2017. júl 17.

5 szuper tipp a CV-dhez

írta: Hellokarrierista
5 szuper tipp a CV-dhez

Tudtátok, hogy a professzionális CV fogalmát Leonardo da Vinci nevéhez köthetjük, 1482-től? Az első hivatalos guide pedig 1984-ben jelent meg arról, hogyan írjunk önéletrajzot?

Nem is olyan nagyon régen még a narratív önéletrajzok hódítottak, szép kerek mondatostul, az akkori elvárásoknak megfelelően. Úgy 8-10 éve legtöbben már Europass formátummal - szigorúan Word-ben megírva- támadtuk a munkáltatókat (úristen, de utáltam). Majd az elmúlt évek trendjeinek megfelelően már mindent szabad és annak az ellenkezőjét is, így teret hódítottak a one-pagerek és a Corel Drawban hackelt -de kétségkívül szemet gyönyörködtető- csodaszívík. Hosszú utat jártunk be da Vinci-től a Youtube-on közzétett videó CV-kig.

Az igazi #hellokarrierista persze árgus szemekkel követi a nemzetközi és hazai trendeket is ezért összeszedtem Nektek néhány megfontolandó CV tippet.

 stocksnap_b5rv44m0dn.jpg

 

  1. Felejtsd el a one-pagert!

A Monster.com friss kutatása szerint (itt még útmutatást is kapunk) bár egy ideig hype volt, nem érdemes 15-20 évnyi tapasztalatot megpróbálni belepasszírozni egy egy oldalas cetlibe. Még akkor sem, ha manapság a CV-t inkább egyfajta marketing eszközként használjuk, semmint autobiográfiaként, ennyi információt csak jelentős veszteséggel tudnál egy oldalba zipelni. Nyugodtan mehet a két oldal, sőt, senior-level manager pozícióban, 20+ év tapasztalattal akár a 3 oldal is.

 

  1. LinkedIn profil - URL cím!

Ezzel a témával egy külön bejegyzés foglalkozik (és a jövőben is biztosan fog még!). A CV-dnek legyen ugyanolyan szerves része a LinkedIn profilod címe, mint a telefonszámod. Ugyanígy, ha van honlapod vagy ePortfoliód, azt se rejtegesd, a CV-n a helye!

 

  1. Szabd személyre. Azaz cégre. És pozícióra.

Igen, ez... Sok idő, nem kevés utánajárás, meg különben is már halálosan unod ezt az egész állásvadászosdit, de hidd el, megéri: minden cégnek, minden konkrét állásnak, amire csak benyújtod a pályázatod, ha minimálisan is, de eltérő profilja lesz. Lehet, hogy a te tudásod és tapasztalatod mindegyiknek mindegyik részét lefedi, de érdemes úgy priorizálni impresszív CV-d pontjait, hogy az minél jobban megfeleljen a hirdetésben leírtaknak.

Természetesen nem window-dressingre szeretnélek biztatni, ellenkezőleg. Soha, semmilyen körülmények között ne írj a CV-dbe olyat, ami nem igaz, nem úgy igaz vagy nem teljesen igaz. De a recruiter dolgát megkönnyíted, a saját esélyeidet pedig növeled, ha hajlandó vagy némi extra fáradságra.

 koalafications.jpg

 

  1. Karrierbranding - küldetés - mission statement

Csempéssz az önéletrajzodba egy rövid, de velős állítást, ami frappánsan megfogalmazza, mit nyer veled a cég. Ne a Te célodat írd le elsősorban - az a te dolgod, nem a cégé. A leendő munkáltató arra lesz kíváncsi, hogy az Ő céljaihoz hogyan fogsz tudni majd hozzájárulni.

Gondolj erre úgy, mint egy mini-elevator pitchre.

 

  1. Adj a külcsínre

Apróság, de sokkal professzionálisabb benyomást kelt egy pdf formátumú önéletrajz, mint az eredeti word verzió, és Te is könnyebben ki fogsz szúrni benne esetleges tördelési vagy helyesírási hibát. Mentés másként → pdf! Természetesen ez sem jelenti azt, hogy ragaszkodni kell a word/pdf kombinációhoz, mostmár nemcsak a grafikus designerek kiváltsága igazán kreatív, vizuálisan is vonzó mestermű készítése. Innen például inspirálódhatsz vagy akár használatra kész template-eket is tölthetsz le - ingyen. ..És khmm, tudom, hogy ez már évek óta, meg minden, de, szóval, hogy a comic sans betűtípust továbbra is elfelejtjük. :)

 

Ha kérdésed vagy hozzáfűznivalód van, hagyj komment vagy dobj egy mailt a hellokarrierista@gmail.com-ra! Ha pedig tetszik a blog, keress meg a Facebook-on is, itt.

 

hk_logo_eps.jpg

 

Szólj hozzá

karrier önéletrajz cv hellokarrierista