2017. júl 31.

A sikeres emberek 3 reggeli szokása

írta: Hellokarrierista
A sikeres emberek 3 reggeli szokása

...hogy kimaxold a napod

Vekker. ÚgyértemVEKKEEEEEER!!!Felébredszkinyomodkimászolazágybólbetolodakávétzuhanyfogmosás
valamiruhaperszeagyereknekisbefonodahajátdehanincsgyerekakkormegvanmásamimiattrohansz
csakinduljunkmár9tőlmeetingrohadtmetrónemjárakutyátvajonlevitte
valakiennikénenamajdutána.

 

Van néhány dolog, amiben mindig is hittem. Ilyen például, hogy az életminőségünket, sikerességünket, megkockáztatom, boldogságunkat (és itt nem a kicsattanó, múló hormonáradatról beszélek, hanem az általános, nyugodt, elégedett kiegyensúlyozottság áldott állapotáról <lágy hárfaszó a háttérben, köszi>) nagyban meghatározzák a szokásaink.

Egész napunkra kihat, ha a reggelt amolyan „jó” általános ideg- és egyéb állapotban tudjuk kezdeni, abban pedig teljesen biztos vagyok, hogy az éber tudatosság (mindfulness), a befelé figyelés, a szokásaink, na meg az a tejeskávéba bújtatott dupla eszpresszó ennek a(z egyik) receptje.

v7pco4riqb.jpg

Bár én pacsirta típus vagyok (Nem kicsit, nagyon. Igen, hétvégén is 6kor kelek. Igen, tudom. Tsss, ne ítélkezz. :D), ez a titkos receptúra a később kelőknek is ugyanolyan hasznos lesz. Csak… szóval, nekik később, mert, ugye, később kelnek. :)

A lényeg a következő: próbáld meg az ébredés utáni első fél órát-órát úgy tölteni, ami az utána következő naphoz elegendő kraftot készítsen elő fizikai, mentális és érzelmi/spirituális értelemben is.  Szerencsére ez a három terület igen rövid idő alatt, akár egyszerre is turbózható. Hogyan?

 

  • Fizikai aktivitás

Tudtad, hogy a teljes oxigénfelhasználásunk 20-25%-a csak és kizárólag az agyunkat látja el? És mi a legeslegjobb módja, hogy jó dús fincsi levegővel lássuk el a testünket? A mozgás. Az ébredés után végzett, akár csak 10 perces –edzettségi szintednek és állapotodnak megfelelő intenzitású- mozgás is rengeteget hozzátesz a napodhoz.

Kutyasétáltatás, jóga, futás, akár egy HIIT edzés a Youtube-ról egy nagy pohár (citromos) víz elfogyasztása után TELITALÁLAT.

 oj1jvunf09.jpg

  • Mentális rákészülés

Néhány mozgásforma (jóga, tajcsi, 5 tibeti jógagyakorlat, de akár a stretching) kiválóan alkalmas az elme lecsendesítésére – így mondhatni, két legyet egy csapásra.

De egy rövid meditáció, vizualizáció, majd a napod legalább nagy vonalakban történő megtervezése, átgondolása is olyan összeszedetté tesz szellemileg, hogy ihaj.

 

  • Érzelmi/spirituális hangolódás

Hogy ez miért is olyan fontos? Azért, mert amikor a fizikai aktivitásból és mentális felkészülésből keletkezett erő már elfogyott, ez marad a támaszod, és a lehetőleg stabil érzelmi állapotod fog továbbvinni az napodon. (Főleg, mert a 4. kávé után a nyugalmi pulzusod amúgy is 109, kollégákat fizikailag bántalmazni pedig továbbra sem szép dolog.)

Gondolj csak az ultrafutóra. Vajon a 240. lefutott kilométer és 26. ébren töltött óra után mi tartja őket még mindig mozgásban? A szétsavasodott lábaik? Vagy a hallucinálástól és kimerültségtől teljesen offolt agyuk? …vagy inkább a szívük/lelkük? (haha engem a 10. km után is csak ez tart mozgásban, nemhogy a 240. után. Más kérdés, hogy az az érzés általában a "mégis a francért iratkoztam én fel erre a versenyre" gondolathoz kötődik.. :D)

A hála kifejezése, pozitív megerősítések mind olyan „gyakorlatok”, amelyek elősegítik ezt a fajta hangolódást.

 

…és hát nincs más hátra.. legyen sikeres napod :) Ha hozzászólnál, megosztanád saját tapasztalatod, hagyj komment vagy dobj egy mélt a hellokarrierista@gmail.com címre!

hk_logo_eps.jpg

Szólj hozzá

siker business pszichológia coaching mindfulness hellokarrierista