2017. aug 21.

A személyes pénzügyek 10 aranyszabálya

írta: Hellokarrierista
A személyes pénzügyek 10 aranyszabálya

Olvasd el. Fontold meg. Tartsd be. Mindet. :)

Sokan, sok helyen, sok mindent írtak, papoltak a személyes pénzügyi kultúra fontosságáról - én is (itt). Arról, hogy tény, mindannyian más háttérrel, jövedelemmel, preferenciákkal, élethelyzettel rendelkezünk, van néhány olyan aranyszabály, aminek betartása igenis mindezektől független.

aaeaaqaaaaaaaalqaaaajdc2yjg1ywe3ltk2ntgtngvmms1intc0ltk3yzqwzta1zgiwmw.jpg

Független, mert a mi személyes felelősségvállalásunk, elhatározásunk és bár, hijjjnye, sokszor utáljuk ezt a szót, a fegyelmezettségünktől függ. Azaz a kontrollunk alatt van. Avaaagy, ha jelenleg nem tartjuk be ezeket a szabályokat, előbb-utóbb egyrészt bilibe ér a kezünk (és garantálom, hogy az a bili színültig van a kettes csomag outputjával, ha értitek mire gondolok….), és még csak nem is hibáztathatjuk érte sem az alacsony jövedelmünket, a sz*r gazdaságot, a politikát, a szomszédot, a főnököt de még a bankot sem.

Megmosolyogtató egyébként és önironikusan bevallhatom, nem tudom, Ti hogy vagytok vele, nekem sokat kellett tanulnom és tapasztalnom ahhoz, hogy ezeket úgy igazán megértsem és alkalmazni is tudjam. Bezzeg 80 éves, "vidéki lány", szuperbölcs és dolgos nagymamikám brillírozik ezen a területen (is) és akaratlanul ezen szabályok mentén élte, spórolta és menedzselte végig az életét.

 

stocksnap_8rwpj5q6oz.jpg

 

Gondoltam, hogy írok 1-2 sort minden ponthoz, de rájöttem, hogy TELJESEN felesleges lenne. :) Ezek így tökéletesek, nektek sokkal jobban átlátható, nekem pedig eggyel kevesebb kifogásom marad, hogy összeszedjem magam és elhúzzak futni. Sebaj, keresek másikat, ha bárki aggódott volna. :D

 

  1. Költs kevesebbet, mint amennyit keresel.
  2. Senki sem fog segíteni rajtad, csak magadra számíts!
  3. A legjobb lett volna elkezdeni tegnap, a legrosszabb viszont a "majd holnap”.
  4. Mindig a legnagyobb kamattal rendelkező tartozás kifizetésére fókuszálj először.
  5. Ne hasonlítgasd magad másokhoz. NE.
  6. Amint tudsz, építs fel magadnak egy csinos vésztartalékot.
  7. Diverzifikálj. Ha lehet, jövedelmet is, befektetést pedig mindenképp.
  8. A jövedelem nem egyenesen arányos a vagyonossággal.
  9. Dave Ramsey mondta: „A személyes pénzügyek 20% tudás, 80% hozzáállás.”
  10. Mindent mértékkel.

 

Ha megosztanád véleményed vagy kérdésed a témával kapcsolatban, hagyj komment alább vagy dobj egy mélt a hellokarrierista@gmail.com címre!

hk_logo_eps.jpg

 

Szólj hozzá

siker pénz pénzügy hellokarrierista