2019. dec 30.

Sikerkalauz 2020-ra

írta: Hellokarrierista
Sikerkalauz 2020-ra

4 biztos tipp, hogy boldogabb és sikeresebb önmagaddá válj!

December 30.,  akár szabin vagy, akár az ürességtől kongó irodában melegszel, az biztos, hogy

  1. Idén hétfőre esik
  2. A 2019-es év utolsó előtti napja


Na most, hogy a matek is megvolt, előbb meg a karácsonyi agyvérzések miatt nem volt rá időd, dehát ma annyira adja magát, kicsit ugyan még sajnálod magad, hogy január 1. a hét közepére esik és csütörtökön már kómázhatsz is be melóba, nadeszóval most, fogsz egy kávét…és nagylevegő…végiggondolod, milyennek is szeretnéd 2020-at.

Mi kellene ahhoz, hogy ha egy év múlva leülsz (ugyanott? Vagy máshol? Ugyanilyen mindsettel? Vagy teljesen máshogy? Ezen a munkahelyen? Vagy máshol?), azt mondhasd magadnak, a SAJÁT definíciód és a SAJÁT elvárásaidnak megfelelően, hogy az anyámúristenit, ez a 2020.. ez egy sikeres év volt!

hegy.jpg

Mivel a Hello, Karrierista – szörprájz- egy karrier és mindfulness témájú blog, elsősorban ilyen szemmel, végiggondoltam én is, milyen tippeket adnék magamnak, hogy 2020-ból és persze magamból is a lehető legtöbbet hozzam ki. #jóleszaz

 

Podcastok


Tudjuk, hogy a multitasking az fúj, meg minden és higgyétek el, ha valaki, én aztán a mindfulness és a monotasking híve vagyok, DE lássuk be, vannak olyan holtidők, olyan tevékenységek, amik közben igenis, marad szellemi kapacitásunk. Szeretek például mindful módon sétálni, futni vagy spinningelni is, de heti 1-2 alkalommal inkább beteszem közben a fülest és podcastot hallgatok.

Néhány a kedvenceim közül (néhány magyarul, néhány angolul van, de szépen beszélnek, így gyakorlásnak sem utolsó)
- Dave Asprey “bulletproof radio” – teljesítménynövelés, siker, idegtudomány, biohacking: https://blog.daveasprey.com/category/podcasts/
- Lapozz a 99-re – #olvasnijó :) Itt mindig találsz jó könyvötleteket http://betonestudio.com/show/lapozz_a_99_re/
- Egy brit orvos, aki a holisztikus (nem spiri) egészség és a stresszmanagement nagykövete, zseniális vendégekkel: https://drchatterjee.com/blog/category/podcast/

 

Hasi légzés


Soha nem hittem, hogy ennyire erőteljes és ennyire instant stresszoldást hoz (sőt, továbbmegyek, általános jóllét-növelő “eszköz”) a helyes légzés. Komplett meditációval felér, ha akár a munkahelyeden az asztalodnál ülve, akár otthon, az ágyban rögtön ébredéskor vagy lefekvés idején, vagy igazából a legjobb, ha bármikor a nap folyamán.. tudatosan veszel néhány levegőt, figyelve, hogy se a vállaid, se a mellkasod ne emelkedjen, csak a pocakod. Ha nem komfortos, arra sem kell figyelned, hogy “mély” lélegzetvétel legyen…Csak természetesen, inkább csak megfigyelve, mint odafigyelve.

 

Értesítések OFF

Karácsony előtt lett pont új telefonom és kísérlet jelleggel kipróbáltam a valaha volt legdurvább, legbrutálisabb..és basszus, legjobban működő dolgot..Igen, AZT. Igen, kikapcsoltam az értesítéseket. Teljesen. Igen, a szalaghirdetéseket is, a jelvényeket is, mindent is. Igen, csak akkor látom, hogy emailt kaptam, mutter cicás videót küldött vagy történt valami a facsén, ha megnyitom az appot. Gyerekek, felszabadító AF. Nem vicc, annyival kevesebb időt töltök a telefon csüngve, különösen a social media appjain, hogy döbbenet. Nem is tudom, mit kezdjek ezzel a rengeteg felszabadult idővel és energiával.

 

Tanulni, tanulni, tanulni


Tudom, hogy szeretsz tanulni. Én is. Azt is tudom, hogy akár szakmai akár hobbi témáról van szó (és ugye mind a kettő ugyanolyan fontos a feltöltődés, bódottá levés és a szakmai sikerek szempontjából is), nehéz energiát és időt szakítani rájuk. De figyelj. Tanulni, valamit, BÁRMIT, ami érdekel, hasznos, szórakoztató (ebből elég egynek is megfelelni néha, de ha 2-3 is összejön.. ahh, hepinesz), az énidőnek számít és többet tesz hozzád, a jövődhöz, a kapcsolataidhoz, a szakmai előremeneteledhez, mint amennyit elvesz. Ezért szerintem, csakúgy, mint a testmozgás, megkérdőjelezhetetlen és alapvető fontosságú a sikeres 2020-hoz. Meg mindenhez. Is. Ja, és nem is kell feltétlenül csilliókat (vagy sokszor akár egyetlen forintot) képzésre költened, rengeteg ingyenes lehetőség van. Fogadd meg, hogy teszel egy óriási szívességet magadnak, és 2020-ban megcsinálsz 1-2 szakmai és hobbi tanfolyamot is. Legyen az bármilyen nyelv napi 5 perces tanulása a duolingo-n, horgolás, búvárkodás, kutyasuli, datascience, SQL programozás, buddhizmus, pozitív pszichológia, meditálás, egészséges étkezés.. itt aztán mindent megtalálsz.
https://www.udemy.com/
https://www.coursera.org/

https://www.edx.org/

https://www.ted.com/

 

 

Remélhetőleg mostanra megittad a kávédat, talán néhány ötleted is támadt, mivel járulnál hozzá legszívesebben a killer 2020-hoz és egy jobb, sikeresebb, boldogabb "változatodhoz".. én pedig ezúton kívánom, hogy teljen jól ez az utsó két napja az évnek és jövőre ugyanitt, ugyanekkor - vagy éppen teljesen máshol, teljesen máshogy, de sikeresen és boldogan.. találkozunk. Addig is: www.facebook.com/hellokarrierista

hk_logo_eps_1.jpg

 

Szólj hozzá

siker stressz karrier szokások tudatosság mindfulness businesscoaching hellokarrierista