2018. ápr 19.

Pénzügyi fitnesz - így építesz "jó kondit" a pénzügyeidben

írta: Hellokarrierista
Pénzügyi fitnesz - így építesz "jó kondit" a pénzügyeidben

Első fejezet

Dolgozunk a fizikai fittségünkön. Napi 10,000 lépésnyi séta, crossfit, jóga, futás, súlyok, pilates, zumba, vagy tolod Péntek Enikőre otthon a nappaliban, akármi.

Dolgozunk a mentális fittségünkön. Bejársz a munkahelyedre, olvasol, nyelvet tanulsz, bármi mást tanulsz, néha nekiveselkedsz egy sudokunak, problémát oldasz meg, meditálsz, akármi.

Mi is a közös pont a fenti két bekezdésben? Ohh igen, a „munka”. A fegyelmezettség, szívósság, a szorgalom, a hajlandóság energiát és időt belefektetni (aww és már ott is vagyunk, befektetés, milyen gyönyörű szó!) valamibe, amiről tudjuk, hogy busásan megtérül. Lehet, hogy nem ma vagy holnap, de megtérül. (Nem sprint, maraton ;)) Az „ownership”, a felelősségvállalás, azaz hogy tudjuk, ezért bizony nekünk kell megdolgoznunk és nem másnak, és sajnos sült galamb sem repül a szánkba (A Snickers csoki. Az bezzeg berepül.)

 

 business-close-up-contemporary-908292.jpg

 

De mi a helyzet a személyes pénzügyeinkkel? Mintha gyanúsan PONT ugyanezek a fenti állítások lennének igazak a pénzügyi fittség tekintetében is, akkor pedig már miért ne gondoljuk végig, mi is kell ahhoz, hogy hasonlóan jó formába kerüljünk ezen a területen is? A témában már írtam tavaly, ha van pár perced, olvasd el itt!

Vegyük csak szépen sorba. Mivel túl hosszú lenne az írás, és senki nem olvasná el, amíg kifagy az excel, a következő posztban fogom kifejteni a többi szupertitkos pont, úgyhogy mindenképp térjetek vissza a Hello, Karrieristára! :)

  • Célkitűzés
    Ugye mennyire elcsépeltnek hangzik, hogy annak a vitorlásnak, amelyik nem tudja, merre szeretne menni, semmilyen szél nem kedvez? Pontos, okos, határidős célokra gondolunk itt, kérlek alássan, nem ám arra, hogy "idén többet spórolok". Ja, és ugye vésztartalék képzése (ha még nincs) UGYE szintén a terv része??

 

  • Hova megy a pénz?
    Nem lehet eléggé hangsúlyozni annak fontosságát, hogy megértsd, hova megy (ne adj’ Isten folyik?!) a dolgos munkaórákkal megkeresett fizetésed. Minimum 1 hónapig (de 2-3 még jobb lenne) tessék forintra vezetni a kiadásaidat. Magadról és a szokásaidról RENGETEGET fogsz tanulni és bizony néhány csúnya pofonba is beleszaladsz, amikor látod, hogy megint xbox játékokra vagy sminkre ment el az a 10,000 forint, amit a hónapban félre szerettél volna tenni. Vagy kávéra. Fontos, hogy legyen büdzséd, amihez aztán kíméletlen őszinteséggel, havonta minimum egyszer hozzánézed a bankszámlád egyenlegét. A témát egyébként már többször érintettük itt a blogon, többet is olvashatsz itt , a budgetról pedig itt.

    Hasznos "szabály", amihez tényleg érdemes lehet megpróbálni tartani magad, az 50-20-30, azaz megpróbálod a fizetésed 50%-át a "muszáj" kategóriára költeni (rezsi, hitel, közlekedés, kaja), 20%-ot automatikusan, azonnal félretenni és 30%-ba beleférni minden egyéb költéssel (mozi, kondibérlet, étterem, a lista, hosszú hétvége stb. tudjuk jól, hogy végtelen tudna lenni :))

 

istock_34334662_xlarge.jpg

 

  • Hitelek
    Konzervatív vagyok a témában és úgy gondolom, hitelt felvenni csak olyan dologra lenne szabad, ami idővel értéket teremt (lakás és oktatás), amortizálódó tételekre (akár kocsi, és persze az összes áruhitel <mindamellett, hogy ki lehet fogni 0%-os THM-es akciókat, akkor persze hajrá, használjuk mi más pénzét!> ide tartozik). Egyszer ha belefeszülök is, írok egy hosszút a hitelkártyákról és a áruhitelekről (és állok elébe, hogy bárki észérvekkel meggyőzzön, hogy az átlag magyarnak az jó, és egészséges, ha az ember hitelre veszi a tv-t/telefont). Fel is idegesített a téma, úh majd innen folytatjuk, megyek, iszom egy lattét. :D

To be continued. :)

Addig is, ha van kedvetek, írjátok meg, TI mennyire vagytok pénzügyileg fittek és plíz lájkoljátok a blog Facebook oldalát, mert az jó. :)

hk_logo_eps.jpg

Szólj hozzá

karrier pénzügyek pénzügy tudatosság