2017. júl 20.

4 social media hiba, ami az állásodba kerülhet

írta: Hellokarrierista
4 social media hiba, ami az állásodba kerülhet

...de legalábbis fájhat. Eléggé.

Nemrég történt egyik ismerősömmel, hogy egy munkahelyi vita során a fejéhez vágták, hogy „úgyis ku.. annyira ráérsz, egész nap Facebook-on lógsz!” Áucs. Hogy egyébként a kollégája egy teljesen passzív-agresszív, rosszindulatú kis szemétláda volt-e, aki csak kötekedni akart és valójában a szóban forgó vitájuk egyetlen elemének sem volt köze az ismerősöm facebook-os jelenlétéhez? Lehet. Érdekel ez bárkit is? NEM. Ettől függetlenül CSAK rosszul tudott belőle kijönni? Óhh igen. Egyébként okos, aranyos és szorgalmas cimborám buta hibát követett el – és meg is itta a levét.

Nézzük meg közelebbről, pontosan milyen kis malőröket nem szabad az igazi #hellokarrieristának elkövetnie (feltételezve persze, hogy nem pont ez a munkád) :)

 free-shipping-chicken-standing-on-the-font-b-glasses-b-font-canvas-font-b-arts-b.jpg

1.)    (Nagyon) Nem professzionális tartalom/képek

Hogy gond-e az, hogy ha olyan képeket teszel ki (vagy tesznek ki rólad), amin a totális rotty állapotában, unikornis jelmezben leledzve táncolsz a hey macarenára? Csak akkor, ha az adatvédelmi beállításaid nem megfelelőek és ezt nemcsak a baráti/családi köröd látja, hanem a peered, főnököd, beosztottad, neadj’ Isten leendő peered, főnököd, beosztottad. :)  Szerencsére erre találták ki a csoportokat, az említett beállításaidat pedig időről időre egyébként sem árt ellenőrizni.

Ugyanez fokozottan érvényes a Linkedin accountodra. Oda se vegán recepteket, se megmentésre váró cuki kutyákat, se napihoroszkópot ne posztolj – még akkor sem, ha.. nem, akkor sem.

 

2.)    Nem professzionális.. régi képek

Takaríts! Szerettük a főiskolás bulikat. De lehet, hogy a mostani életünkbe, karrierünkbe vagy a saját magunkról alkotott képbe már nosztalgiából sem férnek bele a 2008-as statisztika 2. előadáson készített képek. Amin nyilvánvalóan előző esti ruha van rajtad. Egyik kollégám esetében például emlékszem, nagyon kerekedett a szemem, amikor visszanézve a képeit, láttam, hogy néhány évvel ezelőtt tucatjával posztolt fotókat –nem vicc- döglött galambokról. Mi a…?!?!?!!

 

3.)    Posztolás – munkaidőben


Kedves ismerősöm itt lőtte lábon magát, ezen nincs mit szépíteni. Ha a világ legunalmasabb munkáját végzed is – Téged azért fizetnek, hogy azt a napi 4-8-x órát a munkáddal tölts. Ezért, hacsak nem saját magadnak dolgozol vagy nem pont ez a Te területed: soha ne posztolj/kommentelj/tagelj hivatalos munkaidőben. Pont.

 socialmedia_jet_feature.jpg

4.)    Következetlenség


Ne felejtsd el: a social media jelenléted a személyes márkád szerves része. Annak előnyeivel, hátrányaival, de így van. Még akkor is, ha a követőid köre nagyban különbözik ha a Facebook, Instagram, Twitter vagy Linkedin profilodat nézzük, igazán hiteles kép akkor fog rólad kialakulni, ha a tartalom a különböző platformokon valamennyire harmóniában van.

 

+1.) Nem létező social media

Hacsak nem ilyen pozícióra ácsingózol, azért kétlem, hogy bárhol is azért indulnál hendikeppel, mert „gyanús”, hogy nincs FB oldalad, amit majd a munkáltató/fejvadász jól lekáderezhet az interjú előtt, de egy ütős Linkedin profillal legalábbis biztosan többszörösére növeled annak esélyét, hogy megtaláljanak álmaid állásával. :) Ha szeretnél kicsit elmélyedni a Linkedin tudományában, ajánlom neked ezt a bejegyzést.


Ha bármi észrevételed vagy kérdésed lenne, hagyj komment alább vagy írj a hellokarrierista@gmail.com címre. Ha pedig további hasznosságokat szeretnél nézegetni/olvasgatni, lájkold a #hellokarrierista Facebook oldalát: itt!

...csak ne munkaidőben. :D

hk_logo_eps.jpg

 

Szólj hozzá

munka facebook karrier hellokarrierista