2017. sze 11.

3 + 1 tipp a sikeres karrierváltáshoz

írta: Hellokarrierista
3 + 1 tipp a sikeres karrierváltáshoz

Úton az álommunkád felé...

Rengeteget hallani/olvasni híres, hírhedt karrierváltásokról, akiknek szinte varázsütésre lett teljesen új pozija, teljesen új területen és naná, hogy se fizetésből se „rangból” nem kellett visszavennie. Vagy a CFO-ról, aki elment kutyakozmetikusnak/általános iskolai tanárnak/vadakat terelő juhásznak. Sokan saját bizniszt indítanak – ami utána vagy bejön persze vagy nem (reméljük igen ;)). Egyszer egy előadáson hallottam a karrierspagetti kifejezést, miszerint az Y generáció esetében egyre inkább karrierspagettiről beszélhetünk a klasszikus karrierlétra helyett.

Persze a valóságban többször nem így néz ki egy karrierváltás, mint ahányszor igen. Elköteleződést kíván, határozottságot, önismeretet és bizony alkalomadtán annak elfogadását is, hogy az új területen kezdő(bbe)k leszünk és akár a szektor maga sem fizet annyit, amihez szokva vagyunk. Néha pedig szerencse kell.

 

startup-photos.jpg

 

Na de ha megérett benned a gondolat, hogy nemcsak céget válts, hanem kipróbáld magad egy kicsit (vagy nagyon…) új területen, ezekre érdemes figyelned:

 

1. Vedd számba az átvihető készségeidet

Erre érdemes időt szánnod, esetleg coach segítségét kérned. Rengeteg olyan készséged lehet, ami az új területen is értékes és hasznos lesz számodra. A vezetői tapasztalat, a csapatmunkára való képesség, kommunikációs vagy éppen analitikus készségek, anélkül, hogy kliséhegyekbe bocsátkoznánk, a legtöbb szakmában nagy piros pont lesz.

 

 2. Tanulj!

A karrierváltás komoly döntés, hónapok, akár évek is eltelnek, mire az ember rászánja magát, főleg ha „radikálisabb” lépést kíván. A felkészültség persze kulcsfontosságú, aminek része, hogy a lehető legjobban felmérd, milyen konkrét tudás és/vagy végzettség kell az álommunkához. Nyilván, villamosmérnök végzettséggel nem dolgozhatsz pszichológusként, de erős pénzügyi háttérrel, vezetői tapasztalattal értékes lehetsz egy IT tanácsadó cégnek, a pénzügyi modulhoz, ehhez pedig neked sem kell újabb 3-5 évet az iskolapadban tölteni.

 

 3. Kapcsolódj!

A kapcsolatépítés eddig is fontos volt, most viszont tényleg kritikussá válik. :) Van ismerősöd az áhított cégnél/poziban/szakterületen? Írj rájuk, hívd fel őket, kérj tanácsot, referenciát vagy egyenesen segítséget! Nem, nem gáz, nem ciki, semmi ilyesmi. Az emberek szeretnek segíteni, ha pedig van annyi önbizalmad, hogy mersz tanácsot/segítséget kérni, azzal őket is olyan szerepbe helyezed, ami bárkinek jólesik.

 

+1. Légy nyitott!

Minden tapasztalatra, ismerősre, tanfolyamra, ami csak közelebb vihet a célodhoz. Controllerből szeretnél HR generalistává válni? Mit szólnál ahhoz, ha lólépésben haladva, először mondjuk egy HR controlleri pozícióra váltasz? Így a szakmádat nem kell feltenned a polcra porosodni, talán bérben sem kell visszalépned, hiszen expert vagy a területen, de mégis betetted a kis tappancsod a HR területére, ahonnan 1-2 év bizonyítás után könnyen lehet, hogy adódik ragyogó lehetőség, amit megragadhatsz?

 

Ha Te is váltottál már karriert vagy csak érik a gondolat/érzés, oszd meg velünk, hagyj komment vagy írj a hellokarrierista@gmail.com címre!

hk_logo_eps.jpg

Szólj hozzá

karrier karrierváltás hellokarrierista