Karrieristáknak. Neked.

Hello, Karrierista!

Nehezen jegyzed meg a neveket/arcokat?

5 lépés, ami örökre megváltoztatja ezt!

2020. január 06. - Hellokarrierista

2018 december, céges karácsonyi party. Másfél óra beszélgetés és két pohár pezsgő után bevallom a kollégámnak, akivel 6 éve dolgozom együtt, hogy nem tudom, hogy hívják. Mentségemre szóljon, hogy másik csoportban dolgozik és zéró kontakt van köztünk, na de mégis. Egyébként Gábor.

 

2019 július. Egy szépségszalonban már 10 perce beszélgetek egy kedves csajszival, mire kibököm, hogy amúgy olyan ismerős nekem, nem találkoztunk-e már valahol. Rámnéz és annyit mond: “Ildi. Hát kollégák vagyunk.” Azt hihetnéd, hogy ezt nem lehet fokozni, de nekem sikerül, amikor a pillanatnyi #atomburn után a homlokomra csapok, hogy HÁTBASZKITÉNYLEG, a kár osztályon dolgozik, megvaaaaaaaaan, hát te vagy Szabó Andi – örülök magamnak.

És nem, nem Szabó Andi volt a neve. Sem Szabó, sem Andi. #FACEPALM

 

2019 december, céges karácsonyi party. (Kitaláljátok? :D ) A mellettem álló kollégám megnyeri a rulettversenyt, a hostess lány hozzám fordul suttogva, hogy mondjam már meg a szerencsésnek a nevét, megírná az oklevelet. Örülök magamnak, hiszen ezúttal BIZTOSRA tudom (könnyű megjegyezni, mert egy sütemény), úgyhogy bediktálom. Fél óra múlva jön hozzám Bence (ezt jól tudtam!), hogy amúgy az ő neve NEM Zacher, hanem Zecher. Well, itt legalább már csak egy betűt tévedtem.

 giphy_1.gif

 

Na és ekkor jött el a pillanat, hogy elhatároztam, hogy keresek olyan módszert, amivel a neveket/arcokat TUTIRA meg tudom jegyezni. Minden más megy, hát itt az ideje belátni, hogy ez nem (oké, nagyon nem). Így találtam rá a 4x-es amerikai memóriabajnok, Nelson Dellis módszerére, imádni fogjátok Ti is.

Íme, az 5 lépés:

 

1. Figyelj oda!

Igen, sokszor már itt elhasalunk. Sok az inger, a zaj, az ember és hát azt pedig már tudjuk a kutatásokból, hogy az ébren töltött időnk 47%-ában az agyunk NEM a jelen pillanatban, hanem vagy a múlton vagy valamilyen jövőbeli dolgon jár. Szóval…  a nulladik lépés, hogy amikor valaki bemutatkozik és a kezét nyújtja, Te odafigyelsz, megnézed a szeme színét és nem csak arra a pillanatra vársz, hogy végre mondhasd a saját nevedet.

 

2. Keress egy tipikus jegyet

Az általános tanács az, hogy érdemes nem változékony jellemzőt felkapni (pl szemüveg v fülbevaló), de Nelson szerint BÁRMI, ami megragadja a figyelmedet, még ha az éppen a szemüveg is, jobb a semminél. Anyajegy, haj, egy karakteresebb szemöldök, akármi, ami lehetőleg az arcon van és azonnal feltűnik.

 

3. Társíts hozzá képet

Oké, tehát épp kezet fogtok, gyorsan ki is választottad A tipikus vonást, majd elhangzik…a név. Tudod, amit szeretnénk megjegyezni. Na ezt a nevet most társítod egy képpel, ami lehet vicces, CSAK neked értelmes, és teljesen groteszk is, úygsem kell senkivel megosztanod. Szilvia? Beugrik egy szilva. András? Na nekem erről a pandúr szó ugrik be, és a pindúr pandúrok. Kristóf? Az öltönymárka (asszem). János? A borzasztó redbull reklám. Márti? A mártír szó. István? A király = korona. Külföldi nevekkel ugyanígy.

 

workplace-1245776_1920.jpg 

 

4. Vond össze őket

És most történik a CSODA. Belátom hogy egy pici gyakorlás szükséges, de ez tényleg működik. Mivel az agy csilliószor könnyebben jegyez meg képeket illetve bármit, aminek jelentése van (még ha az egy teljesen elvetemült kép is, pl Szilvi, akinek a a megkülönböztető jegye a nagyon vékony szemöldöke, és elképzelem, hogy egy szilvaszínű szemceruzával megvastagítom. Vagy Márti, akinek rövid szőke haja van és elképzelem, hogy mint egy mártírnak egy glóriát fonunk a rövid szőke hajából. Vagy István, akinek minimum 28-cal több foga van, mint hajszála és elképzelem, hogy a korona megcsúszik a tükörsima buksiján stb), mint számokat vagy neveket, ezzel a módszerrel tényleg meg tud kötni az információ.

 

5. Ismételj

Opcionális, de melegen ajánlott lépés, főleg, hogy ha még fogtok találkozni vagy bármi más okból kifolyólag egyszerűen “érdemes” megjegyezni embered nevét. Mindenki szereti a sajátját (helyesen…) hallani, így ha beszélgetés közben egyszer-kétszer a nevén szólítod beszélgetőpartnered, az neki is jól fog esni és Neked is segíteni fog, hogy rögzüljön, aminek rögzülnie kell.

 

 

Szóval.. hajrá! � Ha van jó tipped vagy sztorid, oszd meg, kommentelj, írj és kérlek lájkold a blog facebook oldalát!

 

hk_logo_eps_1.jpg

Emberkísérlet 1. beszámoló

avagy az első hét digital detox tapasztalatai, tippekkel

Oké. Szóval december 26-án, ama csodás, múlt hét csütörtöki napos tavaszi napon, épp a céges telefont matattam, amikor egy hirtelen ötlettől vezérelve... Kikapcsoltam az értesítéseket. #mindblown

Mármint, hogy tényleg. Az összeset. A szalaghirdetést, a zárolt képernyős bizbaszt, a jelvényeket, a mindent is (jó, ez nem TELJESEN igaz, az sms-ekről kapok, de oda meg csak a bankom küld és az fontos, úgyhogy nézzétek el nekem.)

digital_detox.jpg

Szóval, nem kapok értesítést, ha a cicás videót kapok messengeren, sem akkor, ha szombat este 10-kor céges emailt küldenek, sem akkor, ha kommentelt valaki egy facebook posthoz, sem akkor, ha a külföldön élő haverom viberen küld képet az új lakásáról (és/vagy cicás videót), sőt, akkor sem, ha új podcast epizódja van a kedvenc mindfulness szakimnak.

Gyerekek. Ez brutál. A hatás epic és most nem túlzok. Az összképernyőidőm ugyan összességében nem lett sokkal kevesebb, mert sokat olvasok a telefonon és az online tanfolyamot is sokszor itt csinálom, de a "zaj", a scrollozással töltött idő a töredékére csökkent.

 

1. NYUGALOM

A legfurább, hogy ezt az egészet nem érzem furcsának. Az első nap talán egy kis bizonytalanságérzésem volt, de mivel pont egy alapból pihenésnek és feltöltődésre szánt időszakban kezdtem el, így szerintem egyszerűbb volt az átmenet, lefoglaltam magam mással.

 

2. ANTI-FOMO

Nem maradok le a világon semmiről. Naponta többször megnézem a különböző appokat, a social mediat is, igen, és akkor válaszolok, megnézek mindent.

