2017. aug 14.

A siker záloga: kis szokások, nagy célok

írta: Hellokarrierista
A siker záloga: kis szokások, nagy célok

...hogy könnyebben elérd, amit szeretnél

Szokáscélok? Célszokások? Nagy célok, kis szokások segítségével? Na most mi van? Hogy jönnek ezek így össze? Vonod fel a szemöldököd, miközben szürcsölöd a szokásos presszódat és közben azon gondolkodsz, mennyire jófej vagy, hogy befejezed ennek a posztnak az olvasását, mielőtt a vezérigazgatói székre irányuló céljaidon tovább dolgozol. Vagy mielőtt beteszel egy mosást, elmész lefutni a szokásos reggeli 5 km-edet, mivel a Wizzair a nyakadon, esetleg leülsz olvasni, akár csak úgy, akár mert idén vizsgázol valamiből.

Amiket felsoroltam, mind célok, szokások, néha különösebb cél nélküli rutin dolgaink, sokszor viszont olyan cselekedet/hozzáállás, amivel egy távolabbi, nemes célt kívánsz elérni.

7e7861a901b0b511349fe053c2d4596433c58c21.png

Nemrég hallgattam egy podcastot arról, hogyan is érhetjük el a szép, SMART (specifikus, mérhető, elérhető, időben meghatározott) góljainkat, ha a hozzájuk vezető utat szépen be tudjuk építeni a napi rutinba.

Hiszen persze, amikor lelki szemeid előtt megjelenik, hogy a mérleg nyelve 10 kilóval kevesebbet mutat, ahogy befutsz a 21 km után, ahogy átveszed a diplomát vagy a szerződésmódosítást az új pozidról, akkor motivált vagy. A motivációd az, ami miatt úgy kezdesz el dolgozni az áhított célért, mintha puskából lőttek volna ki – viszont a szokás segít megtartani az úton, amikor fogyna a lendület.

Cél: félmaraton jövő tavasszal

Szokás: minden héten 3x reggel, meló előtt elszaladok futni (hahaaa), először 30 percet, majd hetente 5 perccel növelem az időt. 12 héttel a verseny előtt pedig végigcsinálok egy félmaratoni edzéstervet.

 coffee-tablet-headphones-work-163187.jpeg

Cél: 8% köré levinni a fluktuációt az osztályodon/csapatodban

Szokás: havi 1-2-1-ok kiírása az összes beosztottadnak, heti team meeting minden hétfőn, megbeszélni a heti teendőket és prioritást, esetleg heti egy ebéd az egész csapattal együtt és betenni mondjuk magadnak hetente egy félórás nagyon titkos meetinget, amikor ellamentálsz az előző hét eseményein, milyen volt a csapat hangulata, volt-e olyan, ami különösen jól –vagy rosszul sült el a héten (na meg persze kérsz magadra egy 360 fokost, ha van rá lehetőség)

Egyébként nagyon érdekes, hogy mindez fordítva is működik. Azaz nemcsak célt lehet szokássá alakítani, hanem szokást is céllá. Lehet, hogy már fél éve jársz kocogni a patak partjára, mikor először eszedbe jut, hogy indulj egy versenyen.. Vagy gyűlnek a laptop „egyéb” mappájában (nem, nem ahol a privát dolgokat tartod) az unalmadban írt novelláid, cikkeid, amikor egyszer csak gyomron vág az érzés, hogy könyvet akarsz írni?

Hát fuss! Írj! Az új szavunk: célszokáscélszo… áhh, hagyjuk, szóval AZ :D

 

És Te? A szokások embere vagy? Vagy szerinted csak bullshit az egész? Írd meg kommentben vagy dobj egy mélt a hellokarrierista@gmail.com emailcímre! Ha tetszik a blog, kérlek dob egy lájkot a Facebook oldalra is!

hk_logo_eps.jpg

Szólj hozzá

munka célok siker karrier business szokások coaching