvedőknél) való használata. Csökkenti a szorongást, a fájdalmat, segít együtt élni megváltoztathatatlan állapotokkal, de semmiképpen nem ösztönöz passzivitásra).

 

Na de hogyan tudunk többet/jobban „mindfulnesskedni” a munkahelyen? A Google évek óta tart saját mindfulness tanfolyamokat a munkavállalóinak, csak nem lehet az olyan rossz. Ha viszont nincs akkora szerencséd, hogy a Google-nél dolgozz, álljon itt néhány apróbb trükk/gyakorlat, amivel kicsit több időt tölthetsz a jelenben :)

 

  • Vegyél egy naaaaagy, mély levegőt, amíg bootol a géped. Húzd ki magad, hunyd be a szemed és vegyél néhány igazán mély levegőt. Ne próbáld kontrollálni, nem „kell” x másodperc hosszúnak lennie. Csak érezd az orrodban a levegő áramlását, ahogy megemelkedik a mellkasod/hasad.
  • Válassz másik utat a munkából hazafelé! Sétálj, szívd be a friss, hűvös levegőt, érezd a levelek ropogását, ahogy a talpad végiggördül a járdán. Hogy esetleg fázol vagy fúj a szél.
  • Ebédelj néha a tudatos jelenlét állapotában! Érezd a leves melegét, az állagát, hogy a zöldség túlfőtt-e benne. Hogy jólesik-e, ahogy végighalad a torkodon. Az illatát, még a kanál hangját is halld, ahogy belemeríted a tányérba..!

Ezek apró, informális, szórakoztató gyakorlatok, de ha csak napi néhány percre ki tudunk szakadni a robotpilóta üzemmódból és a „cselekvés” helyett picit csak létezni, az adott pillanatban, tudatosan és ítélkezésmentesen, máris nyugodtabbak leszünk!

Ha kérdésed, hozzászólásod lenne, ne tartsd vissza! :) Akár itt, akár a hellokarrierista@gmail.com címre tudsz írni, addig is, kérlek nyomj egy lájkot a blog Facebook oldalára!

 

hk_logo_eps.jpg

Szólj hozzá

karrier tudatosság mindfulness hellokarrierista