 

3. ÚJRATERVEZÉS

Meglepő, hogy mennyi, nem is csak idő, hanem egyszerűen energia marad, amit ügyesen, sokkal hasznosabb dolgokra tudok fordítani. Az egy hét alatt, pedig január 1. kivételével minden nap dolgoztam, ráadásul éves zárásba kanyarodunk bele, ami mindig..hát..éves zárás, elolvastam egy könyvet és befejeztem egy online tanfolyamot is. Sokkal több időt töltök "bármi mással", a természetben, mindfulness-szel, egyszóval... hasznos dolgokkal. :)

 

4. KONTROLL

Ohh, igen. Számomra a legfontosabb "ajándéka" ennek az egésznek. Hogy nem, nem lesek oda fél szemmel óhatatlanul is a telefonra, amikor felvillan az értesítés (ami egyébként nyugi, akkor is kiránt a flow-ból, ha éppenséggel nem nyitod meg, nem olvasod el..pusztán az odanézéssel máris megfizeted azt a "switching cost"-ot <ami a multitasking ára, amikor a figyelmedet több dolog között járatod>). Hanem én döntök úgy, hogy na most 10 percet rászánok és foglalkozom vele. Én. Döntök. Így. Nem mindegy.

 

A digitális detoxnak sok formája és fokozata van, nem állítom, hogy ennél többet nem tehetnék magamért ezen a fronton, de azt igen, hogy ez jó belépő és teljes siker. Na, be mered vállalni? :)

Írj, kommentelj, lájkold a blog Facebook oldalát: www.facebook.com/hellokarrierista, találkozunk ott!

hk_logo_eps_1.jpg

 

 

Sikerkalauz 2020-ra

4 biztos tipp, hogy boldogabb és sikeresebb önmagaddá válj!

December 30.,  akár szabin vagy, akár az ürességtől kongó irodában melegszel, az biztos, hogy

 1. Idén hétfőre esik
 2. A 2019-es év utolsó előtti napja


Na most, hogy a matek is megvolt, előbb meg a karácsonyi agyvérzések miatt nem volt rá időd, dehát ma annyira adja magát, kicsit ugyan még sajnálod magad, hogy január 1. a hét közepére esik és csütörtökön már kómázhatsz is be melóba, nadeszóval most, fogsz egy kávét…és nagylevegő…végiggondolod, milyennek is szeretnéd 2020-at.

Mi kellene ahhoz, hogy ha egy év múlva leülsz (ugyanott? Vagy máshol? Ugyanilyen mindsettel? Vagy teljesen máshogy? Ezen a munkahelyen? Vagy máshol?), azt mondhasd magadnak, a SAJÁT definíciód és a SAJÁT elvárásaidnak megfelelően, hogy az anyámúristenit, ez a 2020.. ez egy sikeres év volt!

hegy.jpg

Mivel a Hello, Karrierista – szörprájz- egy karrier és mindfulness témájú blog, elsősorban ilyen szemmel, végiggondoltam én is, milyen tippeket adnék magamnak, hogy 2020-ból és persze magamból is a lehető legtöbbet hozzam ki. #jóleszaz

 

Podcastok


Tudjuk, hogy a multitasking az fúj, meg minden és higgyétek el, ha valaki, én aztán a mindfulness és a monotasking híve vagyok, DE lássuk be, vannak olyan holtidők, olyan tevékenységek, amik közben igenis, marad szellemi kapacitásunk. Szeretek például mindful módon sétálni, futni vagy spinningelni is, de heti 1-2 alkalommal inkább beteszem közben a fülest és podcastot hallgatok.

Néhány a kedvenceim közül (néhány magyarul, néhány angolul van, de szépen beszélnek, így gyakorlásnak sem utolsó)
- Dave Asprey “bulletproof radio” – teljesítménynövelés, siker, idegtudomány, biohacking: https://blog.daveasprey.com/category/podcasts/
- Lapozz a 99-re – #olvasnijó :) Itt mindig találsz jó könyvötleteket http://betonestudio.com/show/lapozz_a_99_re/
- Egy brit orvos, aki a holisztikus (nem spiri) egészség és a stresszmanagement nagykövete, zseniális vendégekkel: https://drchatterjee.com/blog/category/podcast/

 

Hasi légzés


Soha nem hittem, hogy ennyire erőteljes és ennyire instant stresszoldást hoz (sőt, továbbmegyek, általános jóllét-növelő “eszköz”) a helyes légzés. Komplett meditációval felér, ha akár a munkahelyeden az asztalodnál ülve, akár otthon, az ágyban rögtön ébredéskor vagy lefekvés idején, vagy igazából a legjobb, ha bármikor a nap folyamán.. tudatosan veszel néhány levegőt, figyelve, hogy se a vállaid, se a mellkasod ne emelkedjen, csak a pocakod. Ha nem komfortos, arra sem kell figyelned, hogy “mély” lélegzetvétel legyen…Csak természetesen, inkább csak megfigyelve, mint odafigyelve.

 

Értesítések OFF

Karácsony előtt lett pont új telefonom és kísérlet jelleggel kipróbáltam a valaha volt legdurvább, legbrutálisabb..és basszus, legjobban működő dolgot..Igen, AZT. Igen, kikapcsoltam az értesítéseket. Teljesen. Igen, a szalaghirdetéseket is, a jelvényeket is, mindent is. Igen, csak akkor látom, hogy emailt kaptam, mutter cicás videót küldött vagy történt valami a facsén, ha megnyitom az appot. Gyerekek, felszabadító AF. Nem vicc, annyival kevesebb időt töltök a telefon csüngve, különösen a social media appjain, hogy döbbenet. Nem is tudom, mit kezdjek ezzel a rengeteg felszabadult idővel és energiával.

 

Tanulni, tanulni, tanulni


Tudom, hogy szeretsz tanulni. Én is. Azt is tudom, hogy akár szakmai akár hobbi témáról van szó (és ugye mind a kettő ugyanolyan fontos a feltöltődés, bódottá levés és a szakmai sikerek szempontjából is), nehéz energiát és időt szakítani rájuk. De figyelj. Tanulni, valamit, BÁRMIT, ami érdekel, hasznos, szórakoztató (ebből elég egynek is megfelelni néha, de ha 2-3 is összejön.. ahh, hepinesz), az énidőnek számít és többet tesz hozzád, a jövődhöz, a kapcsolataidhoz, a szakmai előremeneteledhez, mint amennyit elvesz. Ezért szerintem, csakúgy, mint a testmozgás, megkérdőjelezhetetlen és alapvető fontosságú a sikeres 2020-hoz. Meg mindenhez. Is. Ja, és nem is kell feltétlenül csilliókat (vagy sokszor akár egyetlen forintot) képzésre költened, rengeteg ingyenes lehetőség van. Fogadd meg, hogy teszel egy óriási szívességet magadnak, és 2020-ban megcsinálsz 1-2 szakmai és hobbi tanfolyamot is. Legyen az bármilyen nyelv napi 5 perces tanulása a duolingo-n, horgolás, búvárkodás, kutyasuli, datascience, SQL programozás, buddhizmus, pozitív pszichológia, meditálás, egészséges étkezés.. itt aztán mindent megtalálsz.
https://www.udemy.com/
https://www.coursera.org/

https://www.edx.org/

https://www.ted.com/

 

 

Remélhetőleg mostanra megittad a kávédat, talán néhány ötleted is támadt, mivel járulnál hozzá legszívesebben a killer 2020-hoz és egy jobb, sikeresebb, boldogabb "változatodhoz".. én pedig ezúton kívánom, hogy teljen jól ez az utsó két napja az évnek és jövőre ugyanitt, ugyanekkor - vagy éppen teljesen máshol, teljesen máshogy, de sikeresen és boldogan.. találkozunk. Addig is: www.facebook.com/hellokarrierista

hk_logo_eps_1.jpg

 

