Karrieristáknak. Neked.

Hello, Karrierista!

HOVÁ LETT A PÉNZÜGYI KULTÚRA?

konkrét módszer, amivel a tájékozatlanság ELLEN tehetünk

2018. május 24. - Hellokarrierista

Oké, szóval eredetileg a karrierváltás témakörében szerettem volna írni. Szerettétek ezt a tavaly szeptemberi írást és bőven lenne mit fejtegetni még a témában, de hát mi történt velem a minap.

Szóval én esküszöm erről akartam írni, de akkor megtörtént „Az eset” pünkösdnek hétfőjén, ami mellett nem mehetek el csak úgy. Tehát a történet: gyakran megkeresnek ismerősök/rokonok/kollégák tanácsért. Általában karrier (business coach végzettségem van és a 8-5-ig munkám mellett, amennyire időm engedi, hobbiból szeretem is csinálni) és pénzügy (tudják, hogy értek hozzá, de ami fontos, hogy sokkal fegyelmezettebb és óvatosabb vagyok annál, mint amilyen hozzáértő :D) témában.

adult-agreement-beverage-423368.jpg

Na (még most is nehezebben veszem a levegőt, ha eszembe jut) ezen az ominózus hétőn is ez történt, amikor egy rokonom (őszintén szeretném ezt letagadni, de mutikám visszakézből adná a nyaklevest, amiért megtagadom a távoli kuzint, haha), feltette a kérdést (60+, már nyugdíjas, amúgy cuki hölgyről van szó és bármilyen hihetetlen, nem is teljesen ostoba és számolni is tud, egyszerűen -hiába egyszerű számszakilag a példa- leblokkol a témában):

  • Hallottam a híradóban, hogy gyengül a forint és jól jár, aki most vesz eurót, nem nyáron, mit gondolsz, ha vennék X százezer forintért, nem tudom, nyerhetnék rajta valamennyit?

Itt dobtam egy hátast, leizzadtam, kiszaladt a vér az arcomból, instant ősz hajszálak jelentek meg a fejemen és csikorgatni kezdtem a fogaimat, de nagyon távoli, középkorú, a témában nagyon nem jártas kuzin nénjére való tekintettel összeszedtem magam és megkérdeztem:

  • Ha 1 euró 300 forint és Te 1000 eurót szeretnél venni ilyen spekulatív célból, az mennyibe fog neked kerülni?

 

Csönd. Először csak sima csönd, aztán vicces, amolyan „jajjjólvanelégvoltaviccbőlmostmármondd” fajta csönd, majd.. kínzó csönd. Fájó, égető csönd.

És b*szki nem tudta megmondani. Nyilván elbukott a beugró kérdésen, úgyhogy odáig már nem jutottunk el, hogy mikor gyengébb a forint, ha 300 huf 1 eur vagy ha 310, odáig meg végképp nem, hogy ugye van eladási és vételi árfolyam és UGYE nem Musztafánál váltjuk a hasitasiból a valutát, de még egyszer: nem tudta megmondani.

Igazából csak azért írtam ezt le (mert egyrészt még mindig nem ért le teljesen nekem sem, hogy ilyen létezik), hogy mindenkiben tudatosuljon…iszonyat tájékozatlanok az emberek pénzügyi szempontból.

És egy ilyen Marika néni lesz, aki halál jóhiszeműen kiváltja a hitelkártyát, mer az 1%-ot visszatérít minden vásárlásból (jaaaa, hogy figyelni kellene, hogy tűpontosan vissza legyen törlesztve?), és csak hogy nehogy azt higgye bárki is, hogy ez nem érint minden generációt, Marika néni amúgy főiskolát végzett, 24 éves szomszédja, Petike lesz, aki azt gondolja, hogy a 400 bruttó-s fizuból „simán” összespórolja a havi 150 ezres kocsitörlesztőt és Petike 37 éves kollégája lesz az, akinek sikerül a nyakába varrni egy olyan, iszonyat költséges életbiztosítást (ismét: van, amikor nagyon jó választás az életbiztosítás!), amiből kénytelen lesz 3 év múlva kiszállni a váláskor.

