2018. máj 24.

HOVÁ LETT A PÉNZÜGYI KULTÚRA?

írta: Hellokarrierista
HOVÁ LETT A PÉNZÜGYI KULTÚRA?

konkrét módszer, amivel a tájékozatlanság ELLEN tehetünk

Oké, szóval eredetileg a karrierváltás témakörében szerettem volna írni. Szerettétek ezt a tavaly szeptemberi írást és bőven lenne mit fejtegetni még a témában, de hát mi történt velem a minap.

Szóval én esküszöm erről akartam írni, de akkor megtörtént „Az eset” pünkösdnek hétfőjén, ami mellett nem mehetek el csak úgy. Tehát a történet: gyakran megkeresnek ismerősök/rokonok/kollégák tanácsért. Általában karrier (business coach végzettségem van és a 8-5-ig munkám mellett, amennyire időm engedi, hobbiból szeretem is csinálni) és pénzügy (tudják, hogy értek hozzá, de ami fontos, hogy sokkal fegyelmezettebb és óvatosabb vagyok annál, mint amilyen hozzáértő :D) témában.

adult-agreement-beverage-423368.jpg

Na (még most is nehezebben veszem a levegőt, ha eszembe jut) ezen az ominózus hétőn is ez történt, amikor egy rokonom (őszintén szeretném ezt letagadni, de mutikám visszakézből adná a nyaklevest, amiért megtagadom a távoli kuzint, haha), feltette a kérdést (60+, már nyugdíjas, amúgy cuki hölgyről van szó és bármilyen hihetetlen, nem is teljesen ostoba és számolni is tud, egyszerűen -hiába egyszerű számszakilag a példa- leblokkol a témában):

  • Hallottam a híradóban, hogy gyengül a forint és jól jár, aki most vesz eurót, nem nyáron, mit gondolsz, ha vennék X százezer forintért, nem tudom, nyerhetnék rajta valamennyit?

Itt dobtam egy hátast, leizzadtam, kiszaladt a vér az arcomból, instant ősz hajszálak jelentek meg a fejemen és csikorgatni kezdtem a fogaimat, de nagyon távoli, középkorú, a témában nagyon nem jártas kuzin nénjére való tekintettel összeszedtem magam és megkérdeztem:

  • Ha 1 euró 300 forint és Te 1000 eurót szeretnél venni ilyen spekulatív célból, az mennyibe fog neked kerülni?

 

Csönd. Először csak sima csönd, aztán vicces, amolyan „jajjjólvanelégvoltaviccbőlmostmármondd” fajta csönd, majd.. kínzó csönd. Fájó, égető csönd.

És b*szki nem tudta megmondani. Nyilván elbukott a beugró kérdésen, úgyhogy odáig már nem jutottunk el, hogy mikor gyengébb a forint, ha 300 huf 1 eur vagy ha 310, odáig meg végképp nem, hogy ugye van eladási és vételi árfolyam és UGYE nem Musztafánál váltjuk a hasitasiból a valutát, de még egyszer: nem tudta megmondani.

Igazából csak azért írtam ezt le (mert egyrészt még mindig nem ért le teljesen nekem sem, hogy ilyen létezik), hogy mindenkiben tudatosuljon…iszonyat tájékozatlanok az emberek pénzügyi szempontból.

És egy ilyen Marika néni lesz, aki halál jóhiszeműen kiváltja a hitelkártyát, mer az 1%-ot visszatérít minden vásárlásból (jaaaa, hogy figyelni kellene, hogy tűpontosan vissza legyen törlesztve?), és csak hogy nehogy azt higgye bárki is, hogy ez nem érint minden generációt, Marika néni amúgy főiskolát végzett, 24 éves szomszédja, Petike lesz, aki azt gondolja, hogy a 400 bruttó-s fizuból „simán” összespórolja a havi 150 ezres kocsitörlesztőt és Petike 37 éves kollégája lesz az, akinek sikerül a nyakába varrni egy olyan, iszonyat költséges életbiztosítást (ismét: van, amikor nagyon jó választás az életbiztosítás!), amiből kénytelen lesz 3 év múlva kiszállni a váláskor.

Szóval, ha már karrierváltás: rohadjak meg, írok egy könyvet a témáról és elmegyek akárhova a témában trénelni, mert ez tragédia, tényleg, sírvaröhögök (így egybe) a nagyzás, felelőtlenség, tájékozatlanság elképesztő mértékén (reméljük, egyszerre legalább csak az egyik...). És tudjátok, még csak nem is hibáztatom teljes mértékben se Petikét, se Marika nénit, se senkit, hiszen javarészt eszköztelenek vagyunk, nincs egészséges pénzügyi kultúra, sem tájékoztatás, sem tanítás.

Egyetlen egy dolgot szeretnék kérni mindenkitől, akinek van egy Marika nénije vagy aki maga fontos pénzügyi döntést kíván meghozni és ezt nagyon őszintén és szeretetből mondom: GONDOLKOZZ. Olvass utána, tájékozódj, ne higgy el semmit feltétel nélkül.

apple-devices-books-business-572056.jpg

Nem „érteni” kell ahhoz, hogy milyen befektetési alapok vannak, hogyan adózol a tőkejövedelem után, mennyibe fáj előtörleszteni a hitelt lakáskasszából vagy hogy milyen összetevői vannak az prémium magyar állampapír kamatának. Mert én sem értek a vízvezeték-szereléshez, a térdműtétekhez vagy hogy hogyan verjem bele 16 évesek fejébe Arany János önéletrajzát és ez így teljesen rendben is van.

Nem ez a dolgunk. A mi dolgunk "MEGÉRTENI", hogy tudatosan, kíváncsian, a józan paraszti eszünket használva, hosszú távú céljainkat szem előtt tartva, felkészülten vágjunk bele a döntéshozatalba. �

És csak hogy ez az írás legalább picit több legyen az akut panaszáradatnál, belinkelek néhány oldalt/könyvet, ahol szerintem érdemes lehet körülnézni, ha kérdésed van (személyes vélemény, NEM reklám)

 

 

 

BLOGOK

Itt egyből íme egy gyűjtemény az 50 legjobb személyes pénzügy témával foglalkozó blogról

Itt pedig egy másik, 11 oldalt felsorakoztatva

És itt is érdemes lehet körülnézned, a Hello, Karrierstán

 

 

Ps.: a rokont megeskettem, hogy soha semmilyen akciózásba nem kezd, amíg él, anélkül, hogy megkérdezne. :D

 

Ha kedveled a blogot, kérlek dobj egy lájkot a FB oldalunkra is, ahol többek között „hibbant szakemberek” sorozatot és karrier/munka témájú rövid, vicces szösszeneteket is találsz.

hk_logo_eps_1.jpg

Szólj hozzá

blog pénzügyek pénzügy tudatosság coaching személyes pénzügyek businesscoaching hellokarrierista