A 6 legfontosabb tulajdonság(od), ami elvezet a boldogsághoz

hogyan tudsz erre a 24 erősségre építeni a karriered és a magánéleted terén

Itt az év vége. Dehát ezt nyilván tudod, ha még be is kell járnod dolgozni (értsd szenvedni :)), fejben már a bejglit sütöd/fát díszíted, remélve, hogy az idei karácsonyt megúszod válás, örihari, 4 kiló hízás, áruhitel és a lakás felgyújtása nélkül. (Lécci. :)) Nadeszóval itt az év végén, LEGALÁBB MOST, könyörgöm, állj meg egy pillanatra, lassulj le, vegyél néhány mély lélegzetet és szeretettel, kíváncsian esssetleg némi öniróniával gondold végig…hát..magadat. A karrieredet, azt, hogy mit tanultál idén, mit tanulnál jövőre (nem elsősorban szakmailag, hanem magadról, az erősségeidről, hogy hogyan tudsz jobb emberré, jobb munkatárssá, jobb vezetővé válni).

 writing-828911_1920.jpg

Az elmúlt fél évet, mióta megkaptam a Crohn/colitis diagnózisomat, ami rákényszerített, hogy nemcsak a karrieremet, de az egész életemet átgondoljam és átrendezzem, igen intenzív önismereti munkával töltöttem. Rengeteg beszélgetés, a munkahelyi és magánéletbeli barátaim, a családom támogatása és egy három hetes, egyedül töltött, testet és lelket is kicsit megszaggató Mount Everest-es hegymászás után állíthatom: olyan közel kerültem magamhoz, mint eddig sosem. És igen, ez elsősorban annal köszönhető, hogy számot vetettem és elfogadtam a gyengeségeimet, de ami még fontosabb, fel- és elismertem az erősségeimet, amikre igazán számíthatok és építhetek.

 

Az egész vezetésnek, business coachingnak, MBSR tréningeknek is alapvető célja (kellene, hogy legyen..), hogy ezekre a meglévő erősségeinkre alapozva és így sikerélményeket elérve dolgozzunk önmagunk egyre jobb edition-jéért. Mivel a napokban ismét szembe jött velem a Harvard egyik kutatásában (a bejegyzés végén belinkelem) ez az egész karakter erősségesdi dolog, gondoltam, Veletek is megosztom azt a 6 univerzálisan is elismert “erényt” és a hozzájuk tartozó összesen 24 személyiségbeli erősséget, amiken rövid és hosszú távon is érdemes lehet dolgoznod (mármint ugye ahhoz előbb tudnod kell, Neked mik a legnagyobb erősségeid, ehhez szintén találsz ingyenes tesztet az oldalon https://www.viacharacter.org/ )

 

1. Bölcsesség – Tudás

 • Kreativitás
 • Kíváncsiság
 • Nyitottság
 • A tanulás szeretete
 • Perspektíva

2. Bátorság

 • Integritás
 • Bátorság
 • Kitartás
 • Lelkesedés

img_20191104_141509.jpg

 3. Emberiesség

 • Érzelmi és szociális intelligencia
 • Szeretet
 • Kedvesség

 4. Igazságosság

 • Csapatmunka
 • Méltányosság
 • Vezetői készségek

 5. Mértékletesség

 • Könyörületesség
 • Alázatosság
 • Önkontroll
 • Megfontoltság

 6. Transzcendencia

 • Szépérzék
 • Spiritualitás
 • Hála
 • Remény
 • Humor

 

Akár kitöltöd a teszt (ami amúgy nem hosszú, tényleg szívből ajánlom), akár érzésre választod ki őket.. Mit gondolsz, mi a 3 leginkább és legkevésbé jellemző erősséged? A kutatások szerint érdemes erre a hatra fókuszálnod, hogy ha a “jóllétedet” szeretnéd növelni.. Külön érdekes dolog pedig, ha már úgyis munkaidőben olvasod az Indexet, végiggondolni, hogy kifejezetten a munkád területén.. pontosan hogyan építhetnél jobban ezekre a hatosfogatra 2020-ban?

 

PS: szolgálati közlemény � A napokban felvételt nyertem a nagy hírű spanyolországi Mindfulness Institute tavaszi képzésére, amivel óriási álmom teljesül és márciustól bizony hivatalosan is MBSR (azaz mindfulness based stress reduction) szakember/tanár leszek. Business coachként mindig is a reziliencia és a stresszkezelés volt a szakterületem, ha esetleg itt van elakadásod, ne habozz, szóljon a 2020 arról, hogy kezedbe veszed az irányítást és változtatsz! Ha ehhez partnerre/segítségre lenne szükséged, megtalálsz a facsén ( www.facebook.com/hellokarrierista ) vagy írj a hellokarrierista@gmail.com emailcímre! ;)

BOLDOG KARÁCSONYT!

 

hk_logo_eps_1.jpg

4% énidő

Neked "jár"?

Négy százalék.

 

Mi az? Sok? Kevés? Nyilván minden a kontextustól függ. Fizetendő kamatnak lehet, hogy sok, kapottnak lehet, hogy kevés(nek érezzük), béremelésként azért nem esne rosszul. De mi van akkor, ha nem a befektetésekről van szó? Vagyis...de. A legfontosabb, legértékesebb befektetésedről. Az idődről.

Mert mi van, ha azt mondom, átlagosan a napod 37,5%-át töltöd a munkahelyeden (ha 9 órával számolok, mondjuk ebédidővel együtt), a kutatások szerint pedig a nap 50%-ában nem is vagy tudatosan jelen (nem vagy májndful, grrr!), azaz nem arra gondolsz, koncentrálsz, amit éppen csinálsz.

Röpke 29-33%-ot átalszol (ez 7-8 óra), a 8-10%-át pedig “éppen valahova menéssel” (munkába, munkából, suliba, boltba, különórára, étterembe, gymbe, akárhova) töltöd.

 hourglass-time-hours-sand-39396.jpeg

Na, ehhez képest az a 4% sok vagy kevés? Nekem így, második ránézésre már nem tűnik kifejezetten soknak, mit szólnál, ha tovább számolnánk picit?

Szóval a napod 4%-a kereken egy óra. 60 perc. Húúúú, na így kimondva, az már basszus, elég sok, az 5 tucat perc, ha gyorsan utánaszámolok! Várj, emeljük tovább a vércukrod: tegyük fel, hogy ezt a 4%-ot a minden szempontból legjövedelmezőbb eszközbe fekteted be (kapaszkodj meg, ülj le, a gyerekeket vidd le a pincébe, elő a kétheti konzerv sóletet és a zseblámpát mert most durva cucc jön, pánik, hallatlan, kimondjuk a kimondhatatlant, Voldemort megidézése ehhez képest semmi): szóval.. saját magadba. Itt felröhögsz. Én is. Kínunkban.