Szóval, ha már karrierváltás: rohadjak meg, írok egy könyvet a témáról és elmegyek akárhova a témában trénelni, mert ez tragédia, tényleg, sírvaröhögök (így egybe) a nagyzás, felelőtlenség, tájékozatlanság elképesztő mértékén (reméljük, egyszerre legalább csak az egyik...). És tudjátok, még csak nem is hibáztatom teljes mértékben se Petikét, se Marika nénit, se senkit, hiszen javarészt eszköztelenek vagyunk, nincs egészséges pénzügyi kultúra, sem tájékoztatás, sem tanítás.

Egyetlen egy dolgot szeretnék kérni mindenkitől, akinek van egy Marika nénije vagy aki maga fontos pénzügyi döntést kíván meghozni és ezt nagyon őszintén és szeretetből mondom: GONDOLKOZZ. Olvass utána, tájékozódj, ne higgy el semmit feltétel nélkül.

apple-devices-books-business-572056.jpg

Nem „érteni” kell ahhoz, hogy milyen befektetési alapok vannak, hogyan adózol a tőkejövedelem után, mennyibe fáj előtörleszteni a hitelt lakáskasszából vagy hogy milyen összetevői vannak az prémium magyar állampapír kamatának. Mert én sem értek a vízvezeték-szereléshez, a térdműtétekhez vagy hogy hogyan verjem bele 16 évesek fejébe Arany János önéletrajzát és ez így teljesen rendben is van.

Nem ez a dolgunk. A mi dolgunk "MEGÉRTENI", hogy tudatosan, kíváncsian, a józan paraszti eszünket használva, hosszú távú céljainkat szem előtt tartva, felkészülten vágjunk bele a döntéshozatalba. �

És csak hogy ez az írás legalább picit több legyen az akut panaszáradatnál, belinkelek néhány oldalt/könyvet, ahol szerintem érdemes lehet körülnézni, ha kérdésed van (személyes vélemény, NEM reklám)

 

 

 

BLOGOK

Itt egyből íme egy gyűjtemény az 50 legjobb személyes pénzügy témával foglalkozó blogról

Itt pedig egy másik, 11 oldalt felsorakoztatva

És itt is érdemes lehet körülnézned, a Hello, Karrierstán

 

 

Ps.: a rokont megeskettem, hogy soha semmilyen akciózásba nem kezd, amíg él, anélkül, hogy megkérdezne. :D

 

Ha kedveled a blogot, kérlek dobj egy lájkot a FB oldalunkra is, ahol többek között „hibbant szakemberek” sorozatot és karrier/munka témájú rövid, vicces szösszeneteket is találsz.

hk_logo_eps_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://hellokarrierista.blog.hu/api/trackback/id/tr2513996810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.06.06. 21:02:11

Az a baj, sokaknak az utána járás annyi, hogy "bemegyek a ótépébe/takarékba*, majd ott megmondják. Meg. De ki? A jutalék érdekel banki alkalmazott....

A különböző ingyenes szolgáltatást nyújtó pénzügyi tanácsadók legtöbbször nem függetlenek még ha annak is mondják magukat (valamelyik alkusz, közvetítő vagy ingatlanos hálózat áll mögötte).

A valóban független és szakértő pénzügyi tanácsadók és cégek pedig az átlag számára megfizethetetlen (nem véletlenül, ezek csak a tehetős nagy halakra vadásznak akik hozzák a lóvét).

*helyettesíthető bármelyik bankkal, pénzintézettel, biztosítóval

IT Knight 2018.06.06. 21:02:17

"iszonyat tájékozatlanok az emberek pénzügyi szempontból"

hát a fenti kérdésed megválaszolásához ráadásul nulla pénzügyi tudás szükséges, sőt, azt sem kell tudni, hogy mi az az euro. Egy darab 300-ba kerül és te 1000-et veszel, majd 310-ért eladod. Kb általános iskolai anyagot feszegeti a kérdés.

