2018. aug 02.

Így győzöd le a döntési paralízist

írta: Hellokarrierista
Így győzöd le a döntési paralízist

FOBO - a legjobb lehetőségtől való félelem avagy "legjobb" döntés vs "elég jó" döntés

Minden áldott nap döntések ezreit hozzuk meg. Jelentékteleneket, fontosakat, mindennaposokat, életedben egyszer előfordulókat. Mit egyél (állítólag csak a kajához kapcsolódó döntések száma egy nap meghaladja a 200-at), mit mondj a meetingen, ha betalálnak valami baromsággal, aludhat-e a gyerek köztetek az ágyban, leviszed-e a kutyát esőben, megiszod-e azt a 4. felest, tegyél-e kávét a céges kávéfőzőbe vagy sunnyogj el, mintha nem nálad fogyott volna ki (válasz: igen, tegyél :D), beadd-e a válókeresetet, hova temesd édesapádat, belemenj-e a kemóba, ha úgy adódik, melyik kiskutyát válaszd az alomból, felmondj-e a munkahelyeden, megpályázd-e AZT a pozit. Ja és vagy 42 féle rohadt sampon, amiből választani kéne. Érted, negyvenkettő.

choices-decision-doors-277615.jpg

Rengeteg, tényleg nagyon különböző döntési helyzet és lehetséges kimenetel. Éééés választási lehetőség. Lenne még mindig a Wu2 sampon, megvennéd azt és kész. Nem léptél volna félre a tavalyi céges karácsonyi bulin, nem érne bilibe a kezed, hogy elválj-e vagy vele sem lesz jobb.

Tehát itt vagyunk, döntési helyzetben, ami igen hamar döntési kényszerré válik, Te pedig rástresszelsz, bestresszelsz és elkezdesz azon parázni, hogy de vajon mikor hozod meg a legjobb döntést. Mondanám, hogy X vagy Y, de az abc összes betűje nem elég a legtöbb helyzetünkben felmerülő opciók felsorakoztatására. Jó dolgunk van, ám rájövünk, hogy a túl sok -esetenként túl sok jó- lehetőség bénító hatású. Mert hogy nem lett volna-e jobb a MÁSIKAT vagy valamelyik másikmásikat választani? Ez pedig nem más, mint a FOBO (fear of better option - ~félelem egy jobb lehetőség létezésétől) jelenség. A halogatók és maximalisták Mekkája és nagyon jó tippeket ad a kezelésre, amiket lejjebb kifejtek/kiegészítek.

És mi történik akkor, ha lebénulsz? Mert döntés, az nem születik. És ahogy telik az idő (halogatsz, ugye), a két-három viszonylag jó lehetőség közül végül marad, ha marad, egy kevésbé jó, Te utálod magad, hogy halogattál, a maximalizmusod az eget verdesi, hiszen te csak nyilván a lehető legjobb lehetőséget szeretnéd --> frusztráció.

(Halogatásról írtam már itt, maximalizmusról pedig itt)

Tehát, a helyzet súlyosságától függően íme néhány tipp, amihez nyúlhatsz, ha FOBO-n kapod magad:

 1.) Fogadd el, hogy SOHA nem fogod tudni az összes lehetséges kimenetelt megvizsgálni. Ha ezzel sikerül megbékélni és elfogadni azt, hogy a "legjobb döntés helyett" egy "elég jó döntést" viszont egész biztosan meg fogsz tudni hozni, az felszabadító lehet.

battle-black-board-277092.jpg

 2.) Komoly, súlyosabb helyzetekben: írj listát a pro és kontrákról, súlyozz, gondolj rá úgy, mintha egy befektetést szeretnél "eladni" az érdekelteknek. Csak itt az érdekelt fél is Te vagy, a "befektetés" pedig idő, energia és csak harmadsorban pénz.

 

3.) Kisebb döntéseknél: engem speciel pont ezek ölnek meg. Komoly témákban sokkal könnyebben és gyorsabban hozok döntést, aztán hajlamos lennék 6 percig állni a tesco-ban a tusfürdők előtt, hogy de melyiket vegyem meg. Ilyen esetekre 3 tippem is van:

- válaszd a legelsőt, ami eszedbe jut, és pont. Így: .

- dobj fel egy érmét (nem vicc)

- nézz rá az órádra. Minden fél/harmad/negyedhez rendelj egy lehetőséget, csinálj valami mást néhány percig és egyszer csak ismét nézz rá, és ahol jár a másodperc mutató, azt választod és kész.

 

Azt hisszük tehát, hogy kezünkben a kontroll, hiszen MI választhatunk 2-3-7348912 lehetőség közül. Valójában azonban a túl sok az opció és fene jó dolgunkban, ha nem figyelünk oda, végül elszalasztjuk az igazán jó lehetőségeket. Vagy az elég jókat.

Ha van saját tapasztalatod, esetleg tipped, kérlek oszd meg velünk kommentben és dobj egy lájkot a blog facse oldalára is..!

Legyen sikeres napotok! :)

 

hk_logo_eps_1.jpg

 

 

 

 

Szólj hozzá

döntés karrier coaching businesscoaching fobo