 

Mert mi lenne akkor, ha napi egy teljes órát magadra szánnál? Napi. Egy. Órát. (Itt már többen lefordultatok a székről, hiába kapaszkodtál, mintha az életed múlna rajta, de semmi baj, csak a kávét ne löttyintsd magadra.) Egy séta a kutyával a friss levegőn. Egy óra súlyzózás a kondiban. 15 perc meditálás reggel. 20 oldal elolvasása egy jó könyvből (legyen az szakmai, szépirodalom vagy egy ’98-as Garfield zsebkönyv újraolvasása). Nyelvtanulás. Forró fürdő. Hideg zuhany. Vicces cicás videó nézés. Főzni magadnak egy igazi kakaót (na a magamfajta bélnyominak mondjuk szigorúan zsírszegény kakaóból, cukormentes mandulatejjel, de akkoris!!), lehűteni, leülni a s*ggedre az erkélyre és lecsendesedni? Hallgatni. Beszélni. Elmenni biciklizni. Elmenni futni. Az nem megy, no problem, akkor kocogni. Rábízni a párodra a gyerekeket és elmenni a slózira nyugiban és egyedül. Felhívni egy barátodat és csevegni. Röhögni. Vagy sírni. Beülni egy kávézóba egy túlárazott narancsmokkafrappucsínóra, közben velvetet olvasni (Te is olvasod. Én is. Ezt mindketten tudjuk.) és instán scrollozni. Sőt, mondok egy vadat. Mármint egy még vadabbat.

 

Mi van, ha ezek közül stratégiai pontossággal, saját fejlődésedet (hiszen konstans intsázni, úristen de vicces vagyok, NYILVÁN nem a legjobb befektetés) és pillanatnyi lelkiállapotodat (oké, mert nyaralás előtt meg csak jól esne 10 percig szétfilterezett és kamu képeket nézegetni #travel hashtaggel) IS figyelembe véve, egy halálosan jó, és hosszú távon is fenntartható rendszert építenél fel? Heti 5x csak 10 perc légzésmeditáció, heti 2x fél óra futás és egy, azaz EGY nyugodt k*lázás. Vagy a reggeli kávézás közben nyugodtan elolvasni a kedvenc blogod (hehe, célzás, ééérted) aktuális bejegyzését. Vagy heti 1x leülni és írni valamit. Bármit. Lemosni a kocsit. Havonta egy könyvet elolvasni. Naponta egy 8 perces duolingo leckét megcsinálni. Jógázni egy jutyúb videóra 20 percet. Összedobsz egy mindenmentes (vagy NEM mindenmentes) bögrés sütit és egyedül megeszed az egészet. Jóízűen.

 pexels-photo-185801.jpeg

Olyan sok ez? Téééényleg olyan sok lenne? Persze nem kell mindent. És pláne, nem kell -nem is lehet- mindent egyszerre. Kísérletezgetni kell. Azaz kellene, de szinte szaggatja a dobhártyámat a sok kifogás: erre nincs időd, az nem fér bele és a legdurvább, amivel mélyen legbelül mindannyian küzdünk, sokszor évekig vagy akár egész életünk során, a rettegett ö-betűs szó: “hiszen ez önzés”. Önzés. Mostanra homlokközépig felvont szemöldököd alatti arcodat a szekunder szégyenérzet, a meleg, a hideg, a bűntudat szinte egyszerre önti el.  De tudod mit? Tovább megyek, tovább számolok.

 

Ha az ébren töltött 17 órádból 16-ot másra, másnak, a családomnak, a munkámnak szánsz, akkor is: az életed 94%-ában (!!!!) elsősorban nem magaddal foglalkozol illetve nem elsősorban magaddal foglalkozol. Kilencvennégy. Felteszem hát még egyszer a kérdést: TÉNYLEG ne járna alanyi jogon az a tetves 60 perc?

 

De. Jár. Szerintem.

 

Ha tetszett a bejegyzés, a Facebookon is megtalálod a blogot, nyomj egyet a lájk gombra!

 

hk_logo_eps_1.jpg

6+1 tipp a munkahelyi szorongás csökkentése érdekében

 

„Inger és válasz között van némi tér. Ebben a térben található a szabadságunk és a hatalmunk, amivel megválaszthatjuk a reakciónkat. A válaszunkban rejlik a fejlődésünk és a boldogságunk." /Viktor Frankl/

 

Gyomorgörccsel lépsz ki otthon az ajtón munkába menet. Az összes autos/bkv-zó utas idegesít. Irritatív vagy. Izzadsz és nem csak a 40 fok miatt. Kalapál a szíved. Meglátod a főnököd és azonnal érzed a gombócot a torkodban. Befeszül a nyakad, fáj a fejed. Meetingen kell beszélned a 2020-as büdzséről 12 ember előtt, na emiatt már napok óta ki vagy borulva. Le kell cseszned egy embered, mert megint késett a meetingről, izzad a tenyered. Nap végén hazamész, de még mindig pörög az agyad. Lefekszel aludni, tök jó időben, de eszedbe jut a holnapi prezi és hogy egy emailt nem küldtél ki, egy órán át forgolódsz. Majd eljön a másnap és egész reggel attól parázol, hogy ott mindenki előtt megkukulsz és konkrétan pánikrohamot kapsz. Egyszóval… szorongsz.

 blur-businesswoman-caucasian-941555.jpg

Nézzük meg, mi is az a szorongás, mi a különbség a stressz és a szorongás között, miként befolyásolhatja a munkahelyen töltött napjainkat és leginkább.. mit tehetünk ellene? Stresszmenedzsment tréningek során egyébként azt tapasztaljuk, hogy sokszor szimplán a tudás, az, hogy szavaid vannak azokra a jelenségekre, amiket tapasztalsz magadon, önmagukban segítenek oldani a szorongást és a feszkót.

 Félre ne érts, sok esetben a szorongás pszichológus/pszichiáter segítségét igényli, akár gyógyszeres kezelést és semmiképpen sem olyan dolog, amit szabad félvállról venni. De a tudatosság, a mindfulness, az önismeret és néhány “trükk” ettől függetlenül nem árthat, bizonyos enyhébb esetekben pedig akár meg is oldhatja a problémát.

Szóval. Lö stressz. Hogymiisaz. Sok definíciója van, én szeretem az egyszerűséget, úh egy szóval: fenyegetettség. Azaz potenciális veszélye annak, hogy a felmerülő helyzetet nem fogod tudni kezelni és/vagy megoldani. Más szóval: felborul a homeosztázis, az egyensúly. Persze a stressz sok esetben pozitív, motiváló, néha egyenesen örömteli, gondolj csak vizsgahelyzetre, a sportolókra vagy akár amikor az első saját lakásodba költözöl. A stresszt kiváltó tényező (a stresszor) önmagában lehet külső (sodródik feléd egy busz), belső (nem mersz beszállni egy liftbe), valós (TÉNYLEG szalad feléd az oroszlán) és képzelt (amikor azt hiszed, hoyg utál a főnököd).

 

Na de szóval, van a stressz és a stresszhelyzet, amire a mi kis testünk nagyon okosan kifejlesztette a választ: mivel életet fenyegető veszélyre készül fel, leáll az emésztés, hiszen minek is az, amikor fut feléd a kardfogú tigris, ellenben a szíved pumpálni kezdi az oxigént a végtagjaidba, felszabadul egy csomó hormon, kapkodod a levegőt, az immunrendszer a várható sérülésre felkészülvén túlműködésbe lép… aztán…hát aztán nem jön a tigris. Nem kell elszaladnod (vagy lebokszolnod), kvázi benned reked a nyomás, nem zárul le a stresszkör és ha ez sokszor sok ideig ismétlődik, krónikussá válhat.

 

A lényeg: a stresszre adott reakció zsigeri, evolúciós örökségünk. Hahh! Ellenben a szorongás! Na az viszont egy tanult reakció. Igen, a stresszre adott reakció. A szorongásos zavarok (pánikbetegség, generalizált szorongás, poszt-traumás stressz-szindróma, kényszerek, fóbiák) nagyon leegyszerűsítve a stressznek olyan belső megtapasztalása, ami valós stresszor (tehát igazi veszélyhelyzet) nélkül is, hosszú távon fennmarad, annak minden túlzó biológiai és fiziológiai tünetével együtt. ☹

 close-up-composition-conceptual-626165.jpg

Most, hogy van egy halvány fogalmunk a szorongásról, nézzük meg, mik azok a változtatások, amikkel egyedül is tudsz eredményeket elérni, ha a munkahelyi (vagy bármilyen más) nyomás szorongássá súlyosbodik.

