2018. jan 18.

6 tipp az asszertív érdekérvényesítéshez

írta: Hellokarrierista
6 tipp az asszertív érdekérvényesítéshez

...és kommunikációhoz. És viselkedéshez.

Arról már írtam egyszer, hogy hogyan tudod könnyen felismerni a passzív-agresszív kollégát. Mivel nagyon szerettétek a bejegyzést (több, mint 30 ezren olvastátok el!), gondoltam, érdemes megnézni, mitől lehetünk mi magunk asszertívebbek. Na persze nem mintha feltételezném, hogy akárki is passzív-agresszív, csak tudod, mégis. :) Soseártaz. (Figyeled, milyen passzív-agresszív volt az előző mondat? :D )

pexels-photo-429248.jpg

Mert bizony lehet, hogy -ha nem is durcás kismalac fokozatban- de mi is passzívan, agresszíven vagy passzív agresszíven viselkedünk. Például amikor nagyon nem akaródzik menni a 10 órás meetingre, ezért egy jelzésértékű pár percet késünk róla, amikor megint nem tudunk nemet mondani a héten 800. nyakadba varrt értelmetlen feladatra de egész nap puffogunk csapkodunk. Vagy amikor szeretnél elkezdeni heti 1x focizni járni a fiúkkal de az asszonynak mondani sem mered, mert úgyis vita lesz belőle (Ugye, mert tudsz gondolatot olvasni. Ja, nem.)

Tehát nem kell címeres s*ggfejnek lenni ahhoz, hogy néha rosszabb passzunkban mi is a passzív-agresszív örvénybe kerüljünk, mindannyiunkkal megesik néha, viszont jó tudni, hogy néhány apróbb gondolattal, lépéssel, szokással, trükkel javíthatunk a helyzeten.

 

  • Ne várd el az emberektől, hogy tudjanak a gondolataidban olvasni. Nem tudnak.
  • Ne hidd azt, hogy tudsz az emberek gondolataiban olvasni. Nem tudsz.
  • Használj minél több én-közlést. Érdemes azt a mondatot, hogy „Megint késtél a riporttal!” arra cserélni, hogy „Az, hogy késtél a riporttal, nekem két óra extra munkával jár”. Vagy azt, hogy „Állandóan kontrollálni akarsz.” arra cserélni, hogy „Engem nagyon frusztrál, amikor minden percről be kell számolnom”
    27017098_10214801593575226_1377812953_o.png
  • A kevesebb több. Kedvesen de közvetlenül, egyértelműen próbálj meg kommunikálni. A bullshit mindig bűzlik.
  • Ne felejtsd el: az asszertivitás mindig adott szituációra vonatkozik. Sajnos kerülhetsz olyan helyzetbe, ahol a legjobb döntés agresszíven vagy éppen passzívan fellépni.
  • Ne csak másokhoz próbálj asszertíven közeledni, saját magadhoz is.. Légy türelmes, idővel egyre többször fogod felismerni, hogy éppen olyan szituba keveredtél, ahol bizony gyakorolni lehet az énközlést és nem csak két nap múlva fog az eszedbe jutni, hogy mit kellett volna mondanod. �

 

Ha észrevételed, kérdésed lenne hagyj komment vagy írj a hellokarrierista@gmail.com címre és kérlek addig is lájkold a blog és Pongicartoons Facebook oldalát!

hk_logo_eps.jpg

Szólj hozzá

karrier coaching asszertív hellokarrierista