2017. nov 27.

4 mód, ahogy az ÖNKÉNTESKEDÉS segít a karrieredben

írta: Hellokarrierista
4 mód, ahogy az ÖNKÉNTESKEDÉS segít a karrieredben

A legfontosabb: jobb ember leszel

Tudom, hogy mindenkinek nagyon hiányzott a blog (haha), de megújult erővel újra itt vagyok és gondoltam, most hozok egy olyan, nem feltétlenül könnyű témát, ami mégis -közvetve vagy közvetlenül- de igencsak pozitív hatással lesz a személyes fejlődésünkre, így pedig végül arra is, hogy milyen vezetők, munkatársak, mentorok, beosztottak leszünk.

globe_hands2.gif

Ez pedig az önkénteskedés. Mindegy, hogy a kedvenc menhelyedre mész kutyát sétáltatni, néha időseket tanítasz okostelefon használatra, cipős dobozt csinálsz Karácsonyra a gyerkőcöknek, megveszed a 250 forintos adománykupont a Tesco pénztáránál vagy éppen nekimész arccal a legkeményebbnek és elmész egy hospice szolgálathoz (pl. ide: https://hospice.hu/) végstádiumú betegek, akár gyerekek utolsó hónapjait valamilyen módon megszépíteni. Én ez utóbbiba vonódtam be és mondhatom, akármilyen nehéz, néha egyenesen szívszaggató, egy biztos: Téged is erősebb, jobb emberré, empatikusabbá és végeredményben öntudatosabb „karrieristává” is tesz.

Persze lehet, hogy pont úgy, hogy felismered: az életnek nem biztos, hogy a heti 60 óra munka, a milliós fizetés vagy a hatalom a legnagyobb örömforrása. Egy gyerek, egy idős, egészséges vagy éppen súlyosan beteg ember mosolya… az a valami. :)

Na de mielőtt gombóc gyűlik a torkunkban, keveredjünk vissza kicsit könnyedebb vizekre és nézzük meg konkrétan, miként is lesz egyébként önzetlen, szívből jövő cselekedeteidnek pozitív mellékhatása a karrieredre:

image-1_1.jpg

 

  • Betölti a karrier szünetet – ha akár szándékosan, akár akaratodon kívül, egy időre munkanélkülivé válsz, még intenzív munkakeresés mellett is több időd lehet önkénteskedni. A leendő munkáltatód pedig egész biztosan nem fog ferde szemmel nézni, ha meglátja, hogy a kérdéses időszakot önkénteskedéssel töltötted.
  • Új készségekre tehetsz szert – viszonylag kis kockázattal. Ha például könyvelő háttérrel minden álmod, hogy a social média vagy rendezvényszervezés irányába tegyél egy lépést, jelentkezz ilyen típusú feladatokra!
  • Szívesen dolgoznál a jövőben az UNICEFnél vagy valamelyik másik nagy szervezetnél? Beteheted a kis lábad a küszöbön önkéntesként és garantált, hogy némi kapcsolati hálóval, több infóval felvértezve előbb jutsz majd a döntéshozók eszébe, ha megüresedik egy pozi.
  • És végül a már fentebb is említett, lö nyilvánvaló ok: jobb ember leszel, mint tegnap és visszaadhatsz egy keveset a világnak. Ez nem elég? :)

 

Ha bármi észrevételed, kérdésed lenne, írj kommentet vagy emilt a hellokarrierista@gmail.com címre, addig is kérlek like-old a blog Facebook oldalát és kedvenc képregényrajzoló hősünket, Pongicartoonst!

 

hk_logo_eps.jpg

 

Szólj hozzá

munka önkéntes karrier vezetés