 

 1. SPORT/MOZGÁS
  Annyira alap, hogy nem is szégyellem még egyszer leírni: sport. Futás, séta, gyúrás, jóga, crossfit, zumba. Bármi, amit tudsz és szeretsz csinálni, mert akkor jó eséllyel hosszú távon is az életed részévé válik. Jobb alvás, növekvő reziliencia, általános jobb közérzet, sikerélmény, egészséges testsúly, mobilitás, flow-élmény megtapasztalása. Első osztályú és nagyon hatásos fegyver a krónikus stressz és a szorongás ellen.

 2. ALVÁS
  “Könnyű mondani..” mormolod magadban, amikor már harmadik éjjel nem tudtál 4 óránál többet aludni és igazad is van. DE. Mindent megtettél a legalább elfogadható alvásminőség érdekében? Pl. igyekszel tartani a rutinodat, mindig ugyanakkor ágyba kerülni (lehetőleg éjfél előtt), lefekvés előtt 1-2 órán át már nem telefont nyomkodni, kerülni a kávét, nem ránézni az órára, ha mégsem jönik az álommanó, meditálni/sétálni/jógázgatni este?

 3. ÉTKEZÉS
  Tudom én, hogy egészségesen étkezel. Nem snackelsz orrba-szájba, ugye, nem stressz-zabálsz ropit, pizzát és 40 deka gumicukrot az 5. és 6. kávéd között, megiszod a napi 2-3 liter cukormentes folyadékot stb. De képzeld, és most kapaszkodj meg, van, aki nem így cselekszik!! #megőrülsz
  Na ez a pont nekik szól.

 4. TUDATOS JELENLÉT
  Az ítélkezésmentes, tudatos megélése a jelen pillanatnak, azaz a mindfulness, nemcsak egy “módszer”. Hanem gyógyír, életmód, szemlélet…Vállaltan vagyok pro-mindfulness, személyes tapasztalatom, hogy igazi game-changer. Akár depresszióval küzdesz, akár burnouttal vagy egy krónikus betegséggel… Érdemes lehet utánaolvasni vagy akár profi tréner, sőt pszichológus segítségével végigcsinálni egy 8 hetes MBSR (mindfulness-based stress reduction) tanfolyamot. Én megcsináltam és őszintén, rengeteget adott, rövid és hosszú távon is.

 5. HATÁROK
  Ha véget ér a munka…érjen véget a munka. Nagy a csábítás, de otthon már ne nézz rá a céges emailekre, sőt, az értesítéseket is nyugodtan kikapcsolhatod. Ha gondod van a “dolgozósból otthonissá” váltással, jó ötlet lehet bizonyos kis rituálék kialakítása, hogy hamarabb át tudd kapcsolni a nagy piros gombodat. Segíthet, ha egyből hazaérkezés után elmész egy rövidet sétálni, leviszed a kutyát, vagy átöltözöl, még ha egyébként farmeres-pólós helyen is dolgozol.

 6. BESZÉLJ RÓLA!
  Szerencsés esetben, akár a főnöködhöz, egy jófej kollégához vagy a HR-hez tudsz fordulni a problémáddal. Az ő érdekük is az, hogy ne dőlj ki egy esetleges mentális lerobbanás következtében és mielőbb segítséget tudjanak számodra nyújtani. Ha valakivel meg tudod osztani az érzéseidet, már önmagában egy lépéssel távolabb kerülhetsz a problémától vagy segíthetnek új megközelítésbe helyezni az egészet.

 7. Végül pedig: KÉRJ SEGÍTSÉGET!
  A szorongás nagyon széles spektrumon mozog, de ha úgy érzed, heteken vagy akár hónapokon át, tényleges negatív hatással van az életedre vagy az egészségedre a mentális állapotod, ne szégyelj segítséget kérni.  

 

Ha Neked is van tapasztalatod a szorongással kapcsolatban, kérlek oszd meg velünk! Ha pedig tetszett a bejegyzés, gyere, nézz el a blog Facebook oldalára is és dobj egy lájkot az oldalra, hogy ne maradj le a hasznos, érdekes és/vagy vicces bejegyzésekről!

 

hk_logo_eps_1.jpg

Elmecsapdák - ezeket kerüld el

5 gondolkodási minta, ami aláássa a sikeredet

Te is tudsz gondolatot olvasni? Képzeld, én is! :D Sőt, mindenki is! Csak..néha rosszul.


Sose felejtem el, néhány éve éppen az irodában ültem a fél liter kávémmal és a heti kapacitás tervezőt (amiben vezetnünk kellett, hogy ki mikor van szabin/bent, melyik projekten dolgozik, zárás van stb) nézegettem, amikor az egyik beosztottam telefonált, hogy sajnos lebetegedett, a héten már biztosan nem jön. Na én ezt, lévén, a tracker úgyis meg volt nyitva előttem, be is írtam gyors', hogy XY a héten sick leave-en van és garantálom, hogy 6 másodperc után SEMMIRE nem emlékeztem a sztoriból.

Egészen addig, míg egy hónap múlva a következő négyszemközti beszélgetésünkön könnybe lábadt szemmel szóba nem hozta és remegő hangon megkérdezte, hogy vajon én most nem bízom benne, amiért beírtam a kapacitástervezőbe, hiszen ő úgyis beírta volna utólag magát és valóban, ismert annyira, hogy tudja, sose töltöm normálisan a trackereket. Kivéve akkor, pont ezt. Én pedig egyetlen többletgondolat hozzárendelése nélkül "csak beírtam" és továbbléptem. Ennyi. Szóval.. ő sem tudott gondolatot olvasni, ellenben hetekig szorongani egy vélt "sérelem" miatt igen, és azt hiszem, megállapodhatunk, hogy az nagyon nem egészséges. :(

 young-791849_1920.jpg

 

Ehhez hasonló "elmecsapdákból" van néhány, gondoltam, összeszedem és megosztom Veletek, hátha magatokra vagy másokra ismertek és talán még elkerülni is sikerül őket legközelebb. Ezek szituról szitura változhatnak Nálad is, keveredhetnek (én pl. minden helyzetben ragyogóan tudok gondolatolvasni és egészségügyi területen (semmilyen másmilyen, de itt nagyon) NB1-es szinten katasztrofizálok. A katasztrofizálás pedig sokaknál könnyen fordul tehetetlenségbe. Ha nem is vegytiszta (mi is lenne az a lélek területén..), de jól elkülöníthető csapdák ezek.

 

1. GONDOLATOLVASÁS

Ne haragudj másra, se magadra, nem nagyképűségből hisszük azt, hogy tudjuk, mire gondol a másik. Nemhogy mit gondol, mit érez és gondol! :) Ez a jóóól begyakorolt, magunkkal hozott mintáknak, berögzüléseknek és leginkább saját aktuális lelkiállapotunknak köszönhető. Ellenben jó hatékonysággal előre eldöntjük, hogy Ágota MEGINT azért közelít az asztalunk felé, mert valami baromsággal akarja értékes agysejtjeinket pusztítani (és persze, mivel eddig minden egyes alkalommal emiatt jött, valahol teljesen jogos is), és bár csak almáspitét hozott, te homlokközépig felhúzott szemöldökkel és vicsorogva várod.

