2019. aug 01.

Te mennyire stresszelsz a munkahelyeden?

írta: Hellokarrierista
Te mennyire stresszelsz a munkahelyeden?

ezeket a kérdéseket tedd fel magadnak

Határidők, visszadobott expense reportok, közelgő éves értékelés, lefagyott excel, kiürült kávéautomata, felesleges meetingek, rosszindulatú pletykák, el nem nyert új pozik, elviselhetetlen kollégák, egészségtelen munkahelyi kultúra.

Számos stresszor, ami szembejöhet a laza 8 órácskád alatt és bizony szembe is jön, néha úgy érzed, hogy CSAK veled és CSAK azért, hogy az egyébként egészen normális vérnyomásodat/vércukrodat az egekbe emelje, de a másodperc tört része alatt és lehetőleg annyira, hogy a nap teljes hátralévő részében benne is ragadj ebben az áldott állapotban. :D

Na de elég volt! Sokszor észre sem vesszük, hogy éppen be vagyunk feszülve, pedig a stressz nem ellenség. Leendő stresszmenedzsment trénerként, business coachként, autoimmun betegként és magánemberként is az a célom, hogy megmutassam, hogyan változtasd meg a stresszhez való hozzáállásodat.

laptop-3087585_1920.jpg

Még egyszer: a stressz nem ellenség, hanem annak a jele, hogy van ott valami, amivel foglalkoznod kell. Viszont azt nem úszod meg, igenis foglalkoznod kell vele, különben jönnek a krónikus stressz  jelei, a betegségek, a kiégés, a minden.

Persze ahhoz, hogy valamit kezelni tudjunk, először is.. észre kell vennünk. Tudatosítanunk magunkban, sőt, még jobb, ha többé-kevésbé egzakt módon (haha, mármint.. mi egzakt a lelkünkben? semmi.. de azért mégis érdemes) megmérni, megfigyelni és egyből nem eszköztelenül állunk a nyomással szemben, hanem tudunk válogatni a számunkra és az adott szitura szabott relaxációs technikához, bármihez, amivel csökkenteni tudjuk a stresszt vagy növelni a rezilienciánkat, azaz a lelki ellenállóképességünket.

 

A következő kérdések őszinte megválaszolása egészen jó képet adhat arról, mennyire is stresszes a munkahelyed/pozíciód. A következő bejegyzésben pedig megnézzük, mik a legtipikusabb forrásai a nyomásnak és hogy mit is tehetünk ellenük.

 

1. Milyen gyakran követelik meg tőled, hogy extrém sokat dolgozz? (havi, éves zárások, leltárak stb)

2. Milyen gyakran kell nagyon rövid idő alatt/időre befejezned valamit?

3. Milyen gyakran kérnek tőled egymásnak ellent mondó feladatokat, rangban egyenlő emberek?

4. Milyen gyakran tudod a munkád során a megszerzett tapasztalataidat használni?

5. Milyen gyakran tudod a munkád során a tanulmányaid során felszedett tudást használni?

6. Milyen gyakran érzed azt, hogy az igazi erősségeidet (jellembeli) tudod használni?

7. Milyen gyakran egyértelmű, hogy mi a feladatod és hogyan priorizálj?

8. Milyen gyakran egyértelmű, hogy mi pontosan az elvárás feléd?

9. Milyen gyakran érzed azt, hogy ha elakadsz, van kihez fordulnod?

10. Milyen gyakran érzed azt, hogy támogató közegben dolgozol (közvetlen csapat és egész vállalat)?

 

Ha több kérdésen is cinikusan és hangosan felröhögtél, legyintettél egyet vagy éppen elborult aggyal fröcsögve üvöltötted, hogy SOHA/MINDIG B..MEG.. Hát...akkor ott van egy kis dolgod. A saját érdekedben.

Bármilyen kérdés, ötlet, komment esetén plíz ne fogd vissza magad, írj ide, a blog Facebook oldalára vagy a hellokarrierista@gmail.com címre. Ha pedig nehezen birkózol meg a rád nehezedő stresszel, fordulj hozzám bizalommal!

 

hk_logo_eps_1.jpg

 

Szólj hozzá

munka karrier pszichológia munkahely businesscoaching hellokarrierista