KissGecihuszár 2018.06.06. 21:02:29

ááá, hagyd, hagyjuk; ez a mai átlagmagyarja úgy 1 rakás szerencsétlenség, ahogy van! ÉS ebben nemcsak a 70+-os nusinénik, floppybácsik vannak, hanem a mi,azaz a '60-as, '70-es években születettek,de a '80-asévek eleji, közepi generációért sem merem tűzbe tenni a kezem, akik de facto már nem a számosak által könnypárás szemmel, negédes gügyögéssel "békeidőnek" titulált kádárérában eszméltek, lettek úgymond "emberré". Jómagam is a bankszférában edződött a 2000-es években, először mint lakóóósági hitel és hitelkártya "tanácsadó", majd miután az idegrendszeremre, általános mentális állapotomra súlyos, irrerverzibilis folyamatot pakolt a retail szféra, szépen átnyergeltem a KKV mobilbankári létre, mely máig számos szép emlékkel biztosít arról, hogy igencsak jól döntöttem. Lehet, hogy bántó leszek, de én ex catedra kijelentem, hogy semmi esélyt nem látok így a piacgazdaságra történt átállás óta eltelt 28 év tükrében arra, hogy belátható időn belül ha nem is 180 fokkal, de legalább 90-el forduljon legalább a középfokú végzettségűek pénzügyi tájékozottsági szintje, a pénzügyi kultúra legalább nyomokban megjelenjen széles néprétegek életében, mielőtt döntenek pl egy, az életüket akár hosszú évtizedekre meghatározó ingatlanalapú jelzáloghitel felrántása, vagy épp egy autóleasing konstrukció elindítása előtt, hogy most az egyéb, nettó lehúzás fogyasztási hitelkonstrukcióról ne is beszéljek!
Aztán itt van az időskori ELŐGONDOSKODÁS, ilyen meg olyan formája, mert hogy a mi generációnknak már nyög (nyug az már lassan most sincs sokak számára) díja sem lesz, legábbis az állami felosztó&kirovó rendszerből, nos az tutifix! Pedig a '70-es évektől születetteknek kötelező volt anno '97-ben belépni a MaNYUP rendszer kötelező ágába és az esetek legtöbbjénél a kötelező ággal jött 2 in 1 konstrukcióban az önkéntes ág is, amiben sokkal jobb hozamokkal lehetett mindenkor, tehát manapság is megforgatni a hó mint hó benyomatott dellát, tehát innét igen jó eséllyel kaphatunk majd nyugdíjat, ami mondjuk egy átlagos, tehát 15-20 rugó közti havi megtakarítás esetén azért nem lesz zavarbaejtően magas, viszont egy kalkulálható, stabil hó mint hó jövedelmet fog biztosítani a nyugger időszakra, már ha ezt egyáltalán a mi generációnk jelentős számban megéri?!

Thomas Dantes 2018.06.06. 21:02:32

Miért vesz fel valaki 150 ezres autóhitelt? Ha 5 évig akarja fizetni az 9 millió, ha 10 évig 18 millió.

Minek vesz valaki ilyen drága új kocsit?

Pilotax 2018.06.06. 21:03:17

"Mert én sem értek a vízvezeték-szereléshez, a térdműtétekhez vagy hogy hogyan verjem bele 16 évesek fejébe Arany János önéletrajzát és ez így teljesen rendben is van."
Miért is van ez így rendben?!

A pénzügy is egy szakma, ha a szakma nem bonyolítaná szándékosan agyon jogi csűrcsavarokkal megspékelve a pénzügyi mondanivalóját - hogy minél több embert megvezethessen - elég lenne némi alapfokú számtani ismeret is a felsorolt dolgok megértéséhez. Nem szakmai szinten de a hétköznapi pénzkezelő szintjén.
A pénz mindenhol jelen van, de azért nem baj ha értesz a vízvezeték szereléshez is egy kicsit, a kertészkedéshez is egy kicsit, mert abból lesz az érték a pénzből önmagában soha nem lesz érték az a termelésből keletkezik - no meg a pénzügyi spekulánsok nem tisztességes műveleteiből - , az okításhoz sem baj ha konyítasz a neveletlen nebulóid kezelésekor. A pénz forgatása csak manipuláció, annak birtoklásával lehet másokat arra kényszeríteni, hogy a megtermelt javakból a pénztulajdonosnak -érdemein és értékén felül -minél többet adjon.
Tudom, hogy nem feltétlenül igaz, de nekem mégis van egy olyan érzésem, hogy csak azért találnak ki minél bonyolultabb pénzügyi konstrukciókat, értékpapírokat, hogy minél érthetetlenebbé tegyék a pénzügyek tőke, kamat, futamidő alapfogalmainak működését,.