 

2. "ÉN"-CSAPDA

Kezeket fel, hányan keresitek egyből CSAK magatokban a hibát, amikor valami balul sül el? Félre ne értsetek, igen szép tulajdonság önkritikát gyakorolni és szépen, objektíven, ítélkezésmentesen megnézni, hogy mit cseszhettünk el mi magunk, akár kicsit, akár nagyon, majd tanulni belőle. De vannak emberek, az én csapatomban is van egy ilyen, nagyon érzékeny lelkű csodalény, aki mindig és azonnal és 100%-ban magát hibáztatja bármiért. Mindenért. Nem mártírkodik, nem sajnáltatja magát miatta -ekkor válna csak igazán kellemetlenné a szitu- de az önbizalomhiány és egyebek könnyen csalnak ebbe a csapdába.

 

3. "ŐK"-CSAPDA

Az előző ellentettje. Mindig más, mindig a körülmények a hibásak. Ja, hogy RÉSZBEN lehet, hogy én is benéztem valamit? Az első körben nem merül fel ilyenkor. Önkritika, emberek, önkritika! :D

 

4. KATASZTROFIZÁLÁS

Imádom. Janem. :D Sajnos vannak helyzetek, emberek, körülmények, amikkel szemben csőlátásunk alakul ki. És hát a cső.. az egy szennyvízelvezető, ha érted, mire gondolok. Vársz egy éves értékelésre. Te pedig CSAK az elmúlt egy év során elkövetett kisebb-nagyobb bakijaidra tudsz gondolni, minél kisebb, legalább annál bosszantóbb és nagyon hamar gondolatolvasóvá is válsz és tudni véled, hogy a főnököd is CSAK azokra emlékszik. Vagy. Egy hetet kell várnod a biopszia eredményedre és ezalatt olyannyira megggyőzöd magad, hogy a létező legrosszabb diagnózis (ami egyébként addig szóba sem került, mint lehetséges betegség) áll majd a papíron, hogy az egy hét alatt mérföldes utat teszel meg, hogy a vélt súlyos megbetegedésed mellé egy nagyon is valós gyomorfekélyt is összeszedj.

 

5. TEHETETLENSÉG

A katasztrofizálással szorosan összefüggő elmecsapda, gyakran egyenes következménye. Hiszen ha már úgyis meggyőzted magad, hogy BIZTOSAN nem kapod meg az előléptetést, amin katasztrofizálsz másfél hete, akkor már elég szontyi hangulatban vagy ahhoz, hogy picit demotiválttá válj, kevésbé asszertívan kommunikálj, amivel ne adj' Isten tényleg magad alatt vágod a fát. Holott csak annyi történt, hogy a HR-es szabira ment és akad az egész folyamat. Hogy miért veszélyes? Mert megbénít, lefagysz és ahelyett, hogy megoldásfókuszúan információt gyűjts, megnézd, mit tehetsz az előrelépés érdekében, tehát a cselekvés helyett passzivitásba és demotiváltságba fordíthat, na ammeg soha senkinek nem volt még jó.

 

Mesélj, Te magadra (mármint...egy ismerősödre :D) ismertél a fentiek olvasása során? Ha volt valaha kirívó vagy vicces sztorid, oszd meg velünk kommentben! Ha pedig tetszett a bejegyzés, kérlek lájkold a blog Facebook oldalát is, ahol szinte minden nap várja a 2000+ #hellokarrieristát valami apróbb hasznos vagy vicces bejegyzés.

hk_logo_eps_1.jpg

A reziliens emberek 6 tulajdonsága

ezeken dolgozz a lelki ellenállóképességért!

"Aki nem hajlik, törik."

tartja a mondás.

Miért van az, hogy egyesek hosszú hónapokra magukba roskadnak egy elbocsájtás után, míg mások akár néhány (persze amúgy szükséges) depisebb nap után megrázzák magukat és a tettek mezejére lépnek?

Miért van az, hogy egyesek hetekig rágódnak egy vélt vagy valós kritika után, mások pedig szinte azonnal arra tudnak koncentrálni, mit tanulhatnak belőle, még ha sz*rul is esett vagy akár nem is volt jogos.

Miért van az, hogy míg egyesek egy rossz diagnózis kézhezvétele után belesüllyednek a(z amúgy jogosan feltett) ‘miért pont én?’ kérdés mocsarába, addig mások inkább azt kérdezik: ‘oké, ez szívás, de mit tanulhatok/hozhatok ki a helyzetből?’

Mit csinálnak másképp ezek a reziliens emberek? Hogyan vannak máshogy ‘huzalozva’? Így születtek? Vagy traumák sora kellett, hogy ilyenné váljanak? Vagy tanulható a lelki ellenállóképesség?  Hörpints egyet a kávédból és maradj itt még pár percig, ígérem, érdekes leszesz.

 shutterstock_271716908.jpgKép: personneltoday.com

 

Nézzük meg, mik azok a tényezők lö tudomány szerint, amik meghatározzák, mennyire vagy reziliens!

0. Biológia: attól, hogy mi itt arra koncentrálunk, amin tudunk változtatni, a tény tény marad, miszerint igen, vannak emberek, akik egyszerűen keljfeljancsinak születnek és sokkal könnyebben fognak kilábalni (nemhogy kilábalni, de megerősödve kijönni!) egészen elképesztő traumákból, mint mások. A jó hír, hogy van játszóterünk és a génjeink NEM fogják teljes egészében (sőt) meghatározni, mennyire leszünk reziliensek.

1. Öntudatosság: a reziliencához vezető első lépésként érdemes visszaköltözni a lelkünkbe. Az ellenálló emberek tudatában vannak éppen aktuális gondolataiknak, érzéseiknek, fizikai állapotuknak, egyszóval mindful módon, ítélkezésmentesen, de kíváncsian és gyakran tanulmányozzák saját magukat. Amikor egy stresszes helyzetben megállsz egy másodpercre csak hogy megállapítsd, hogy uhh, ez a prezentáció necces lesz, izgulsz miatta, rühelsz emberek előtt beszélni és izzadsz, mint prosti a templomban.. na ERRŐL beszélek.

2. Önszabályozás: ha megvan az öntudat(osság), és észreveszed, hogy idegességedben/unalmadban megint az asztalodon figyelő másfél kilós gumicukros bödönhöz nyúlnál, akkor jön képbe az önszabályozás (hiszen aminek nem vagy tudatában, azon változtatni sem tudsz, ugye) és itt még van egy utolsó esélyed megnyerni a csatát a seregnyi cuki, édes de rohadt egészségtelen hariboval szemben: önuralmat gyakorolhatsz és a.) kidobhatod a francba az egész csomaggal b.) lehetsz ördögi és odaadhatod a pénzügyes Ágotának, hízzon csak ő. :D

3. Hatóképesség: a következő lépcső, avagy amikor TUDOD, hogy rendelkezésedre áll a megfelelő tudás, skillset és kontrol, hogy az adott (stresszes) szituációból a lehető legtöbbet hozd ki.

4. Mentális agilitás: challengeld magad, hogy egy adott helyzetre a lehető legtöbb nézőpontból nézz rá! Engem -hosszas küzdelem után- két hete diagnosztizáltak egy gyógyíthatatlan, autoimmun emésztőrendszeri betegséggel. Mondanom sem kell, nettó sz*pás a történet és két napig -ahogy egyfajta gyász folyamaton mentem keresztül, amire szükség is volt- ugyan nagyon sajnáltam magam, de a 3. naptól elkezdtem számba venni, hogy azon kívül, hogy egy ilyen betegség mit vesz el, nézzük csak meg, mit AD. Új prioritások, figyelmeztetés, hogy lassítsak, életmódváltásra kényszerítés, remek lehetőség új, lágyabb sportok kipróbálására, "atyai pofon" a testemtől, amit oly sokáig használtam ki, új célt adott az életben (így találtam magam stresszmenedzsment tréner nebulóként), új közösséget találtam stb. Szóval perspektíva. Sok-sok perspektíva.

