2017. okt 16.

7+1 pénzügyi tudnivaló, ami Neked is nélkülözhetetlen a boldoguláshoz!

írta: Hellokarrierista
7+1 pénzügyi tudnivaló, ami Neked is nélkülözhetetlen a boldoguláshoz!

...bárcsak tanították volna az iskolában is

Elszomorító a helyzet az országban pénzügyi fittség és kultúra tekintetében. Cigire költünk, amikor ételre is szűkösen van, nekünk nagyobb/jobb kell, mint a szomszédnak van, áruhitelből vesszük a tévét és ha még nem lenne elég nehéz ALAPBÓL boldogulni, na akkor mi még csavarunk egyet a történeten és nyögjük esetleg évekig a rossz döntéseink következményeit.

 

stocksnap_8rwpj5q6oz.jpg

 

Ezen talán majd egyszer a formális közoktatás keretén belül is fognak tudni változtatni, de ameddig ott ennél nagyobb bajok vannak, marad a saját felelősségünk és dolgunk, hogy tanuljunk, változtassunk kialakult rossz szokásainkon és egy sokkal egészségesebb példát adjunk már át a következő generációnak.

  1. A jövedelemnek több formája van. Aktív: a fizetés, amiért megdolgozol. Passzív: ha például befolyt albérletről vagy befektetéseid hozamáról beszélünk.

  2. Talán logikusnak tűnik, hogy idővel, szépen lassan érdemes minél jobban az utóbbira fókuszálni, hiszen az kevesebb energia és idő befektetését követeli tőled. Az albérlő fizet szépen, és a kamatos kamat is teszi a dolgát.

  3. A vésztartalék képzése elmondhatatlanul fontos…! Sokkal nyugodtabban fogsz aludni, ha 3-6 havi költséged likvid formában elérhető, ha beüt a krach. És hidd el, egyszer beüt. Gyomron vág, tökön rúg és kiröhög.

  4. Tudd a rövid (pl ebben a hónapban félretenni 20,000 forintot), közép (kocsit cserélni vagy végre egyszer elmenni két hétre nyaralni jövőre) és hosszú távú (nagyobb ház 5 éven belül vagy éppen kisebb, ha kirepülnek a gyerekek 6 év múlva) céljaidat.

  5. Hitelt (lehetőleg) sose vegyél fel olyan dologra, ami csak amortizálódik, értéket nem teremt. Azaz klímára, tévére, bútorra, nyaralásra, telefonra, sőt, én ebben konzervatív vagyok és ha csak nincs nagyon nyomós érv mellette, a kocsit is ide sorolom. Csak olyan autót tartok egészségesnek megvenni, amit a saját megtakarításaimból, „kápéra” ki tudok fizetni.

  6. „Jó” hitel lehet viszont, ha okosan állsz hozzá, az a hitel, amit értékteremtő dologra veszel igénybe. Vállalkozásindítás/fejlesztés, tanulás, ingatlan, oldtimer autó.

  7. Keresd az arany középutat. Nem cél, hogy véres verejtéket izzadva megvonj magadtól minden örömet és csak spórolj, spórolj. De minden költésed legyen tudatos és a felelősségteljes a jövőre nézve.

  +1 A pénzügyi helyzeted senkit nem fog annyira érdekelni, mint Téged. És senki másra nem hárítható a felelősség sem, amikor rossz döntést hozol. Tanulj. Olvass. Kérdőjelezd meg, amit mondtak neked. A saját érdekedben. 

 

Ha kérdésed, kommented lenne, ne tétovázz, szólj hozzá vagy írj emailt a hellokarrierista@gmail.com címre. Addig is pedig, légyszi dobj egy lájkot a blog FB oldalára!

 

hk_logo_eps.jpg

Szólj hozzá

pénz pénzügy coaching megtakarítás hellokarrierista