Grumike 2018.06.06. 21:03:35

Troll ON
Kicsit (kevesebb zárójellel) jobb lenne (az írás) ha a beharangozóról szólna. (Véleményem szerint. Ez nem reklám)
(Troll OFF)

RHalacska 2018.06.06. 21:03:49

Juj! Azt akarod, hogy gondolkodjanak az emberek! Ez ellentétes a mai világtrendekkel. Na félre a viccet, én is ezzel küzdök, lásd devizahitelválságnál hiába magyaráztam, hogy a 156 Ftos CHF nem jó hosszú távon, mert250 nél sokat kell majd visszafizetni, kiröhögtek.... Nekem nem vitte a bank a lakásomat

VT Man 2018.06.06. 21:04:05

"Petike lesz, aki azt gondolja, hogy a 400 bruttó-s fizuból „simán” összespórolja a havi 150 ezres kocsitörlesztőt"

Petike gondolhatja, de azert fizet a banknak a hitelbiralatert, hogy a bank okosabb legyen.

Elvegre penzugyi szakemberek vannak a banknal, akik majd eldontik, hogy marpedig 400 bruttora nem jar olyan hitel, aminek havi 150 ezer a torlesztoje.

Visceroid 2018.06.06. 21:04:18

"HOVÁ LETT A PÉNZÜGYI KULTÚRA?"

Eltűnt a süllyesztőben, mint a forint.

szepipiktor 2018.06.06. 21:04:20

Hova tűnt a kultúra?
Például hogy nem cenzúrázzuk mások véleményét...

teéjesenmindegy 2018.06.06. 21:04:22

És mi a vége a történetnek? Megesketted, hogy ne csináljon semmit mielőtt kérdez. Amikor kérdezett, akkor nem válaszoltál neki, hanem írtál egy posztot, hogy milyen hülye.

Szerinted, ha 2 hete 310 volt az euro, most 320 per pillanat, akkor nem nyert volna semmit, ha vesz ezret?

Nancsibacsi 2018.06.06. 21:04:31

Nyilván érdemes gondolkozni mikor az ember valami mellett több évre elkötelezi magát, de azért mert valaki sosem vág bele semmibe - mivel kockázatos - még nem lesz okos. Mivel aki nem kockáztat, az sose fog semmit se nyerni.
Pl. eur vásárlás helyett vegyen a néni termőföldet. Hogy annyiért nem adnak? Dehogy nem. Nekem is van valami kicsi, amit bérel a "TSZ", és kapok belőle évi 100 ezret. Van aki ennyit se. Ha kifizeti 10 évi bevételt, akkor lesz aki eladja neki, és lesz egy 10%-os hozamú befektetése, amitől stabilabbat a világon nem találsz.

Berelhetoreklamfelulet 2018.06.06. 21:04:48

400.000 bruttó az 266.000 nettó, azaz még alap esetben is lazán kitudja fizetni a havi 150k-s auto törlesztőt, ha még a szüleinél is lakik, akkor még emellé félre is tud tenni 116k-t havonta.

Ha 400.000 bruttót keres, 5 gyerekkel, 5kedvezményesen eltartottal, akiket egyedül nevel, akkor havi 479.000-et kap, amiből 3 ilyen törlesztőt kifizet.

Vagy csak ha simán katázza a 400k bruttót, máris 350k-t kap készhez, amiből a 150k még lazán vállalható.

Szal ez a példád (így) nem állta meg a helyét. 300k bruttó mellett már igaz(abb) lenne a példa....

n3spr3ss0 2018.06.06. 21:04:51

Szerintem a magyar polgár javíthatatlanul buta ha pénzről (meg politikáról) van szó.Lásd devizahitel, most meg a CSOK.A lényeg neki hogy hírtelen a kezébe kapjon pár milliót,ami inflálódik mire megkapja,arról viszont fogalma sincs hogy fogja törleszteni. Elég egy rendesebb influenza, vagy egy könnyelmű nyári nyaralás, és borul minden.

kommentes nikk 2018.06.06. 21:04:57

Cenzúrázott blogot nem olvasok.

Trisi · www.alphawing.hu 2018.06.06. 21:05:02

A portfolio.hu -val azért erősen vigyázva kell bánni mint "hiteles" forrás. Nagyon durva blődségeket tudnak leírni és erős csúsztatásokkal ha valamit el akarnak adni egy szponzorált cikkben.

Amúgy a jelenség tényleg létezik, főleg a nagyon olcsó hitelkártyás móka menő, mert gyorsan kézben van a kártya és kiszállni belőle rémesen drága.