5. Kapcsolódás: a reziliens ember NEM magányos farkas. (Eleve mekkora képzavar már, mindig is utáltam. Ki volt az a barom, aki kitalálta, hogy na majd a magányos farkas megy és jól megrezilienskedi a világot EGYEDÜL? Ki???) Támogat másokat és maga is keresi/elfogadja mások segítségét. Vállalja sebezhetőségét és nem gondolja, hogy egyedül kelll leküzdenie az akadályokat. A kapcsolódás egyébként szerintem egy roppant érdekes téma.. hiszen annyi mindent jelenthet. Jobb kapcsolódást saját magammal, önismeretet..kötődést a környezetemmel, a kollégáimmal, családommal, a közösséggel, de a spirituális, sőt, vallásos konneksön is ide értendő.

6. Optimizmus: óóóóó, igen. :) Na persze itt nem az izzadságszagú, gondokat szőnyeg alá söprős, tikkelve és remegő hangon "demindenrendbenleszféligteleazak*vapohár"-azós, tagadó, elkerülő "optimizmust" értem. Az ugyanis nem optimizmus, hanem színtiszta életképtelenség. Hanem a tények elfogadása mellett (vagy ellenére? HAHA :D) a pozitív jövőbe/kimenetelbe vetett bizalmat. Az optimista -az én szememben- sosem passzív. Elemzi, hogy az adott stresszes/traumatikus helyzetből mi az a rész, legyen az bármilyen pici, ami fölött van kontrollja, és arra helyezve a hangsúlyt keres, kutat, cselekszik és aktívan hozzájárul a jobb eredményekhez.

 boat-3927685_1920.jpg

A lényeg tehát a következő:

A kutatások szerint:

Igen, tanulható és fejleszthető

és ezek az emberek:

realista-optimisták: azaz nem söpörnek semmit a szőnyeg alá, szembenéznek a válsággal, de bíznak a jó kimenetelben

ezért a ‘jó kimenetelért’ aktívan cselekszenek, információt gyűjtenek és egyéni felelősséget vállalnak

az adott helyzetre kihívásként tekintenek és képesek benne meglátni egy önmagukon túlmutató ‘célt’

 

Ha kérdésed, kommented van, könyörgöm magadban ne tartsd, dobj ide egy komment, írj a blog Facebook oldalára, küldj faxot (hahhahhahaha) vagy emilt a hellokarrierista@gmail.com címre!

hk_logo_eps_1.jpg

 

 

 

 

Te mennyire stresszelsz a munkahelyeden?

ezeket a kérdéseket tedd fel magadnak

Határidők, visszadobott expense reportok, közelgő éves értékelés, lefagyott excel, kiürült kávéautomata, felesleges meetingek, rosszindulatú pletykák, el nem nyert új pozik, elviselhetetlen kollégák, egészségtelen munkahelyi kultúra.

Számos stresszor, ami szembejöhet a laza 8 órácskád alatt és bizony szembe is jön, néha úgy érzed, hogy CSAK veled és CSAK azért, hogy az egyébként egészen normális vérnyomásodat/vércukrodat az egekbe emelje, de a másodperc tört része alatt és lehetőleg annyira, hogy a nap teljes hátralévő részében benne is ragadj ebben az áldott állapotban. :D

Na de elég volt! Sokszor észre sem vesszük, hogy éppen be vagyunk feszülve, pedig a stressz nem ellenség. Leendő stresszmenedzsment trénerként, business coachként, autoimmun betegként és magánemberként is az a célom, hogy megmutassam, hogyan változtasd meg a stresszhez való hozzáállásodat.

laptop-3087585_1920.jpg

Még egyszer: a stressz nem ellenség, hanem annak a jele, hogy van ott valami, amivel foglalkoznod kell. Viszont azt nem úszod meg, igenis foglalkoznod kell vele, különben jönnek a krónikus stressz  jelei, a betegségek, a kiégés, a minden.

Persze ahhoz, hogy valamit kezelni tudjunk, először is.. észre kell vennünk. Tudatosítanunk magunkban, sőt, még jobb, ha többé-kevésbé egzakt módon (haha, mármint.. mi egzakt a lelkünkben? semmi.. de azért mégis érdemes) megmérni, megfigyelni és egyből nem eszköztelenül állunk a nyomással szemben, hanem tudunk válogatni a számunkra és az adott szitura szabott relaxációs technikához, bármihez, amivel csökkenteni tudjuk a stresszt vagy növelni a rezilienciánkat, azaz a lelki ellenállóképességünket.

 

A következő kérdések őszinte megválaszolása egészen jó képet adhat arról, mennyire is stresszes a munkahelyed/pozíciód. A következő bejegyzésben pedig megnézzük, mik a legtipikusabb forrásai a nyomásnak és hogy mit is tehetünk ellenük.

 

1. Milyen gyakran követelik meg tőled, hogy extrém sokat dolgozz? (havi, éves zárások, leltárak stb)

2. Milyen gyakran kell nagyon rövid idő alatt/időre befejezned valamit?

3. Milyen gyakran kérnek tőled egymásnak ellent mondó feladatokat, rangban egyenlő emberek?

4. Milyen gyakran tudod a munkád során a megszerzett tapasztalataidat használni?

5. Milyen gyakran tudod a munkád során a tanulmányaid során felszedett tudást használni?

6. Milyen gyakran érzed azt, hogy az igazi erősségeidet (jellembeli) tudod használni?

7. Milyen gyakran egyértelmű, hogy mi a feladatod és hogyan priorizálj?

8. Milyen gyakran egyértelmű, hogy mi pontosan az elvárás feléd?

9. Milyen gyakran érzed azt, hogy ha elakadsz, van kihez fordulnod?

10. Milyen gyakran érzed azt, hogy támogató közegben dolgozol (közvetlen csapat és egész vállalat)?

 

Ha több kérdésen is cinikusan és hangosan felröhögtél, legyintettél egyet vagy éppen elborult aggyal fröcsögve üvöltötted, hogy SOHA/MINDIG B..MEG.. Hát...akkor ott van egy kis dolgod. A saját érdekedben.

Bármilyen kérdés, ötlet, komment esetén plíz ne fogd vissza magad, írj ide, a blog Facebook oldalára vagy a hellokarrierista@gmail.com címre. Ha pedig nehezen birkózol meg a rád nehezedő stresszel, fordulj hozzám bizalommal!

 

hk_logo_eps_1.jpg

 

A stressz hatása az egészségünkre

4 módszer, hogy ne nyírjon ki a krónikus stressz!

 "Hosszú ideig, évekig hittem (akartam hinni), hogy baromi hatékony vagyok. Heti 45-55 óra munka, a csapatom vezetése, folyamatos továbbtanulás, egyik vizsga a másik után, nagymuti kórházban, persze őt is látogatjuk heti 2x, persze a feszkót sporttal jól le lehet vezetni, és ha már sport, miért is ne egyből három, azaz triatlon, ha már triatlon, mindemellett miért is ne kezdjek el egy féltávú ironmanre készülni, szombat reggelenként Velencei-tó körbefutás, a kutya autoimmun beteg, úgyhogy hetente kétszer hematológia központ, mellette ja igen, NEM mellékesen, itt a családom, a barátaim, ja igen, ez már tényleg sok, úgyhogy meditálni is muszáj és jógázni, na reggel 5től fél6ig az pont belefér, mellette persze a coaching ügyfeleimet sem hanyagolhatom el, hiszen imádom csinálni. Ha pedig valamit szeretek csinálni, márpedig én szeretek dolgozni, coacholni, sportolni, meditálni és tanulni is, akkor az nem lehet stresszes, nem igaz?

33ld51.jpg

Aztán jöttek a panaszok. Epegörcs, IBS, puffadás. Jé, milyen gyakran vagyok náthás. Hasi görcsök. Diszkomfort. Persze sosem ANNYIRA vészesen. Éveken keresztül. Hónapokig semmi panasz, aztán egy öt hetes, nagyon durva intenzív időszak után... Honvéd sürgősségi, 3 gasztrós doki, 2 dietetikus után egy máig nem biztos és végleges diagnózis: krónikus vastagbélgyulladás. F*sza." Ismerős? Remélem nem. És maradjon is így.

Sokunk számára azonban már csak ilyen kis aljas mumus ez a stressz. Mert megfoghatatlan, nehezen mérhető, még nehezebben köthető konkrét betegségek tüneteihez, olyan, mint egy dementor a Harry Potterből. Hiába tudunk róla, ismerjük, UNJUK, mindent ráfogunk, mindent is, de igazából komolyan nem vesszük. Amíg egyszer aztán akkora pofont kapsz tőle, hogy a magas vérnyomás/autoimmun/IR/hormonproblémák stb. adja a másikat.

Ugyanis hajtjuk, csináljuk, erősek vagyunk, ugyan már, egy kis hasfájásba/akármibe még senki nem halt bele, itt vannak az elvárások, nemcsak mások részéről, hanem a saját magunkkal szemben támasztottak is és hát amúgy is, iszod reggelente a citromos vizet és szeded a multivitamint 3 hete, sőt mintha a Calm appot is letöltötted volna már egyszer, bár ki még sose próbáltad, mindegy, az segít.

Kivéve, hogy nem. Nem segít, nem mindig segít vagy nem segít eléggé. Egészen addig, amíg komolyan nem veszed. És könyörgöm: vedd komolyan.

Persze sosem fogod tudni, sőt nem is kell a nyomást száműzni az életedből. A stressz kis mértékben/néha inspirál, kreativitásra késztet, jobb teljesítményre sarkall. A gond akkor van, ha a stressz, még ha "csak" közepes mértékű is, de folyamatosan lúgozza ki az energiát az életedből és krónikussá válik.

pexels-photo-313690.jpeg

A krónikus stressz ugyanis három szinten is hatással lesz az egészségedre:

 1. egyszerűen lefárasztja, kiszipolyozza a test energikészleteit, enerválttá tesz, alvászavarokhoz vezet

 2. direkt is gyengíti az immunrendszert (növeli a szervezetben lévő gyulladást, autoimmun betegségeket lobbanthat be, rontja a memóriát, IR, az állandóan emelkedett vérnyomás hajlamosít stroke-ra és egyéb szívbetegségekre)

 3. elősegíti az egészségtelen szokásokba való menekülést (komfort kaja, cigi) kialakítását. A stresszevés azonban nem CSAK mohóság és jellemhiba – SZÍVESEN :D -a stresszes helyzetben a test által termelt kortizol hormon ugyanis (ahhoz, hogy kellő mértékű vércukorral tudja ellátni az izmokat a fighthoz vagy flighthoz) fokozza az étvágyat, ráadásul kifejezetten a zsíros és cukros kajákra.

 

Kutatások ezrei bizonyítják a fenti állításokat (és akkor még nem beszéltünk a stressz time managementre és kiégésre, általában a hatékonyságra gyakorolt hatásairól, "csak" az egészségről), ezért a következőre szeretnélek Titeket bátorítani: a krónikus stressznek elementáris ereje tud lenni, ha tagadjuk vagy félvállról vesszük, évente két hét szabi pedig nem lesz elég, hogy az időközben csodás, óriási kakikupaccá nőtt stressz-batyunkat ledolgozzuk, annál több kell hozzá: stratégia. Jól működő, személyre szabott szokásokrendszer, ami NEKED, a Te életkörülményeid és személyiséged figyelembe vételével segít megelőzni vagy akár visszafordítani a stressz okozta károkat.

A stressz kezelésének csillió módja van, nézzünk néhány példát, hadd osszam meg veletek azt a néhányat, amit minden áldott nap, mostmár hónapok, néhányat évek óta csinálok és személyesen tudok garanciát adni arra, hogy működnek. :) Az összes hatékonyságát alátámasztja a tudomány, semmi spirituális vudu cucc nincs benne, szemezgess, kísérletezz és szeresd magad annyira, hogy minden nap teszel azért, hogy megelőzd a bajt. A test és elme közvetlenül és folyamatosan kommunikál egymással, ha forgatjuk miatta a szemünket, ha nem.

 

1. Légzésmeditáció

Próbáld ki a következő, nagyon egyszerű, ún 3-4-7 légzéstechnikát: 3 ütemen keresztül belégzés, 4 ütemen keresztül benn tartás, majd kifújás (igen, kitaláltad :D) 7 ütemen át. A nyugodt, hasi légzés egyszerű, bármikor, bárhol, észrevétlenül gyakorolható, különösen, mielőtt ráborítod Ágotára az asztalt az irodában, javasolt néhány karikát csinálni ebből a gyakorlatból. Több embert mentett ez már meg a haragomtól, mint amennyit be merek vallani. :D

2. Jóga / nyújtás

Működik. A légzés a klasszikus jógának szerves része, de egy mezei, kellemes, 10 perces nyújtással is növeled a testtudatosságod, jót teszel a megrövidült, befeszült izmaidnak. Irány a jutyúb!

3. Futás / séta

Akár partnerrel, akár egyedül, akár a kutyával, akár HIIT edzés, akár light kocogás, akár csak jóleső séta - a sport azáltal, hogy fizikailag nagyon hasonló hatással van a testre, mint a tényleges, "rossz" stressz (azaz kortizolt és noradrenalint szabadít fel), DE mindezt sikerélmény, és dopamin mellett teszi, segít reziliensebbé tenni a nyomással szemben. Én, mióta az egészségem nem engedi az intenzív edzést, a kutyával való amúgy is kötelező reggeli pisikaki sétát bővítettem ki 40 perces lassú kocogásra, amivel egyrészt őt is egész napra kinyírom, másrészt nekem is igazi mindful, 40 percnyi én-időt jelent.

4. Írás

Stressznapló, hálanapló, "napi 3 jó dolog" napló, napló-napló - mindegy. Azzal, hogy kiírod magadból (szó szerint) az éppen benned lévő érzéseket, gondolatokat, azonnal új perspektívába kerülnek - egy lépéssel távolabb kerülsz tőlük és talán könnyebb más szemmel, megoldásfókuszúan rájuk nézni.

Imádom Selye János gondolatát: "Nem a stressz öl meg, hanem ahogy reagálsz rá."

Ha bármilyen kérdésed vagy kommented lenne, nehogy magadba fojtsd, megtalálsz a Facsén vagy írhatsz a hellokarrierista@gmail.com-ra, esetleg küldj faxot a.. haha :D

Ha pedig összetűzésed akad a stresszel és szeretnéd kezedbe venni az irányítást egy stresszmenedzsmentre és rezilienciára szakosodott business coach és leendő diplomás stressz menedzsment tréner (aka én) segítségével, ne habozz, írj/csörögj!

hk_logo_eps_1.jpg