Macskond 2018.06.06. 21:05:14

Hmm. Mi a gond Petikével?
400 bruttóból marad neki 266 nettó. Ebből azért bőven kijön 150 törlesztő. :-)
Még marad is benyára 116.
24 évesen még úgy is a szomszédban lakó anyjánál él... :-) Koszt kvártély adott.
40 éves fejjel nem túl ésszerűnek tűnő költés, de 24 évesen ez egész máshogy látszik.
Szóval én nem törnék mindjárt pálcát Petike felett.

Jack__Bauer 2018.06.06. 21:05:19

Par evvel ezelott, mikor az euro arfolyam 300 es 310, majd 310 es 320 kozott vonatozott par havonta benezve az egyik illetve a masik “veglethez” a bankszamlan tartott megtakaritasaimat felvettem (postan(!), mert a szamlavezeto bankomnal a postai kp. felvetel fix dijas volt, szemben a banki penztarral, ahol szazalekos jutalek volt), majd “Musztafanal” a kis koruti valtojaban adtam-vettem az epp aktualis kozeparfolyamhoz kepest kb. 0.4-1 HUF/EUR (!) elteressel 12000 majd 15000 EURt, a telefonon kialkudott arfolyamon. Papir nelkul, tranzakcios ado nelkul. Egy-egy valtasnal 70-80 ezer forintot kerestem, mindezt nehany havonta. Csak turelmesnek kellett lenni, es megvarni az arfolyam kedvezo alakulasat.
Bankbetetben ezalatt az ido alatt jo, ha 10000 forint osszejott volna, minusz kamatado.
A banki valtasi arfolyamokat meg azota se ertem. Ha “Musztafa” a koruti valtojaban a turistaknak, papirozva 2-3 forintos arressel adja-veszi az eurot (telefonon, papir nelkul meg sokkal kisebb arres mellett), akkor a bankok hogy a viharba kerhetnek/adhatnak sokszor 10-15 forinttal is az euroert??

Boar. 2018.06.06. 21:05:27

Petikének a bruttó négyszázból a százötvenes autórészlet után marad cirka százhúszezer forintja.
Nagyon sokan ennyiből élnek...
Petike nem fog megélni mert a kocsival járni is kell, nem azért vette, hogy a garázsban álljon, de matematikailag működik a dolog.

Homeoffice 2018.06.06. 21:05:31

Devizahitel :) Folyószámlahitel :), AMEX :),

Professzore · http://ekonyvolvaso.blog.hu 2018.06.06. 21:05:42

Én írtam erről egy könyvet...
Nem fekete-fehér a dolog, de így jobban átmegy. Mindenhol van baj, mindenhol van felelősség és minden hol van felörlő pusztulás mindezek miatt.
Bármilyen javítás ezen óriási dolog.

Egy Hun Hunniából 2018.06.06. 21:05:53

Az bis sokat ront a helyzeten, hogy rengeteg a mesemondó (pl. kikor olcsó az euro vesuek, mikor drága eledom és megélek belóle. A sztori lehet(ne) igaz is, de nem 1000 euroval és/agy nem évente egyszer elkövetve) De ahhoz az iskolát régen látott tovarisok és tovarisnyák (akik iskolába járáskor is inkább átlapították a macerás dolgokat!) rég rá kellet volna jöjjenek, NINCS MEGÚSZÁS! Vagy igencsak sokba kerül!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2018.06.06. 21:06:00

Jobb helyeken hitelkártyákra direkt debit van, vagyis csoportos beszedés, ergo nem kell aggódni , hogy időben vissza legyen fizetve, mert automatikus .

mbazs 2018.06.06. 21:06:05

Hát igen, jogos... Sajnos én is elég süket vagyok a pénzügyekhez, de azért utánanézek olyasminek, amihez nem értek, vagy megkérdezek egy, a témában jártasabb embert.

johnny55 2018.06.06. 21:06:20

jó a téma, csak azt rossz olvasni, hogy mennyire lenézed azt, aki "butább" nálad. Ha ez a blog segítség akar lenni, és nem egy öncélú, önfényező, exchibicionista platform, akkor lehet hogy ezen változtatnod kellene. még a fejem is megfájdult, ahogy olvastam.

paráznabillegető 2018.06.06. 21:06:52

akiknek írod ezt, biz sohse fogják elolvasni.
én meg vonom vállamat...
e.

IdomitottFoka 2018.08.13. 16:31:38

Így visszatekintve nem lett volna olyan rossz vétel az az euró 300-on, nem igaz?